Jak koupat miminka

Koupání miminek je jedním z nejhezčích rodinných rituálů. Pokud se ovšem vaše miminko nebojí vody. Naštěstí i dětský strach z vody se dá s trochou trpělivosti a dobrými nápady porazit.
Jak koupat miminka
Poprvé do vaničky
Jak koupat novorozence by vás měla naučit sestřička v porodnici. Bohužel ze zkušeností mnoha maminek je patrné, že to tak vždy není a první koupání v domácím prostředí se tak stává výzvou i velkou neznámou. Není ale třeba se plašit, zvládly to spousty maminek před vámi, zvládnete to také.
 
Jak často koupat? To je sice individuální, ale úplně malá miminka by se denně koupat neměla. Novorozenec má na rozdíl od dospělých mnohem citlivější pokožku, náchylnou na vysušování. Kůže častým mytím ztrácí svůj ochranný film, praská a může tak být útočištěm pro různé mikroorganizmy. Z těchto důvodů zejména dermatologové doporučují koupel dvakrát maximálně třikrát týdně. V mezidobí stačí miminka otírat vlhkou žínkou.
 
Většina pediatrů navíc zastává názor, že se má miminko koupat ve vodě bez přísad. Mýdla, ale i různé gely, tenkou kůži zbytečně dráždí a umožňují snadnější průnik infekci. Místo dětských přísad lze použít spíš oleje určené ke koupání miminek nebo odvar z řapíku. Na druhou stranu existuje řada opravdu šetrných přípravků na olejové bázi, kterými lze miminka mýt. Pěny do koupele je opravdu lepší využívat až pro starší batolata, ale jemné třeba bylinné emulze určitě neuškodí.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Vanička nebo koupací kbelík?
Koupací kbelík se stal fenoménem posledních let. Když se na trhu objevil první „Tummy Tub“, strhlo se doslova šílenství. Kyblík byl vyzdvihován a doporučován maminkami i odborníky. A ne bezdůvodně. Vejčitý tvar totiž poskytuje miminku velký pocit bezpečí – skoro jako maminčino bříško, takže zejména pro novorozence je velmi vhodný. Děťátko se cítí v pohodě jako v děloze a vody se prostě nebojí. Ovšem koupání v koupacím kyblíku má i své nevýhody. Manipulace s miminkem chce určitý cvik, zpočátku budete trochu zápasit. Také pokud máte trochu čiperné dítko, velmi brzy se bude „škrábat“ ven a třetím mínusem je obtížné mytí v tak stísněném prostoru.
 
Jestli tedy váháte zda kyblík nebo vaničku, ideální tedy bude, pokud si pořídíte obojí! Pokud chcete zabránit zbytečné investici, kbelík si nejprve vyzkoušejte – třeba si ho půjčete od kamarádky, každé miminko na něj totiž reaguje jinak a vy byste zbytečně utratili dost peněz (nové stojí mezi 700 – 900 Kč). Už po pár koupáních poznáte, co vašemu miminku víc vyhovuje – zda to je vanička či kyblík. Navíc vaničku budete využívat mnohem déle než kbelík – ten je určen pro děti do cca osmi měsíců, kdežto ve vaničce se váš prcek může cachtat až do dvou let, nebo zkrátka do té doby, než si začne užívat „dospělácké“ vany.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Jak koupat miminko aneb cachtání v pohodě
• Miminko velmi rychle prochladne, proto jej koupejte v teplé místnosti (23–25 °C) a po ruce mějte osušku, do které jej zabalíte hned, jakmile s koupáním skončíte.
 
• Do vaničky nalijte studenou vodu a přidávejte teplou, dobře promíchejte. Ve vaničce by mělo být maximálně10-15 cm vody.
 
• Pro malá miminka jsou ideální koupací lehátka nebo podložky. Vodička tak nedosahuje až k bradě a miminko se nebojí.
 
• Voda by měla mít teplotu těla, tj. 37 °C. Teplotu se doporučuje ověřit teploměrem, ale stačí ponořit předloktí, abychom poznali, jestli není horká.
 
• Dětský olej vmíchejte do vody, ve které se děťátko bude koupat. Můžete je nanášet pomocí dlaně či žínky přímo na tělíčko a vlásky miminka. Poté jemně namydlete pokožku miminka a opláchněte.
 
• Po koupeli miminko rychle osušte, ošetřete pokožku zvláčňujícím přípravkem a děťátko oblékněte, abyste jej pokud možno stále udrželi v teple.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články