Jak se prsa mění během těhotenství, kojení a odstavení

Během těhotenství se prsa samozřejmě zvětšují, vzhledem k tomu, že se v prsou vyvíjí a roste mléčná žláza.
Jak se prsa mění během těhotenství, kojení a odstavení

V tomto období tuk v prsou nahradí mléčné žlázy prsu. Dvorce výrazně ztmavnou a prsa začnou produkovat mlezivo. Mlezivo je vlastně první mléko, které po porodu vytéká z prsou maminky. V prsou je však přítomno již několik týdnů před porodem.

Zvětšování prsou obvykle končí asi 3-5 dní po porodu. Poté, co začnete kojit, budou prsa neustále trochu měnit svou velikost společně s tím, jak dítě pije mateřské mléko. To souvisí s faktem, že hlavní „výplní“ prsou se v tomto období stávají právě mléčné žlázy.

Tuk místo mléčných žláz
Po odstavení, kdy již mléko není potřeba, mléčné žlázy zakrní a zmenší se. Prsa tak zmenší svoji velikost. Nicméně to určitě není konec změn vašich prsou. Po odstavení, po dobu až šesti měsíců, se prsa mohou ještě hodně změnit.  V této době tělo opět zaplňuje prsa tukem, namísto mléčných žláz.

Pokud však odstavíte postupně, nemusí se projevit žádné náhlé změny velikosti prsou, ale výměna tuku za mléčné žlázy může probíhat současně s postupným odstavováním. 
 
Při postupném odstavení prsa často skončí přibližně ve stejné velikosti jako před otěhotněním, ačkoli mohou být více povislá. Nicméně, některým ženám zůstanou menší prsa, než jaké měly před otěhotněním.

Klepněte pro větší obrázek

Otázka, kterou si pokládá nespočetně žen je, zda se po dokojení prsa opravdu zmenší a změní svůj tvar. Kojící poradce Jan Barger (www.babycenter.com) odpovídá:
 
„Odpověď se bude vždy lišit od ženy k ženě.  Ano, prsa se stávají menšími, než v období těhotenství a kojení. Ve skutečnosti byste se měla dostat na velikost prsou, jež jste měla před těhotenství. Pokud jste během těhotenství hodně přibrala a neshodila vše již v době, kdy jste odstavila dítě, mohou být vaše prsa větší, než tomu bylo před otěhotněním. Na druhou stanu, pokud vážíte méně než před těhotenství, pak budou vaše prsa po odstavení menší, než bývala. Zda budou prsa méně pevná a změní tvar po ostavení je individuální. Určitě budou měkčí, než když jste kojila, ale pravděpodobně již nebudou tak pevná, jako byla před otěhotněním. Pamatujte, že čas a gravitace má vliv na všechny části našeho těla a čím jsme starší, tím větší budou mít prsa tendenci k poklesnutí.“ 

Správná podprsenka
Ke všemu co je napsané výše je potřeba dodat, že nutné si uvědomit, že každá žena je originál. Vám se mohou prsa po odstavení postupně vrátit na stejnou velikost jako před otěhotněním, zatímco kamarádce zůstanou prsa menší. Nezoufejte, pokud vám přijdou vaše prsa po odstavení příliš malá a „vyšťavená“. Jak bylo uvedeno výše, prsa se ještě měnit budou! A že vám i po delší době zůstaly menší prsa? Ne, nemusíte chodit na plastiku. Stačí mít v šuplíku tu správnou podprsenku!
 
Více na www.spravnapodprsenka.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články