Jak vybrat dětské brýle

Jaké dioptrické brýle dítěti vybrat, aby byly co nejvíce univerzální, dobře seděly na nose a hned tak se nerozbily? A jak dítě přimět, aby brýle vůbec nosilo? Oční optik a optometrista Jan Mareček nám poradí jak na to.
Jak vybrat dětské brýle

Ještě před několika lety děti neměly na výběr. Pokud to bylo s ohledem na oční vadu nezbytné, dostaly klasické brýle s minerálními skly. Rodiče pak často trnuli, aby se jejich potomkovi brýle nerozbily při různých hrách s kamarády na hřišti či ve škole a školce. „Pokud se klasické minerální sklo rozbije, například po nárazu míčku, hrozí skutečně vážné úrazy včetně ztráty oka,“ varuje optometrista Mareček s tím, že zhruba třetina úrazů oka u dětí do 15 let vzniká právě při sportu. „S moderními brýlemi se speciálními skly náraz míčku či běžné kolize dětí nic neudělají. Ty brýle by muselo přejet auto, aby praskly.“

Superpružné silikonové obroučky

Klepněte pro větší obrázekMalým zákazníkům zhruba od tří let doporučuje Jan Mareček různé druhy lehkých polo-sportovních modelů, nejčastěji od značky Centrostyle. „Svým tvarem a designem jde spíše o klasické dioptrické brýle, nicméně mají výborné vlastnosti, které připomínají sportovní brýle. Místo klasických minerálních nebo plastových skel do nich dáváme téměř nerozbitný materiál Trivex, který je odolný i proti poškrábání. Také obroučky jsou díky kombinaci silikonu a speciálního měkčeného plastu velmi ohebné a přizpůsobivé, takže se zákazníci nemusí obávat, že při deformaci nebo nárazu prasknou.“ Samozřejmostí u dětských brýlí jsou silikonové stopery neboli zarážky za uši, které zajistí, že brýle dítěti nekloužou a drží tam, kde mají. Silikon na vnitřní straně brýlové obruby zároveň eliminuje různé otlaky a s nimi spojené nepohodlí a také vylučuje alergické reakce. Malí klienti očního optika si mohou vybrat z mnoha

barev, od růžové, oranžové, červené a fialové po modrou, zelenou a třeba černou. Takže obvykle odpadá i problém, že se dítěti nelíbí.

Dioptrické brýle na sportKlepněte pro větší obrázek

Pro sportovně zaměřené školáky zhruba od 8 let výše Jan Mareček doporučuje dioptrické brýle určené speciálně pro sport. Zvlášť pokud se věnují sportům náročným na periferní vidění jako je fotbal, florbal nebo tenis. Některé starší školní děti volí i kontaktní čočky, ale jejich používání je podmíněné určitou zralostí dítěte, které musí zvládnout jednak samoobsluhu při jejich vkládání, jednak dodržování nezbytných hygienických pravidel s tím spojených.

Tip:

Nabídku dětských brýlí naleznete v obchodech SportOptik, pořídit je lze již od necelých 2000 Kč. Pochopitelně je možné uplatnit i slevu od pojišťoven. V obchodech Vám rádi poradí oční optici a optometristé, více informací získáte v samotných prodejných SportOptik a na www.sport-optik.cz .

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články