Jak vybírat dobrou školku

Doba zápisů do mateřských školek způsobuje, že rodičům vstávají vlasy hrůzou. Bude se totiž hrát hra - dostane se tam naše dítě nebo nedostane? V současné době babyboomu připadají na jedno místo i dvě děti. A soukromé školičky toho moc nezachrání…
Jak vybírat dobrou školku
Vybíráme, ale z čeho?
Porozhlédněte se po vhodné školce už nyní, ať máte aspoň malý náskok, než zase vypuknou zápisy. Doba je totiž značně nejistá. V minulých letech se školky spíš rušily a v současném babyboomu je to s místy opravdu krize. V některých zařízeních je možnost domluvit se na zařazení vaší ratolesti na jakousi „čekací listinu“. Podmínkou je ovšem trvalé bydliště v místě školky. Děti z jiných částí města či obce se berou až po zápisu a jen v případě, že nějaké místo vůbec zbude.
 
Ceny ve státním sektoru jsou pro rodiče příznivé. Průměrná školka stojí kolem 650 korun měsíčně plus šest set za stravné. Měsíční platba tak lehce přesáhne tisícovku. Co ovšem naopak většinou nevyhovuje, je časový rozvrh školek, které, až na světlé výjimky, zavírají v pět hodin. Tedy v době, kdy většina zaměstnaných rodičů právě končí v zaměstnání. Takže vyzvedávání ze školky je pro většinu matek i otců opravdový thriller ve stylu stihnu to nebo bude náš Honzík zase poslední?
 
Klepněte pro větší obrázek
 
Výběr se lepší
Ale abychom jen nekritizovali. Celkově se služby školek s ohledem na děti lepší rok od roku. (I když samozřejmě stále existují zařízení, kde si péči o předškoláky pletou s pouhým hlídáním s dozorem.) Fungují tak zařízení s hudebním zaměřením, školičky, kde se víc sportuje, učí jazyky nebo třeba hraje divadlo. Vstříc se vychází i výchovným či stravovacím zvyklostem jednotlivých rodin. Je tak možné najít i vegetariánské mateřinky nebo ty, kam s nejmenšími dětmi na přání dočasně dochází i rodiče.
 
Raději na soukromou?
Patříte mezi zastánce soukromého sektoru? Pak můžete najít i soukromé školky. Ty mají oproti státním výhodu, že se snaží maximálně vyjít vstříc potřebám rodičů. Děti je možno ráno dovést, jak potřebujete, odpoledne vyzvednout klidně až v sedm a v některých umožňují pro klienty i rozvozy dětí domů. Připravte se ovšem na mnohonásobně vyšší platby, které si mohou dovolit rodiny se značně vyššími příjmy. Měsíční „školkovné“ za celodenní pobyt se totiž pohybuje kolem 12 000 Kč a výše. V dětském studiu Baby Bee na pražských Vinohradech je cena 16 000 Kč, a jako nejdražší se asi jeví mezinárodní školka Jingle Bells na pražských Hradčanech za neuvěřitelných 30 000 Kč. Ovšem, abychom jen „nerýpali“, děti tam přece dávat nemusíme, že... Pak se ale nabízí otázka, co s nimi? Když se do státní nedostane a na soukromou ani při nejlepší vůli nemáme prostředky? Tomuto tématu se budeme věnovat v dalším článku o hlídání dětí…
 
Klepněte pro větší obrázek 

Jak při výběru té pravé školičky postupovat?
• Myslete na to, že v případě státních zařízení můžete podat přihlášku pouze ve školkách v místě trvalého bydliště.
 
• Zjistěte si, jaké školky jsou dostupné ve vašem okolí a vyptávejte se. Kontaktujte některého z rodičů, jehož dítě do mateřinky chodí.
 
• Zavolejte do školky a objednejte si schůzku s ředitelem. (Obvolejte jich klidně víc, už na prvním dojmu záleží. Neochotná nebo dokonce arogantní paní ředitelka signalizuje, že lépe se nebude chovat ani k vašim dětem, takže bude lepší zavolat jinam…)
 
• Zajímejte se, jaký má školka režim, jaký program, jaký volí přístup k dětem. V neposlední řadě se zeptejte i na výši platby a případné další mimořádné výdaje. (Běžně se navíc platí za nadstandardní činnosti, jako jsou nejrůznější výlety či divadélka. S další platbou počítejte v případě, že dítě přihlásíte na kroužek.)
 
• Do školky určitě zajděte i se svým dítkem. Jednak se seznámíte s prostředím a personálem a pak také uvidíte, jak se ve školce bude cítit vaše ratolest i to, jak na ni budou reagovat paní učitelky. Koneckonců budou to ony, kdo bude o vaše dítě pečovat v době, kdy vy s ním nebudete. A i na nich záleží, jak se vašemu miláčkovi bude do mateřinky chodit, jestli s radostí nebo odporem.
 
• Pokud nebudete spokojené, dejte své připomínky najevo. Slušně, ale jasně. I reakce na „dotěrné“ dotazy nebo dokonce mírnou kritiku stran pedagogů je důležitá. S paní učitelkou, která vám odsekne už při seznámení se, později „hrany“ opravdu neobrousí…
 
• I když se vám v jedné školce líbí, obejděte i ty další. Třeba se vám bude jinde líbit víc.
 
Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články