Jak dostat bříško po porodu do formy?

Marně přemýšlíte, kam se poté, co jste přivedla na svět miminko, ztratilo vaše ploché a pracně vypracované bříško? Případně bojujete s bolestmi zad nebo inkontinencí, následky rozestupu břišních svalů? Nic není ztraceno!
Jak dostat bříško po porodu do formy?

Břišní svaly jsou po porodu ochablé a není se čemu divit, dlouho se roztahovaly tlakem rostoucí dělohy. Postupně je potřeba začít je zase posilovat. Vždy se dá něco dělat, nepočítejte ale se zázraky na počkání. „Břicho po porodu není stejné jako před  těhotenstvím, alespoň nějakou dobu. Představa, že budete mít den po porodu ploché břicho je nereálná.

Představte si, že je vaše břicho balón, který se pomalu devět měsíců nafukuje, jak roste vaše dítě. Bohužel po porodu nepraskne, ale jen pomalu upouští vzduch. Od okamžiku kdy se miminko narodí, hormony začínají pracovat na tom, aby stáhly dělohu do původní velikosti. Tento proces trvá až osm týdnů,“ vysvětluje MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského domu v Praze 7.

Bříško i jiné partie jsou po porodu zvětšeny mimo jiné také díky nadměrnému množství vody v těle. Jakmile porodíte, tělo začne vodu vylučovat. Uložený tuk v břišních partiích začnete spalovat při péči o novorozence raz dva, přesto ale potrvá několik týdnů, než se objeví výsledky. Horší je to u strií, ty nikdy úplně nezmizí. Obvykle ale vyblednou a stanou se téměř neviditelné. Navíc jim můžete pomoci za použití laseru.

Diastáza neboli rozestup svalů

Kromě roztažení svalů bohužel dojde během těhotenství často i k roztažení vazivového pruhu u přímého břišního svalu do stran, tedy k rozestoupení dvou částí tohoto párového svalu. Než začnete po porodu cvičit, měla byste zjistit, zda u vás k diastáze nedošlo. Pokud totiž s touto diagnózou začnete cvičit „klasické“ cviky na břicho (sklapovačky, sedy lehy, prkna atd.), nejen že se vypouklého bříška nezbavíte, ale jeho stav se bude zhoršovat.

Cvičíte a nehubnete? Víme proč!

Cvičíte a nehubnete? Víme proč!

„Pokud se objeví rozestoupení přímých břišních svalů, je potřeba břichu věnovat dvojité úsilí. Diastáza sama o sobě není bolestivá, ale způsobuje problémy a bolesti jiných partií. Může se objevit pupeční kýla, bolest v bedrech, potíže s pánevním dnem (inkontinence) a zvětšující se lordóza páteře. Pomůže správná aktivace příčného břišního svalu,“ říká gynekoložka MUDr. Radka Gregorová.

Rada zkušené maminky

„Všechny mé čtyři děti přišly na svět císařským řezem. A pokaždé byla jednou z prvních návštěvnic na mém pokoji rehabilitační sestra. A hned jsme začaly cvičit, i když jen jemné protažení. Je dobé znát škálu cviků a tušit, jak má vypadat vyvážený jídelníček, nezapomínejte ale čtyři nejdůležitější věci: se cvičením začít, cvičit raději 15 minut denně než jednou týdně dvě hodiny, pravidelný pohyb zařadit raději na dopoledne a za čtvrté, vydržet!

Cvičení Post Natal: šité na míru pro maminky po porodu

Cvičení Post Natal: šité na míru pro maminky po porodu



Zpestřit si denní režim rychlejší chůzí za kočárkem, nebo honěním se se starším sourozencem kolem kočárku, ale také spoustu nenápadných cviků můžete zařadit, když jste s potomky na hřišti – k oboustranné radosti bude vyhazování dítěte do vzduchu, kdy se vaše paže budou krásně rýsovat.

Miminka i větší raubíři milují, když si lehnete na záda a z vlastních nohou jim vyrobíte houpačku - jak jednoduchý a zábavný cvik na posilování břicha,“ dělí se s úsměvem o své zkušenosti Štěpánka Štrougalová, maminka čtyř dětí a majitelka Baby clubu Juklík.

Zázračná Tupler Technika?

