Jak uspět v dětském castingu

Toužíte po tom, aby se vaše dítě dívalo na svět z titulních stránek a televizních reklam? Má-li trošku potřebného talentu, proč ne. Zkuste ho vzít na casting!
Jak uspět v dětském castingu

Náš Martínek hrál už v několika seriálech a všude s ním byli spokojení,“ říká pyšně maminka asi pětiletého pihatého kluka vzorně sedícího ve studiu společnosti Casting – Barrandov, kde se konal konkurz na obsazení rolí v reklamě věhlasné nábytkářské firmy.

Děti přicházejí s rodiči podle předem stanoveného rozpisu, takže tu nehrozí žádná konkurenční strkanice a vše probíhá v klidu a profesionální atmosféře. Brzy rozeznáme ostřílené castingové bardy. Srdečně se zdraví s produkčními, zatímco nováčci se plaše rozhlížejí. Šanci však mají všichni. Nejdůležitější je vyhovovat požadavkům zadavatele reklamy nebo režiséra filmu a to, kolik zkušeností před kamerou už dítko nasbíralo, zase tak velkou roli nehraje. 

Vybírejte pečlivě 

Pokud dospějete k názoru, že vaše dítě má skutečně na to, aby vykročilo ke hvězdám, nemusíte čekat, až se někde objeví zpráva o chystaném konkurzu, ale zkuste sami kontaktovat castingovou agenturu. Tady vědí, jaké konkurzy se kde konají, sem se firmy obracejí, pokud potřebují herecky obsadit reklamu, a do zdejších registrů sahají i televize a filmové produkce.

„Jsme zaregistrovaní u více agentur, protože firmy nebo režiséři se často obracejí jen na jednu už vyzkoušenou společnost a další castingovky třeba ani neosloví. Je tedy lepší se pojistit na více místech,“ radí mi zkušeně maminka rošťáka Martina. Jak ale vybrat tu správnou castingovou agenturu? Nabídka je široká a oddělit zrno od plev na první pohled komplikované.

Naštěstí stačí chvíli posedět u internetu a základní reference vám pomohou se alespoň trochu zorientovat. K dispozici jsou také webové a zároveň facebookové stránky nazvané „castingové agentury“, které vede herec castingovým světem protřelý Jiří Maria Sieber. Právě na jeho stránky lidé píší, pokud se setkali s podvodným jednáním některých firem, a najdete tu i žebříček spolehlivých agentur. Pro prvotní informaci vám to určitě stačí. 

Jak se registrovat 

Každá castingová agentura má jinou praxi v hledání nových tváří. Některé avizují nábory v podstatě nepřetržitě, jiné vyhlašují jednotlivé termíny, kdy si uchazeče sami nafotí a trochu oťukají, aby věděli, s kým mají tu čest, a někde se můžete registrovat i jen po internetu. Každá agentura to má jinak a to platí i v případě registračního poplatku, který se někde vybírá, jinde ne, a někde mají zpoplatněny jen rozšířené služby. Každopádně, než se rozhodnete kamkoli poslat fotografie svého dítěte nebo zaplatit registrační poplatek, byť jen v řádu stokorun, opět apelujeme na to, abyste se o dané agentuře dostatečně informovali.

„U nás máme čtyři možnosti registrace, od úplně zdarma až po vrcholnou registraci, která je včetně videí, zaznamenání hlasu a obsahuje množství dalších doplňujících informací, které firmě nebo režisérovi mohou už při prvním výběru napovědět, jestli je právě tenhle člověk pro jeho záměr vyhovující,“ vypočítává Radek Hruška, ředitel společnosti Casting – Barrandov, která se postarala o herecké obsazení reklam na Škodu Auto, Rexonu nebo ČEZ. Do zdejšího rejstříku sáhli i tvůrci filmu Probudím se včera nebo francouzská produkce snímku Muž, který se směje s Gérardem Depardieuem v hlavní roli.

„U nás registrujeme dvacet tisíc zájemců, někteří jdou z castingu do castingu, jiní čekají na příležitost měsíce. Je to záležitost poptávky,“ dodává Hruška. Přesně tak. Registrace totiž ještě sama o sobě nezaručuje, že se vaše dítě do týdne stane hvězdou. Teď na vás čeká nepříjemný proces čekání, až některý z klientů zatouží mít ve své reklamě nebo filmu dítě, jako je to vaše. 

Než pujdete na casting 

  1. Zjistěte si co nejpodrobnější informace o agentuře, která vypisuje konkurz nebo u níž se chcete registrovat. 
  2. Zvažte, zda je dítě skutečně zralé pro samostatnou práci a nemá ostych před dospělými. 
  3. Počítejte s tím, že konkurz se může protáhnout, obrňte se trpělivostí a vybavte svačinou. Chodíte-li do práce, raději si vezměte volno. 
  4. Připravte dítě na to, co se bude dít, ale nestresujte ho. Je třeba, aby bylo uvolněné a přirozené. Nemluvte za něj, nechte ho, ať se samo projeví. 
  5. Nesnažte se dítě dopředu stylizovat do nějaké role. Na konkurzu po něm mohou chtít něco úplně jiného, než byste čekali. 

