Jak ustlat alergikům

S příchodem zimy si většina alergiků oddychne. Končí totiž sezona pylů a jiných dráždivých látek, které jim znepříjemňují každodenní život. Kdo je ale alergický na prach a roztoče, ten nemá klid nikdy.
Jak ustlat alergikům

Základem úspěchu je i u alergií především prevence. Jakmile zjistíte, že jste alergičtí na prach a roztoče, začnete postupně měnit svůj život i domov. Nejspíš si brzy zvyknete na domácnost bez květin, zvířat, koberců, záclon a dalších ‚lapačů prachu', ale jak to vyřešit se spánkem? Postel je základ kvalitního odpočinku, ale zároveň je i potenciálním zdrojem prachu a roztočů.

Stačí pár triků

Přestože se na první pohled může zdát problém téměř neřešitelný, opak je pravdou. Stačí dodržovat několik pravidel, a život s alergií bude rázem snesitelnější, spánek kvalitnější a odpočinek vydatnější. „Důležité je investovat do kvalitní postele se speciální matrací, vybrat si lůžkoviny z dutých vláken, které se dají velmi dobře udržovat, a samozřejmě nezapomenout ani na kvalitní povlečení, které co nejvíce zabrání pronikání prachu a cizorodých látek do matrace, pokrývek a polštářů," říká David Svoboda ze společnosti www.svobodalinen.cz.

Postel je základ

Postel alergika by měla být jednoduchá a ideálně z masivu, aby šla velmi dobře udržovat. Pod postelí rozhodně nechte volný prostor, úložné šuplíky jsou totiž potenciálním a velmi vydatným zdrojem alergenů. Matrace je nejvhodnější z polyetherové pěny, která je velmi prKlepněte pro větší obrázekodyšná, není náchylná k uchycení plísní a roztoči ji doslova nemají rádi. Na matraci by přesto měl být povlak, který lze prát. Přikrývky a polštáře by měly být ideálně z dutých vláken, která jsou pro alergiky tou nejlepší alternativou. Lze je kdykoli vyprat a snadno usušit, neusazuje se v nich prach ani roztoči.

Důležité ložní prádlo

Víte, že některým alergikům vadí dokonce i ložní prádlo? Jste-li alergik, vybírejte si povlečení, které má hustší strukturu. Vytvoříte tím další ochrannou vrstvu, která do určité míry zabrání pronikání prachu do lůžkovin. „V praxi se pro alergiky velmi dobře osvědčila dlouhovláknitá egyptská bavlna s názvem Premium satén, která má nadstandardní hustotu 300 nití na palec čtvereční. Příjemný povrch chrání nejen lůžkoviny, ale i alergiky před usazováním prachu i roztočů, bonusem je jeho luxusní vzhled a jednoduchá údržba," upozorňuje David Svoboda.

Prášky a aviváže

Klepněte pro větší obrázekPozor také na aviváže, mohou v nich být totiž obsažené látky, které mohou citlivé osoby zbytečně dráždit, proto je vhodné při praní aviváž vynechat a přidat máchání navíc. David Svoboda všem alergikům rozhodně doporučuje prát povlečení častěji, než je obvyklé, lze tak předejít případnému nežádoucímu usazování zvířeného prachu například z radiátorů. Případně je vhodné přehodit přes postel ještě i ochranný přehoz, který je v současné době opět velmi trendy. Kromě toho vytvoří další vrstvu, díky které se prach nedostane tak snadno až k lůžkovinám.

Topení a čistý vzduch

Věděli jste, že podlahové vytápění je pro alergika lepší než klasický radiátor? Sálavé teplo uvolňující se z podlahy má tu pozitivní vlastnost, že na rozdíl od topného tělesa prachové částice nijak nevíří. V ložnici udržujte nižší teplotu, ideálně kolem 18 °C, a můžete-li, pořiďte si zvlhčovač vzduchu, ten vytvoří příjemné klima, a navíc i pročistí vzduch. Alespoň v ložnici zapomeňte na koberce, závěsy i záclony a pořiďte si raději žaluzie. I o ně je však potřeba pravidelně pečovat a otírat z nich vlhkým hadříkem usazené prachové částice. Zároveň si rozmyslete, zda nutně musíte mít na stěnách obrázky a jiné dekorace, také na nich se totiž velmi rychle usazují nečistoty, které alergika zbytečně dráždí.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články