„Program TuplerTechnique® je účinná metoda k řešení rozestupu břišních svalů. Její autorkou je americká zdravotní sestra a porodní asistentka Julie Tupler, která ji rozvíjí už dvacet let. Cílem je zhojit oslabené vazivo, které spojuje nejzevnější břišní svaly.

Hojení vaziva je založené na dvou věcech: umístění do lepší pozice a ochrana oslabené tkáně,“ představuje unikátní metodu Andrea Čechurová, instruktorka fitness a jediná držitelka licence na program TuplerTechnique v Česku (www.tuplertechnika.cz).

Toho dosáhnete dodržováním čtyř kroků TuplerTechnique® programu:

+Cviky vsedě a vleže

+Stahování speciálně vyvinutým rehabilitačním pásem Diastasis Rehab Splint®,

+Zapojování příčného břišního svalu při všech denních aktivitách i životních funkcích

+Správné vstávání, sedání a lehání

Pokud dodržíte všechny zásady, první výsledky se dostavují zhruba po třech týdnech (celý program trvá 18 týdnů).

Cvičte s rozumem!

Odpovídá Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a nezávislé iniciativy Česko se hýbe

Kdy se po porodu doporučuje začít cvičit? Které pohybové aktivity jsou vhodné a které naopak "nedoporučované"?

Po porodu je vždy vhodné začít s fyzickými aktivitami postupně. Nejvhodnější je chůze a základní protahovací cvičení, které může pomoci např. od bolestí zad. Zlomovou hranicí je šestinedělí. Maminka se pak může postupně vrátit do úrovně fyzických aktivit jako před těhotenstvím. Důležité je ale zachovat postupné navyšování fyzické aktivity.

Povolené břicho po porodu - jak ho posílit a zpevnit?

Očekávat, že z porodnice půjdete ve svých nejoblíbenějších džínách, je utopie. Každým těhotenstvím a s narůstajícím věkem, vše trvá déle. Vzhled bříška záleží vždy na stavu břišních svalů, které můžeme zpevnit cvičením, a na množství tuku, které v této problematické oblasti máme. Tam pomůže vhodná kombinace úpravy jídelníčku a množství fyzické aktivity.

Po porodu začněte s cvičením, ale pozvolna...

Po porodu začněte s cvičením, ale pozvolna...

Jaký je váš názor na tzv. stahovací pásy a prádlo, které se často používá s domněním, že pomůže břicho zpevnit, případně dokonce zhubnout.... ?

Stahovací prádlo by mělo být základní součástí šatníku každé ženy nad 30 let. Je přímo zázračné, formuje opticky postavu a každá žena v něm vypadá lépe. Bříško se v něm ale nehubne, ani se nezpevní. Do úzkých šatů je ale nenahraditelné, takže za mne určitě ano!

Břicho jako dřív?

Mgr. Petra Řehořková, zakladatelka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic

Jak může v tomto ohledu pomoci estetická medicína?

V případě neinvazivních kosmetických zákroků ženám žádná omezení v životním stylu nehrozí. Jiné je to ve chvíli, kdy se žena rozhodne podstoupit abdominoplastiku, tedy odstranění přebytečné kůže z břicha. To už je operace.

Pokud vznikly například strie, lze jejich projevy zmírnit masážemi v domácích podmínkách, nebo speciálními masážemi a lymfodrenážemi v odborných zařízeních. Pomáhá také promazávání speciálními krémy. V kosmetických studiích se uplatňuje zákrok zvaný mikrodermabraze, což je vyhlazení kůže za použití oxidu hlinitého. Není to levná záležitost, ale účinná.

Co byste doporučila ženám, které řeší problémy s břichem po porodu? Jaké mají možnosti?

Nejdříve je nutné konzultovat zdravotní stav bříška po porodu s lékařem. Ve chvíli, kdy jde jen o kosmetické potíže, pak je dobré využít nabídek dalších odborníků. S trenérem pak konzultovat procvičování středu těla. U nás pak můžeme za pomocí přístrojů zmenšit objem bříška.

A ženy se nemusí vzdávat ani ve chvíli, kdy je trápí jizvy po císařském řezu nebo strie, např. pomocí laseru Fotona nebo estetické rázové vlně, která redukuje strie a vylepšuje vzhled jizev.

Hubnutí po porodu: Šárka zhubla pohybem a pravidelným stravováním

Hubnutí po porodu: Šárka zhubla pohybem a pravidelným stravováním

Proč se mi nedaří zhubnout

Proč se mi nedaří zhubnout

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články