Jak utišit kašel

Infekce a viry se šíří v dětských kolektivech neskutečnou rychlostí a právě děti trápí nachlazení nebo kašel nejčastěji. Přechozené onemocnění s sebou nese řadu rizik. U dětského pacienta proto buďte obezřetní, pokud se potíže do několika málo dní nezlepší, zamiřte rovnou k lékaři.
Jak utišit kašel

Mezi dva základní typy kašle patří suchý (neproduktivní) a vlhký (produktivní) kašel. Suchý kašel dítě vyčerpává, namáhá svaly břicha a hrudník a úlevu nepřináší. Zpravidla se kašel ještě zhorší v podvečer a při večerním ulehnutí. K mírnění suchého kašle se používají antitusika, a to buď kodeinová s mírnými analgetickými vlastnostmi, která však snižují střevní peristaltiku, ovlivňují bdělost, centrum pro kašel i dechové centrum. Dále jsou to nekodeinová antitusika, která naopak tlumí pouze centrum pro kašel, dechové centrum neovlivňují a nenesou riziko závislosti. V současné době je často používána léčivá látka levodropropizin, obsažená například v sirupu a kapkách Levopront.Klepněte pro větší obrázek

Po několika dnech onemocnění nastupuje vlhký kašel. Stejně jako u suchého kašle je třeba podávat dítěti dostatečné množství tekutin a v místnostech udržovat vlhký vzduch. Vyhýbejte se však mléku, mléčným výrobkům a dalším hlenotvorným potravinám (pšeničná mouka, v menší míře také sůl a cukr). Naopak vhodné je dostatečné množství tekutin, ovoce a zeleniny. Vlhký kašel netlumíme, naopak se snažíme o podporu vykašlávání.

Pár tipů a rad:

❖ Tekutiny podávejte dítěti často a v malých dávkách. Ideální jsou bylinkové čaje a směsi s obsahem lípy nebo podbělu.

❖ S ucpaným nosem je to pro dítě stejně jako pro dospělého velká otrava. Dbejte proto o průchodnost nosu – tedy na pravidelné smrkání a uvolňování nosu. U velmi malých dětí je třeba použít odsávačku.

❖ Nachystejte dítěti vyšší polštář a podložte mu hlavu, bude se mu příjemněji dýchat.

❖ V místnosti, kde dítě spí, často, ale krátce větrejte. Snažte se udržovat vzduch vlhký, protože suchý vzduch dítě zbytečně dráždí ke kašli.

❖ Pomoci může také inhalace, ne však každý malý neposeda vydrží klidně sedět. Pokud máte to štěstí a vaše dítě u inhalování vydrží, můžete pro větší efekt do horké vody přidat sůl, bylinky nebo třeba zázvor. Do hrnce, případně jiné nádoby nalejte horkou vodu, přes hlavu přehoďte dítěti ručník a nechte jej inhalovat. Od dítěte však neodcházejte a dávejte pozor, aby se neopařilo.

❖ Pokud dítě po několik dní neopouštějí teploty a kašel, je malátné a unavené, rozhodně neotálejte s návštěvou dětského lékaře.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články