Jak správně manipulovat s nedonošeňátkem?

Vzít do náruče čerstvé miminko chce odvahu a zručnost, i když jde o tvorečka zralého a zdravého. S nedonošeňátky je to ještě trochu složitější. Proto se jejich rodiče učí speciální manipulaci.
Jak správně manipulovat s nedonošeňátkem?

Říká se jí handling a jde o metodu specifického zvedání miminka z podložky, držení, chování, přebalování, zkrátka celkové manipulace. Nedonošená miminka totiž na svět přicházejí s tzv. hypotonií, tedy nižším svalovým napětím, než je pro jejich pohyb třeba. Jejich tělíčka jako by se „vsákávala“ do podložky. Vzhledem k nedokončenému embryonálnímu vývoji totiž dělá nedonošeňátkům problém gravitace, která je v plodové vodě v mámině bříšku nezatěžovala. Handling pomáhá nastartovat jejich svalovou aktivitu tak, aby si na své tělo a pohyb „venku“ postupně zvykala. A těch pohybů, které s miminkem při každodenní péči maminka udělá, je mnoho. Jsou-li správně vedené, děťátko díky nim vlastně pravidelně přirozeně cvičí a trénuje.

Zvedání, přebalování
Zdravé miminko, které se narodilo v řádném termínu, reaguje na zvedání z postýlky aktivním stažením svalíků, a i když je třeba přidržet mu hlavičku, maminka cítí, že se miminko samo snaží udržet nožičky a ručičky při sobě jako v klubíčku.

„Mimi, které se narodilo například o 16 týdnů dřív, toto nezvládá, a pokud bychom jej zvedli z podložky rovnou ze zádíček, nestihlo by se ani pokusit o jakoukoli spolupráci a my bychom měli dojem, že jeho tělo je bezvládné, jako by nám ‚protékalo‘ rukama,“ vysvětluje fyzioterapeutka Dagmar Mirovská, která se na rehabilitaci s miminky specializuje. „Proto je třeba nejprve mu speciálním uchopením pomoci pomalu na bok, protože rotace zvýší svalové napětí, a pak jej teprve zvednout. Děťátko se snaží alespoň trošku spolupracovat, čímž posiluje svalíky na krku a připravuje se tak jemnou formou na vzpřimování.“ Podobně šetrné postupy jsou určeny pro přebalování, chování miminka i ukládání zpět do postýlky. Například poloha na bříšku mu nemusí být příjemná. Pokud se do ní nedostane postupně, neví, jak se na bříšku ocitlo, a je nespokojené. Když mu pomůžeme přes bok, bude se snažit dostat ručičky a nožičky do správné polohy, v níž se může lehce opřít o předloktí a aspoň se pokusit zvednout hlavičku.

Manuál pro celou rodinu
V prvních dnech po narození se handlingu ujímají sestřičky na JIP a novorozeneckém oddělení a dva až třikrát denně (jak zdravotní stav dovolí) s novorozenci „cvičí“. Před propuštěním domů v manipulaci zaučí maminky. Ty pak do ordinace rehabilitace přicházejí s miminky pro kontrolu a další instruktáž.

„Poté, co podle potřeb miminka sestavím rehabilitační plán, cvičím s děťátkem nejprve sama a maminka se zpočátku zaučuje na panákovi a potom si manipulaci zkouší i s miminkem,“ říká fyzioterapeutka. „Většině maminek to jde celkem snadno, protože dobře znají své děti, jejich nálady a projevy. Figurínu volím vždy nejprve proto, aby maminka získala jistotu. Miminka totiž mají zvláštní radary, díky nimž máminu nejistotu vycítí, a proti cvičení protestují. To se týká i speciálních terapií, například Vojtovy metody, Bobath konceptu apod.

Tatínci rádi tygříka
Na zácvik chodí i tatínci nebo chůvy či babičky, zkrátka ti, kteří o miminko běžně pečují. Důslednost ve správné manipulaci je totiž pro úspěch a zdravý vývoj dítěte velmi důležitá a prolíná se s celodenní péčí. „Zpočátku docházejí rodiče s miminky jednou týdně, ale samozřejmě když potřebují poradit nebo konzultovat problém, mohou přijít, volat nebo mailovat i častěji. Stává se totiž, že miminka reagují na manipulaci jinak v ordinaci a jinak doma. Běžně si také rodiče fotí konkrétní způsoby držení a nacvičujeme je i před zrcadlem. Některé manipulace jdou tatínkům o trošku lépe. Polohu „na tygříka“, v níž drží děťátko na bříšku na svém předloktí, si oblíbili víc než maminky. Zřejmě i proto, že mužné mužské paže jsou pro mimi pohodlnější.

Proč to nevzdat
Počátky mohou být těžké, než si úkony a pohyby s mimčem zautomatizujete. Přesto to nevzdávejte a nedejte se odradit ani případným nepochopením příbuzných. Jde přece o zdravý vývoj vašeho dítěte. Když mu nepomůžete, je pravděpodobné, že nebude ve svých motorických dovednostech postupovat, jak by mohlo. Nízké svalové napětí může přejít v hypertonii, kdy jsou svaly naopak v nadměrném napětí. Pokud dítě chce udělat určitý pohyb, který je v tu chvíli nad jeho možnosti, zapojí i svaly, jež by v ten daný okamžik pracovat neměly. Z obou extrémů vznikají špatné pohybové návyky.

Handling není záležitostí pouze prvních týdnů či měsíců. Vyvíjí se spolu s postupujícím věkem a měnícími se potřebami až do úplného napřímení človíčka, minimálně však do období, kdy se dostane na „všechny čtyři“ a začne lézt. Má-li nedonošeňátko dýchací nebo jiné zdravotní potíže, manipulace s ním má další specifika a lékaři ji spolu s fyzioterapeuty dítěti šijí na míru.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články