Jak se před porodem vyspat? Víme to!

Existují nějaké úlevové metody, jak se před porodem vyspat? Jaké nejčastější potíže se spánkem těhotné ženy mají? A můžete užívat nějaké preparáty?
Jak se před porodem vyspat?  Víme to!

Jste zdravá jako ryba, přesto s každým dalším měsícem těhotenství na vás padá větší únava? Není divu, vývoj miminka je pro váš organismus náročná „práce“, kterou je potřeba kompenzovat dostatečným kvalitním spánkem, při kterém naberete nové síly. Jenže právě ty převratné změny, které v těle celých devět měsíců probíhají, spánek často ruší. Naštěstí i s tím se dá něco dělat.

VIDEO: Jak se změní ženské tělo v těhotenství? 

Může za to stres i cukrovka

„Bez spánku by organismus nemohl fungovat, a to hlavně kvůli tomu, že by se neregeneroval centrální nervový systém. Dostatečně dlouhý nepřerušovaný spánek je základem pro psychickou i fyzickou pohodu. Jeho nedostek pak oslabuje imunitní systém. 

 

Výzkumy prokázaly například souvislost dlouhodobého ponocování s obezitou a s mnoha zdravotními problémy - od větší náchylnosti k infekčním onemocněním až po vznik cukrovky a dalších chorob,“ varuje ájurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu.

 


Začátek je vždycky náročný

„První dva měsíce byly krušné. Večer jsem byla unavená tak, že jsem sotva zvládla hygienu, jakmile jsem ale ulehla, hlava začala pracovat naplno. Přepadala mě panika a úzkostí se mi až svíralo břicho. Pořád jsem myslela na to, že jsem „starší“ matka a mohou nastat komplikace, zvažovala, jestli je to píchání v podbřišku normální… Usínala jsem po druhé hodině ráno. Musela jsem dokonce na tři týdny do pracovní neschopnosti, přes den jsem pak totiž usnula hned a všude,“ vzpomíná pětatřicetiletá Marcela.

Na vině jsou hormony 

Podle lékařů jsou hlavní příčinou stavů úzkosti, podrážděnosti a také nespavosti u těhotných zejména hormony ze skupiny estrogenů, jejichž hladina v průběhu gravidity strmě roste.

Supermatka.cz: Spánek za koně

Supermatka.cz: Spánek za koně

I když se snažíte strašidelné myšlenky vytěsnit nebo se jimi nestresovat, právě večer a v noci, kdy jste v klidu a sama se sebou, mohou způsobit neklid.
Psychologové radí sepsat si všechny své obavy na papír a schovat do šuplíku.
Uvolníte tak nahromaděné napětí.
Do postele si s sebou vezměte oddychovou knížku a vypněte mozek.

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články