Jak poznat, že se porod blíží?

Noční můrou každé nastávající maminky je, že nestihne dojet do porodnice včas a porodí někde v taxíku. Na druhou stranu žádná nechce přijet ani příliš brzy. Jak poznat, že je ta správná chvíle?
Jak poznat, že se porod blíží?

1. Kontrakce – jsou jasnou známkou blížícího se porodu. Ale pozor, často jsou zaměňovány s falešnými stahy, tzv. poslíčky. Jak je rozeznat od skutečných kontrakcí? Základem je nezpanikařit a počkat, jak se situace vyvine. Především u prvně rodících maminek je těžké udržet nervy na uzdě, ale zkuste to. Sedněte si, snažte se uklidnit a počkejte, zda stahy ustanou, což znamená, že vás „navštívili" poslíčci, a nebo začnou zesilovat a intervaly mezi nimi se budou zkracovat, což znamená, že máte co do činění se skutečnými kontrakcemi.

Ani poté, co usoudíte, že skutečně jde o kontrakce, není třeba okamžitě jet do porodnice. Počkejte, až stahy budou po pěti minutách a pak vyrazte. Ani tehdy není třeba jet jako o závod, statistiky praví, že u prvorodiček trvá porod obvykle devět hodin a u již rodících maminek pak kolem šesti hodin. Pravda, je třeba si připustit, že se tu a tam stane případ, kdy prvně rodící žena přivedla na svět dítě tak rychle, že skutečně nestihla do porodnice dojet, ale to jsou výjimky.

2. Zátka – Dalším znakem, že hodinka H se blíží, je odchod tzv. hlenové zátky. Jde o hlenovitý a většinou lehce krvavý nebo narůžovělý výtok. Ani po zátce však porod nemusí hned začít. Některé maminky začnou rodit během několika málo hodin, jiné však až za několik dní.

3. Prasklá plodová voda – Noční můra každé těhulky je, že jí plodová voda vyteče na nějakém naprosto nevhodném místě, jako třeba v autobuse nebo v divadle, zkrátka všude jinde než doma. Může se to stát a těžko tomu zabráníte. Některé maminky tvrdí, že jim šestý smysl a jejich tělo napovědělo, že se to blíží, ale jiné zase říkají, že to přišlo jako blesk z čistého nebe. Ale ani prasklá plodová voda neznamená, že se miminko záhy narodí. Porod se ale určitě blíží.

4. Nevolnost a průjem – Tyto příznaky provázejí porod mnoha maminek, ale ne všech. Je to stejné jako u všech zmiňovaných porodních signálů, mohou pro vás platit, ale nemusejí.

5. Bolesti v kříži – Některé maminky uvádějí, že je několik dní před porodem začalo bolet v kříži. Podle porodníků jde o přípravu dělohy k porodu, ale opět to vůbec nemusí být váš případ. Možná vás docela obyčejně bolí záda zatížená už pořádně velkým miminkem.

Ať chceme nebo ne, každá jsme jiná, každý porod je jiný, a každé se tedy porod ohlásí jinak. Poslouchejte své tělo a uvidíte, že tu správnou chvíli poznáte i bez zaručených příznaků. A kdybyste náhodou přijela do porodnice příliš brzy, hlavu vám přece neutrhnou. Naopak, máte-li jakékoli pochybnosti a obavy, určitě se nebojte svěřit odborníkům. Hlavní je, abyste byla v klidu. Držíme palce!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články