Jak se vyznat v olivových olejích

Přesto, že si olivový olej Češi oblíbili a alespoň občas jej používá 83 % z nich, stále o něm málo vědí. Celá řada lidí třeba netuší, že je olivový olej vhodný také na teplou kuchyni, a nevyzná se v druzích olivových olejů. Pokud se ale v olejích naučíme orientovat, budeme vědět, se kterým můžeme vařit, který je zdravější do salátů a studené kuchyně obecně.
Jak se vyznat v olivových olejích

Proč ho mít?
Olivový olej je jedním z nejzdravějších a nejvíce žádaných olejů vůbec. Doby, kdy se v naší kuchyni objevovaly spíš sporadicky, jsou naštěstí pryč a naše zdraví může radostí plesat.
Olivový olej je stoprocentní přírodní produkt a přináší především kulinářský zážitek – můžeme ho použít od přípravy nejrozmanitějších salátů přes smažení a grilování až po pečení koláčů. Olivový olej je výjimečně lehký a jemný a jídlu dodá jedinečnou, neporovnatelnou chuť.
Jak víno, tak i oleje se degustují a klasifikují, mají svoje pozitivní charakteristiky, například hořkost, pikantnost, sladkost, ale i svoje defekty, kterými mohou být například kovová chuť. Používají se podle druhu jídla a charakteru příležitosti. 

Druhy olivového oleje
Olivové oleje se klasifikují do kategorií podle norem stanovených zákonem, podle dosáhnutých chemických a senzorických vlastností. Konečnému spotřebiteli jsou určené tyto nejznámější kategorie olivových olejů:

Extra panenský
Olivový olej s označením „Extra panenský“ (Extra virgin) je extraktem z čerstvých oliv té nejvyšší kvality. Získává se zásadně mechanickými způsoby. Označení „Extra panenský“ zaručuje, že olej splňuje všechna požadovaná kvalitativní kritéria a prošel senzorickou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech olejů. Všechny olivové oleje kategorie „Extra Virgin“ – „Extra panenský“ musí mít kyselost maximálně do 0,8. Extra panenský olej je nositelem všech zdraví prospěšných látek, vitaminů, antioxidantů a polyfenolů. Extra panenský olivový olej je vhodný pro studenou i teplou kuchyni.

Olivový olej
Olivový olej je směs rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje. Díky jeho vlastnostem a jemnější olivové vůni se doporučuje na tepelnou úpravu pokrmů, na dušení či smažení.

Sansa neboli Pomace
Je olej získávaný z olivové drti, odpadu, který zbude po prvním vylisování olejů (slupky, dužina, pecky). Olej se získává z těchto zbytků pomocí rozpouštědel, prochází procesem rafinace a zmixuje se s nepatrným procentem panenského olivového oleje. Prodává se také pod názvy „Olio di Sansa di oliva“ nebo „Pomace oil“ alebo „Orujo“. Tento produkt postrádá přednosti olivového oleje a na žebříčku kvality stojí nejníže. Vlastně by ani neměl nést přívlastek „olivový“. Lepší je tedy používat olivové oleje nebo oleje extra mild.

Najděte si ten správný olivový olej pro vás
Co člověk, to jiná chuť. Ať už jste začátečník a preferujete olej jemné chuti, labužník a hledáte olej výrazné chuti či specialista a potrpíte si na bio oleje, ten správný olej pro vás si jistě vyberete z nabídky Borges.

Borges Extra panenský olivový olej má svůj jedinečný bouquet, stejný během celého roku. Tato vyvážená kompozice je získána z první extrakce oleje z optimální směsi vybraných druhů oliv. Chutná zejména v salátech, ale vyzkoušejte ho i na marinování, polijte jím čerstvě upečenou pizzu nebo nalijte pár kapek do polévky. Vychutnejte si středomořskou snídani s rajčetem, krajícem voňavého chleba a Extra panenským olivovým olejem Borges.

Borges Fruity Taste Extra panenský olivový olej je jednodruhový extra panenský olivový olej Borges Fruity získaný jen z oliv odrůdy Arbequina. Olivy, tak jako víno, mají svoje odrůdy a olivový olej jen z jednoho druhu oliv chutná vždy jako tyto olivy. Olej z oliv Arbequina je velmi jemný a aromatický, s lehkými náznaky po chuti mandlí a zelených jablek.

Borges Olivový olej je vynikající směsí rafinovaného olivového oleje a Extra panenského olivového oleje vysoké kvality. Rafinace je čistě mechanický proces. Díky jeho jemnější olivové vůni a chuti se doporučuje na smažení, dušení nebo jiné tepelné úpravy všech druhů pokrmů.
Borges Olivový olej extra mild je také výsledek směsi rafinovaného olivového oleje vysoké kvality a Extra panenského olivového oleje. Má světlejší barvu a jeho vůně je méně intenzivní než u olivového oleje. Ideální na přípravu ryb, mořských plodů a plněného masa. 

Na čem závisí kvalita olivového oleje?
• Na stavu plodu v háji, na stupni jeho zralosti v době sběru a na druhu. Představte si například, že šťáva ze zeleného, otlučeného, churavého a omrzlého pomeranče není tatáž jako ze zdravého, dužnatého, nedávno sklizeného pomeranče.
• Na času mezi sběrem a zpracováním olivy. Odtržená oliva se díky své kompozici tuku a oleje znehodnotí velmi rychle, klidně i za 48 hodin.
• Na rychlosti, čistotě a mírných teplotách v průběhu procesu transformace.
• Na správném scezení už získaného oleje a jeho správném uskladnění ve sklepě: musí být chráněn před světlem, ve stálé teplotě, na chladnějším, ale suchém místě, v co nejmenším kontaktu s kyslíkem, nejlépe v nádobách z nerezavějící oceli.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články