Jak na rýmu u miminek a batolátek

A je to tady. Venku mrzne a všem maminkám zase začíná boj s rýmou. Máte-li doma dítě do tří let, je to boj o to těžší, že se mrňousek ještě sám neumí vysmrkat a je tedy třeba mu pomoci. Jak? Existuje několik způsobů. Vyberte si, co dítěti i vám nejvíce vyhovuje.
Jak na rýmu u miminek a batolátek

Podle statistiky trpí dospělý člověk běžnou virovou rýmou průměrně třikrát do roka. U malých dětí je to číslo mnohem vyšší, toto běžné onemocnění mohou dostat i  dvanáctkrát ročně. Rýma je pro ně přitom mnohem nepříjemnější než pro dospělé. Ty totiž sama o sobě zase tolik neomezuje, jen řádně otravuje. Pro miminko je ale velmi omezující. Malé děti totiž ještě neumějí efektivně dýchat ústy, takže pokud mají ucpaný nosík, špatně se jim dýchá i saje při kojení, což vede k povrchnímu a nekvalitnímu spánku. Obojí potom snižuje obrannou reakci proti infekci a onemocnění ještě více komplikuje. Proto je před krmením a spánkem důležité dítěti dobře vyčistit nos a odsát hleny. Miminka a malé děti ale ještě neumějí smrkat, jak tedy ucpaný nos uvolnit?

Odsávačka – praktický pomocník, který má své odpůrce i příznivce, ale o kterém byste Klepněte pro větší obrázekrozhodně měli vědět. Můžete mít odsávačku tradiční mechanickou, tedy se dvěma hadičkami a nádobkou uprostřed, kdy k odsání využíváte vlastní ústa, nebo odsávačku určenou k připojení na vysavač. Mnohé maminky se bojí, že by tah vysavače mohl dítěti ublížit. Pokud ale budete postupovat dle návodu, kde je uveden povolený výkon vysavače, nic se nemůže stát. Jen hluk vysavače může být pro děti nepříjemný a právě kvůli němu se mohou odsávání bránit. Mechanická odsávačka žádný hluk nedělá, a je tedy pro děti příjemnější, je však méně výkonná.

Roztoky – Pokud nechcete hned volit léky a dáváte přednoKlepněte pro větší obrázekst přírodním produktům, pak sáhněte po roztoku mořské vody Stérimar bébé. Jde o volně prodejný přírodní roztok, který je vhodný pro miminka už od tří měsíců. Pomáhá nejen při běžném nachlazení, ale i při zánětu nosohltanu, alergické rýmě nebo zánětu vedlejších nosních dutin. Příspívá také k regeneraci a splasknutí podrážděné nosní sliznice a v návaznosti na odsávačky jistě oceníte efekt ředění nosního sekretu, který tak jde lépe odsát.

Větrání, zvlhčování – Je to jednoduché, ale účinné. Pokud nemáte doma zvlhčovačku vzduchu, stačí kolem postýlky miminka roztáhnout třeba mokré látkové plíny, vlhký ručník apod. Místnost také často větrejte, aby vzduch nebyl příliš suchý.

Na šikmé ploše – Podložte miminku hlavičku nebo podložte přímo i nohy postýlky.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články