Maminka.czSlavní rodiče

Ilona Csáková: „Jako máma mám všechno, co jsem chtěla“

redakce 3.  11.  2016
Zpěvačka Ilona Csáková (46) se před osmi lety odstěhovala z Prahy na Moravu za svou láskou, manželem Radkem Vonešem (45), a je šťastná. Má dva syny – Daniela (7) a Dominika (4), skvělou rodinu a své úžasné tchyni říká Božská Marta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ilona Csáková, kdysi Pražanka každým coulem, zpěvačka, která se na hudební scéně pohybuje už neuvěřitelných 30 let, si rodinný život na okraji Brna parádně užívá. Kolem čtyřicítky porodila dva syny, vaří, peče, pěstuje zeleninu, pendluje pracovně mezi Brnem a Prahou, a když jí chybí, jak ona říká, jouly, jde si zacvičit pilates nebo se nabít na procházku do lesa. A miluje zkrátka všechno, co je s rodinným životem spojené. I tchyni!

Klepněte pro větší obrázek

Jaká jsi maminka? Máš o děti strach?

Začnu zeširoka. Jako dítě jsem byla divočák! Když si představím, co všechno jsem dělala… Lezla jsem do korun stoletých kaštanů, žuchla jsem z hrušky do křoví, plavala jsem přes celou přehradu, prováděla různé kaskadérské kousky, ale všechno jsem bez větší újmy přežila. Nemůžu našim dětem bránit v objevování světa, ale na druhou stranu je to zvláštní bojovat s těmi složitými mateřskými procesy…

Ilona Csáková dvojnásobnou maminkou. A zase je to kluk!

Můžeš nám je trošku rozkrýt?

Ale to přece musíš znát taky… Nechci použít slovo strach, ale spíš jakási obava, bdělost, možná trošku stíha, takový ten napnelismus, prapodivné představy, které ti běží hlavou, co by se všechno mohlo stát, kdyby… A u mě je ještě vše umocněné tím, že jsem emotivní temperamentní umělec. Ale učím se tyto nepříjemné představy zahánět.

Jaký je rozdíl mezi Ilonou, která neměla děti, a Ilonou maminkou?

To, co mi kdysi připadalo jako velké starosti, teď vnímám jako naprostou brnkačku, dneska se tomu směju. Sobě se směju. Nejvíc jsem se zabývala tím, jak se cítím a jak vypadám. Pořád jsem to řešila a makala na tom.

A teď?

O sebe se starám v rámci možností a limitů. A musím říct, že se opravdu po čtyřicítce cítím dobře. Je to tím, že se mám ráda. A mám se taky ráda, protože mě má rád můj manžel, děti, rodina… Láska se pak umocňuje, to znáš. Když se třeba dívám na nějaký svůj starší klip, ve kterém jsem byla hodně mladá a měla pěkné křivky a obličej bez vrásek, tak si radostně říkám: „Fakt dobrý!“ a nemám z toho žádné trauma, že se to nevrátí.

Mně nevadí, jak mi roky přibývají. Nevím, co to je za zvláštní milosrdenství, z přibývajících let prostě nemám újmu. Možná v tom hraje roli i to, že mám malé děti, které jsem si pořídila opravdu na postarší kolena.

 

„Kdyby mi někdo před patnácti lety řekl, že jednou budu relaxovat u vaření a pěstování rajčat, tak se mu fakt vysměju.“

 

Trošku to dramatizuješ!

Vůbec ne. Vždycky jsem si přála mít dceru Julinku a byl z toho syn Daniel. To mi bylo 39 let. Pak jsem zase chtěla Julinku a ve 42 letech jsem porodila mladšího syna Dominika. Nicméně je to praktické, protože kluci po sobě bezvadně dědí oblečení. Ale teď vážně – rodit děti v tomhle věku není úplně ideál.

Bylo to pak hodně těžké se po těhotenstvích dostat do formy?

To samozřejmě nejde tak rychle, jako když rodí dvacetileté děvče. Najela jsem na striktní režim cvičební i stravovací. Protivníkem mi taky byla kamera, která přidává nějaká ta kila navíc. Vnímala jsem to ale tak, že i kvůli své profesi a taky proto, abych byla sama se sebou vnitřně spokojená, nesmím boj s kilogramy vzdávat.

Tys držela diety snad celoživotně...

Ale ano, asi patřím k vyhlášeným dietářkám. Teď po dětech bych to nazvala spíš pokusem o zdravý způsob života, do kterého jsem postupně dozrála. Cvičím pilates pod vedením Magdaleny Komínkové, praktikuji svižnou chůzi. V rámci svých možností dělám pro sebe to nejlepší. Je to dané i tím, že dřív jsem se starala jen o sebe a teď musím energii rozhodit mezi děti, práci, manžela…

Témata: Slavní rodiče, Časopis Betynka, Maminky - rady, rozhovory a príběhy, kaskadér, Zdravý způsob, Nový muž, Kaštan, Mama, Vnuk, Rozladění, Londýn, Arzenál, Zavření, Pěstování, Sportovec, Muzikál, Slepice, Rodinný život, Máma, Ilona Csáková, Řádek, Úprk, Teritorium, Bavič, Rozkvět