I jeden zoubek chce čistit

S čištěním zoubků u dětí je dobré začít opravdu co nejdříve. Malá časová investice se v budoucnu určitě vyplatí.
I jeden zoubek chce čistit
Čistit zuby u malých dětí je zbytečné, protože mají mléčné zuby a ty stejně vypadají. Tak to je jeden z nejhorších mýtů, který bohužel stále mezi rodiči koluje. Myslíte, že přeháníme? Bohužel ne. Jak potvrdil i pražský stomatolog MUDr. Libor Winkler: „Situace se moc nelepší. Podle posledních studií a bohužel i z mé praxe vím, že jen třetina dětí do pěti let má zdravé zuby bez kazů. Na stavu dětských zoubků se podepisuje nejen zvýšená konzumace sladkého, ale i nedostatečná ústní hygiena. Rodiče prostě své děti k pravidelnému čistění nevedou. Netvrdím samozřejmě, že je nutné, aby si čtyřletý capart „pucoval“ zoubky po každém jídle, toho lze dosáhnout asi jen těžko, ale kartáček ráno a večer by měl být samozřejmostí.“
 
Chodit k zubaři není zbytečné
Doby, kdy už předškoláci chodívali hromadně k zubaři, jsou pryč. Nyní je pouze na nás rodičích, kdy a jestli své děti k zubaři vezmeme. A to bohužel ještě řada z nás podceňuje. Přitom bychom se měli snažit svým dětem vypěstovat i návyk v podobě pravidelné návštěvy zubaře.
 
První návštěva zubaře by měla proběhnout mezi 1. – 2. rokem, tedy v době, kdy se klubou první zoubky. A určitě to není zbytečné. Stomatolog uvidí, jak zoubky rostou, jestli se dobře vyvíjí a jak jsou na tom dásně. Další preventivní prohlídky by měly následovat každého půl roku.

Jak správně čistit dětské zoubky?
Začněte s čištěním už při prořezání prvního zubu. To je asi nejdůležitější pravidlo. I když to nebude vždy jednoduché, jak malého špunta k čištění „donutit bez donucení“, vyplatí se důslednost a také trocha fantazie.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
1. Hlavně brzy
Seznamte děti s kartáčkem co nejdříve. Jen tak ho budou považovat za nedílnou součást hygieny. K dostání jsou kartáčky i pro kojence, kterým si mohou masírovat dásničky sami. Nebo se prodávají malá čistítka na zuby s nástavcem na prst.
 
2. Dejte na výběr
Aby si dítě na čištění zubů snáze zvyklo, zkuste chutnou dětskou pastu a veselý kartáček s obrázky, které si potomek sám vybere.
 
3. Jděte příkladem
Ukažte dítěti, že si také pravidelně čistíte zuby a že to není nepříjemné. Naučte ho, jak si to zpříjemnit - například tím, že si budete čistit zuby při oblíbené písničce, nebo že mu pořídíte malé přesýpací hodiny, které odměřují čas nutný k vyčištění zubů.
 
4. Hlavně zábavně
Zpívejte písničky nebo vyprávějte pohádky o Zoubcích, Kazíčcích, Kazizubech, zlých červících, kteří ničí zuby. Soutěžte s potomky a hrajte si – vysvětlete jim, že čištění zoubky baví a mají to moc rády.
 
5. Hygienistka není zbytečnost
Dentální hygienistka je odbornice, která používá vědeckých metod ke kontrole a prevenci stomatologických onemocnění. V praxi to znamená, že s pacienty nacvičí správnou techniku čištění zubů, důkladně čistí jak celý povrch zubů, tak mezizubní prostory. Poradí, které zubní pasty a kartáčky používat, jak s nimi zacházet a podobně. V ordinaci může hygienistka odstranit zubní kámen nebo vyleštit povrch zubů.
 
6. Zubař pomáhá, netrápí!
Zubní lékaři ani dentální hygienistky nedoporučují, aby se dětem vyhrožovalo vrtáním a bolestí v zubních ordinacích. Negativní výroky v souvislosti s návštěvami zubaře jsou naprosto nevhodné. Návštěva u zubaře není důvod k lítosti, a používat zubaře jako výhrůžku naruší vztah dětí k zubaři, který možná nikdy nenapraví. Takže jestli chcete předejít zbytečným scénám, už žádné „pan zubař Ti dá!“

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články