Přirozenost především 

Jak vlastně probíhá takový casting? O jeho prvních kolech se vůbec nedozvíte, protože v tu chvíli za vás mluví profil v agentuře. Filmová nebo televizní produkce zadá své požadavky na hledané herecké představitele nebo komparzní role, tedy věk, vzhled a další podrobnosti, a agentura podle daných kritérií udělá první předvýběr. Ten pak poskytne klientovi k užší selekci, a pokud i tady vaše dítě uspěje, pak teprve přichází jeho velká chvíle. Dojde totiž na tzv. callback, kdy vás agentura zavolá, abyste se dostavili na focení nebo natočení zkušebního videa, často už za účasti klienta nebo režiséra.

Tady jde do tuhého. Děti musí ukázat, co v nich je. „Zasměj se, zamrač a teď se rozzlob,“ instruuje děti asistenka a zároveň všechno pro klienta natáčí. Některé děti se „chytí“ rychleji, jiné se chvíli osmělují. „Někdy děti dostanou scénář a běhemcastingu hrají určitou scénu s přesně naučeným textem, jindy musí improvizovat,“ říká Jana Galíková, jejíž syn je ostříleným castingovým bardem a dnes už jej produkce i samy vyhledávají.

„Důležité je dítě do ničeho nenutit, netrénovat ho, neslibovat hlavní roli. Prostě nechat všechno na castingových režisérech. Ti to s dětmi umí a vědí, jak ně. Rodič je jen doprovod. Stejně tak v případě konkurzu na divadelní roli. Se vším si poradí produkce a režisér. Jakmile je dítě umělé a vydřené, poznají to. Úspěšné jsou přirozené děti,“ dodává Jana Galíková. I menší děti by měly prokázat určitou dávku samostatnosti. Máte-li tedy doma mamánka, který se nepustí vaší sukně, pak s konkurzy raději počkejte. Dítě by mělo být schopno samostatně plnit zadané úkoly a komunikovat s dospělými. 

Vyzkoušené agentury 

  • Castingové studio Cine-Jessy sídlí v Praze, má dlouholetou tradici a věnuje se i práci s dětmi.
  • Komparzní a herecký rejstřík České televize zaručuje profesionální přístup.
  • J. A. M. Casting slaví dvacet let činnosti. Obsazují se tu především české i zahraniční reklamní spoty.
  • Casting – Barrandov je na trhu třináct let. Ze zdejšího rejstříku jsou obsazovány například role v seriálu Stopy života. 

Na place 

Co dál? Co když vaše dítě uspěje? Pak se můžete těšit na zkušenost, která možná odstartuje jeho hereckou kariéru, anebo vás naopak utvrdí v tom, že tohle pro něj není to pravé. Každopádně je to zkušenost zajímavá a není se čeho bát. Menší děti na natáčení většinou doprovázíte, u větších je to na dohodě s produkcí. Pokud však začínáte, jistě vám pobyt na place umožní i u většího dítěte, alespoň na dobu, než se rozkouká.

Produkce by vám měla dát k dispozici někoho, kdo vám všechno řekne a bude se o dítě po dobu natáčení starat. „Doposud jsem se setkala se skvělými lidmi, kteří to s dětmi umí. To je moc důležité, protože s takovým přístupem potom natáčení probíhá bez problémů. Během jednoho natáčení třeba děti odjely mikrobusem na plac, kde se o ně starala slečna, která je během celého dne bavila, hrála s nimi hry, sledovala, zda dost pijí, jestli nejedí málo, nebo naopak moc. Zatímco nám rodičům se den zdál nekonečný, děti nechtěly domů,“ dodává Jana Galíková.

Je třeba počítat s tím, že takové natáčení je časově náročné, a přestože reklama v televizi pak trvá pouhých dvacet třicet sekund, její zrod se může protáhnout i na několik dní. A to nemluvíme o komparzních nebo větších rolích. Pokud se tedy vaše dítě kameře zalíbí a vy budete ochotni ho podporovat, pak se připravte na to, že to může být pěkně náročný „sport“. 

Další cesty ke slávě 

Pro větší role sahají režiséři často i po dětech z divadelních kroužků nebo dětských souborů.

  • Oblíbený je v tomto směru například pražský soubor Ty-já-tr, z něhož vzešel například i herec Vojta Dyk.
  • Líhní talentů je také Letní herecká škola, která je součástí herecké agentury A-casting Praha. Pro děti tu pořádají nejen letní, ale i celoroční kurzy, kde se pod vedením zkušených lektorů seznámí s prací před kamerou nebo na jevišti.
  • Dismanův rozhlasový dětský soubor sice spadá do působnosti Českého rozhlasu, ale nevychovává děti jen pro rozhlasový mikrofon. Časté jsou role v dabingu i před kamerou. Začínal tu například Marek Eben, Tomáš Töpfer nebo Václav Postránecký. 

 

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články