Jak postupovat při nákupu dětské obuvi

Aby koupě dětské obuvi nebyla tak náročná, jak se může zdát, sestavili jsme pro vás podrobný návod, jak na to.
Jak postupovat při nákupu dětské obuvi

Při každém nakupování obuvi žádejte kvalifikované přeměření velikosti nohou dítěte. Odborný personál vám poradí, pro jakou šířku a délku je nabízený vzor vhodný. Vždy důkladně zkontrolujte vzdálenost mezi nejzazším bodem oblouku paty a koncem nejdelšího prstu. Dětská obuv musí být vpředu před prsty o 10 až 15 mm delší než noha. Asi polovina tohoto volného prostoru ve špici, kterému se odborně říká „nadměrek“, slouží jako rezerva pro volný pohyb prstů při prodloužení nohy za chůze, polovina pak pro růst.

Obuv musí dobře padnout jak do délky, tak do šířky. Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů. Příliš široká bota nohu nedostatečně fixuje, noha v ní klouže při chůzi do nadměrku a poškozuje prsty tlakem na obuv. Úzká bota zase omezuje krevní oběh a deformuje přední část nohy.

Zkoušení nepodceňujte
Každou obuv dítěti přezkoušejte obutím. Rozměry nohou měříme ve stoje. Nedoporučujeme zkoušet obuv bez předchozího přeměření nohy. Zkoušení tlakem prstu na špičku obuvi není zrovna ideální. Děti často reflexně pokrčí prsty, což vede k nákupu špatné obuvi. Je vhodné, aby dítě zkoušelo celý pár obuvi a aby se v nové obuvi prošlo po prodejně. Sledujeme přitom, zda obuv neklouže z paty.

Materiál vybírejte poctivě
Vybírejte obuv, která je vyrobena z přírodních materiálů. Useň a textil jsou měkké, prodyšné, absorbují vlhkost a přizpůsobí se anatomickému tvaru nohy. Čím lehčí obuv, tím lepší! V nejmenších velikostních skupinách kupujte obuv výhradně kotníčkovou. Doporučujeme obuv šněrovací nebo uzavíranou páskem na sponu nebo suchý zip.
Dětské nohy se poměrně hodně potí, přičemž největším zdrojem vlhkosti je samotné chodidlo. Proto musí být každá obuv, zvláště pak obuv uzavřených střihů, ve vnitřní nášlapné části vybavena stélkou nebo vkládací vložkou ze savého materiálu.

Měkký krok
V místě, kde se noha při chůzi ohýbá, musí být obuv co nejohebnější. Tuhá a nepoddajná bota zvyšuje únavu a narušuje pohodlí chůze a zdravý vývoj nohou. Ohebnost ovlivňuje jak druh použitého vrchového materiálu a střihové řešení, tak zejména druh, tloušťka a tuhost podešve. Čím silnější je podešev, tím je obuv tužší. Vyzkoušejte již při nákupu, jaký odpor klade bota při ohybu špičky směrem k nártu. Podešev má tlumit nárazy při chůzi na tvrdém povrchu.

Opatek - vnitřní díl v patní části obuvi, by měl být dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý. Noha v obuvi musí být dokonale fixována a nesmí docházet k nežádoucím bočním pohybům patní části nohy. Podpatky u dětské obuvi musí být co nejnižší s velkou plochou pro udržení stability dítěte.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články