Impetigo: Nebezpečí, která číhá na děti

Impetigo je infekční onemocnění kůže, které je způsobeno bakteriemi. Impetigo se děli na dva druhy, nebulózní a bulózní.
Impetigo: Nebezpečí, která číhá na děti

Nebulózní impetigo se vyskytuje v 70% všech případů. Tato nemoc (nejen) dětí se projevuje jako drobné červené skvrnky – zarudnutí kůže. Záhy se objevují puchýřky. Po jejich prasknutí se vytvoří žlutohnědé strupy. Impetigo může být provázeno zduřením mízních uzlin, ale i horečkou.

Bulózní impetigo se týká převážně dětí do dvou let. Stejně jako nebulózní se projevuje zarudnutím kůže a puchýřky, které se obvykle objeví na těle, rukách a nohách. Puchýře mohou hodně svědit. Častěji než u prvního typu se i zde může objevit zduření mízních uzlin a horečky.

Impetigo se nejčastěji vyskytuje u dětí ve věku 2-6 let. Nakazit se ovšem můžete i vy.

Toto onemocnění je velmi nakažlivé, a proto je důležité začít co nejrychleji s účinnou léčbou a samozřejmě dodržovat určitá pravidla, aby se nenakazili ostatní členové domácnosti a okolí.

Nezbytné je dodržovat základní hygienická opatření. Mezi důležité zásady patří například: ručník nemocného dítěte je nutné umístit mimo místa, kde jej mají ostatní členové rodiny, samozřejmě si ručníky (ale ani oblečení a další předměty) nepůjčovat a také je často prát, to platí i o lůžkovinách, oblečení a podobně. Pokuste se také zabránit dítěti, aby se dotýkalo postižených míst a roznášelo tak infekci dále. Nezapomínejte na časté mytí rukou!

V případě, že máte podezření, že vaše dítě má impetigo, je nutné navštívit lékaře. Lékař dítě prohlédne a rozhodne o další léčbě. Impetigo se léčí antibiotiky, a to ve formě tablet, masti nebo kombinací obou možností. Léčba trvá obvykle pět dní, může však trvat i déle (podávají-li se celková antibiotika, pak cca 7-10 dní). Záleží na závažnosti onemocnění.

Nejdříve je vždy nutné odstranit strupy, a to tak, že se přikládají obklady s dezinfekčním roztokem. Taktéž je možno použít masti obsahující salicylové kyseliny. Teprve poté je možné aplikovat mast s antibiotiky.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články