Jak nakoupit vánoční stromek snadno a bez problémů

První adventní neděle je za námi a kromě vánočních dárků je třeba nakoupit také stromek. Inspirujte se našimi radami. Uvidíte, že vybrat ten pravý a udržet ho co nejdéle svěží je v podstatě snadné.
Jak nakoupit vánoční stromek snadno a bez problémů

Umělý, nebo živý?
První krok je jasný. Rozmyslete si, zda dáte přednost živému stromečku, který voní, ale opadává, nebo umělé napodobenině, s níž sice nebudou žádné starosti, nicméně hrozí, že nevykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Každá varianta má svá pro a proti, záleží tedy jen na vás, pro kterou se rozhodnete. Milovníci živé krásy se každopádně nemusí bát, že koupí živého stromečku přispějí k zániku lesů. Takové stromky totiž vyrůstají ve školkách speciálně určených právě pro prodej na vánočních trzích. Dle provozovatelů je způsob plantážního pěstování k přírodě šetrný a naopak jí prospívá.

Rozhodně koupit!
Když už máte políčeno na živý stromeček, vydejte se pro něj k osvědčeným prodejcům. Krádež v lese se vám nemusí vyplatit. Pokud vás přistihne správce, odnesete si tučnou pokutu. V lepším případě získáte stromek napuštěný chemickou látkou, která při pokojové teplotě zapáchá. Neodborným zásahem navíc můžete napáchat škody na přírodě. V součtu se tedy vyplatí stromeček koupit. Na prodejce narazíte téměř všude, nejčastěji před obchodními centry a potravinovými řetězci. Například v Kauflandu budou k dispozici už od 6. prosince. Pro zapomnětlivé tu stromeček seženete i na Štědrý den.

Nechte si poradit
Netušíte, který stromek je pro vás ten pravý? Zeptejte se školených prodejců. Jestli chcete, aby dlouho vydržel a neopadal předčasně, sáhněte po jedli. Musíte ale počítat s tím, že více zatíží vaši peněženku. Vánoční klasikou bývá smrk, ačkoliv tolik nevydrží a dříve opadá. Co se týká výšky, nejprodávanější jsou stromky mezi 1,5 a 2 metry. Vždy si stromeček dobře prohlédněte a teprve poté si jej nechte zabalit. Předejdete tak nepříjemnému překvapení, že bude zdeformovaný nebo příliš řídký. Jehlice nesmí být suché, ale svěží a zelené. Cena je různá; před Kauflandem nakoupíte již od 250 korun za kus. Vybrat si přitom můžete jedli kavkazskou, smrk ztepilý, smrk pichlavý, borovici černou nebo borovici lesní.

Zavlažujte, zavlažujte, zavlažujte
Jestliže stromeček nakoupíte s dostatečným předstihem, uchovejte ho v chladu, ideálně na zahradě ve stínu nebo ve sklepě. Nejlépe bude, když odříznete konec kmínku a ponoříte stromek do nádoby s vodou (neplatí pro teploty okolo nuly). Po přenesení do pokoje a upevnění do stojánku jej pravidelně zalévejte, a to až ke kůře, protože stromky sají vodu právě pletivem pod kůrou. Občas ho můžete postříkat vodou z rozprašovače, aby jehlice dostaly vláhu a obnovily svoji barvu.

Ekologická likvidace
Poté, co stromeček poslouží svému účelu, nepohoďte jej někde u cesty, ale zjistěte si, zda u vás v okolí neprobíhá kolektivní svoz použitých vánočních stromků, které se následně štěpkují nebo kompostují. Vánoční dekorace tak najde nové uplatnění.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články