Jak relaxovat aktivně

Na to, že jsem maminka, jsem si dlouho zvykala. Bývala jsem hodně nervózní, podrážděná, protivná na manžela i okolí. I dcerka musela vycítit moji nepohodu, a to mě zpětně moc mrzí.
Jak relaxovat aktivně
Měla jsem pocit, že mám strašně práce, kterou nejsem schopná stihnout, zdálo se mi, že jenom kojím, vařím, peru a žehlím. Procházka s kočárkem mě hrozně vyčerpávala. S nikým jsem se moc nestýkala, neměla jsem energii na společenský život. Když se mi narodila druhá holčička, úplně jsem pookřála. Najednou to všechno šlo líp. Dokázala jsem si zorganizovat čas. Dohodla jsem se jasně s manželem na pravidelných večerních hlídáních, začala jsem chodit do kina a na cvičení, scházet se s kamarádkami, plánovat a realizovat svoje plány. (Dvakrát týdně se podílím na programech v mateřském centru, zpívám s malinkými dětmi písničky, kamarádky k tomu připravují výtvarnou dílničku). Mám pocit, že čím víc aktivit, tím víc se toho dá stihnout. A hlavně život je teď mnohem pestřejší! Neboj se realizovat svoje koníčky, i s dětmi to jde! Uvidíš!
Zdena Zámečníková, Praha
 
Názor redakce: Milá Zdeno, věříme, že svojí energií inspiruješ ostatní mámy! Práce v MC je ideálním propojením tvých zájmů se zájmy a potřebami dětí. Obě strany to baví a navíc je dobře, když děti vidí svoji mamku i v jiné roli...
 
Odborník: Milá Zdeno, věřím, že mnohé maminky se v líčení tvých zážitků z prvních měsíců mateřství najdou. První miminko znamená velkou změnu způsobu života, není divu, že ti v určitou chvíli začala docházet energie. Z tvého dopisu vyplývá, že ti pomohlo znovu si uvědomit svoje vlastní potřeby a prosadit je. V tom je asi hlavní odkaz ostatním maminkám. Vrátit se k vlastním pocitům a potřebám může být v průběhu mateřské dovolené těžké. Ale stává se, že mámy, které na sebe úplně zapomenou, nakonec hůř snášejí postupné osamostatňování svých synů a dcer. Proto je pro dítě přínosem máma, která se umí realizovat v rozmanitých činnostech. Dává mu tím vědět, že se také bude moci postupně odpoutávat, hledat vlastní cestu a být samo sebou.
 
 
Klepněte pro větší obrázekMgr. Barbora Downes, dětská psycholožka
 
 
 
 
 
 
 
 
Mámy radí:
 
Dlouho jsem měla problémy s alergiemi (rýmy, ekzémy), byla jsem ve stresu a neuměla jsem si s ním poradit. Kamarádka mi pak doporučila kinezioložku. (Mrkni na www.kineziologie.celistvost.info.) Kineziologie funguje na bázi tzv. buněčné paměti těla. Terapeut jemně zatlačí svou dlaní na mírně předpaženou ruku klienta, aby pomocí biologické zpětné vazby získal odpověď na svoji otázku. Zní to zvláštně, ale mně to pomohlo.
Marie Horalová, Stará Paka

Potřebuješ se uvolnit, odpočinout si, ale nemáš moc často hlídání? Pak jseš na tom jako já. Všechno musím absolvovat s dětmi – úřady, lékaře, koníčky. Ale dá se to zvládnout, když se chce. Chodím s dětmi cvičit do mateřského centra Nová Trojka, o kterém jsem se dočetla v Mámy radí. Jednak jsou tam bezvadná cvičení, ale co bych hlavně chtěla doporučit, je muzikoterapie. Vede ji zkušená muzikoterapeutka a musím říct, že to baví mámy i děti. (Podívej se na www.novatrojka.cz.)
Jana Knotková, Praha

Od manžela jsem ke třicetinám dostala originální dárek: floating. Nikdy dřív jsem o tom neslyšela, tak jsem ani moc nejásala. (Co si budeme povídat, přála jsem si spíš nějaký šperk.) Ale poté, co jsem floating absolvovala, všude opěvuji manželovu invenci – vymyslel mi opravdu skvělý dárek! Ležíš v uzavřené komůrce ve vodě se solí z Mrtvého moře, voda tě nadnáší, relaxuješ při hudbě... Cítila jsem se báječně a vydrželo mi to několik dní! Doporučuju všem maminkám – my přece potřebujeme někde načerpat energii na ty naše ratolesti! O floatingu se můžeš něco dozvědět např. na www.zivotni-energie.cz.
Lucie Potočková, Praha

Nedávno jsem se rozhodla, že pro sebe musím něco udělat. Kamarádka přede mnou dlouho básnila o aromaterapeutických masážích, tak jsem je zkusila. Kompletní masáž celého těla trvala hodinu a půl a stála 650 Kč, což mi nepřipadalo tak drahé. Zážitek to byl fantastický! Víc se dočteš na www.aromaterapie.info.
Zita Štrougalová, Brno
 
Mámy radí 10/2008

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články