Hurá na kolo i s dětmi

Cyklistika je stále více v oblibě. Poradíme, jaké kolo vybrat dětem a kam jet na výlet.
Hurá na kolo i s dětmi
Dnes už je alternativa přepravy malých dětí tak široká, že na výlet na kole můžete vzít i několikaměsíční miminko.

Vozík pro miminka
Nejbezpečnějším a nejkomfortnějším způsobem přepravy batolat je přívěsný vozík za kolo. Vozíky je možné doplnit o přídavnou bezpečnostní sedačku a vozit v nich i docela malé kojence. Děti samostatně sedící jsou připoutány vícebodovými pásy.Vozíky obvykle nabízejí úložný prostor, který je při cestách s malým dětmi nezbytný, a jsou doplněny sítí proti hmyzu a pláštěnkou. Díky rozpracovanému systému doplňkových setů lze během chvilky přeměnit tyto vozíky na sportovní kočárek,vozík na jogging a in-line brusle nebo jej využít při jízdě na běžkách. Vyrábějí se ve dvou variantách pro jedno nebo dvě děti. Přestože vozík vypadá na první pohled mohutně a nemotorně, konstrukce z hliníkových rámů je lehká a je snadné jej složit do malých rozměrů a přepravovat v kufru auta. Na českém trhu jsou v nabídce např. vozíky Chariot CTS nebo Croozer.

Sedačky na kolo
Přední sedačky jsou určeny pro děti, které již bezpečně drží hlavu, až do věku asi tří let, tedy do maximální váhy dítěte 15 kg, na kterou je sedačka konstruována. Sedačka je opatřena bezpečnostními pásy a je doplněna o oporu nohou malého cyklisty. Výhodou této sedačky je stálý kontakt rodiče s dítětem a to, že dítě sedí po směru jízdy. Z hlediska bezpečnosti se však jeví jako výhodnější sedačky umístěné vzadu za jezdcem.
 
Zadní sedačky: na nich je možné vozit i starší dětí, hmotnostní limit je okolo dvaceti kilogramů. Tyto sedačky jsou vybaveny oporou hlavy, někdy také rukou, samozřejmostí jsou podpory pro nohy, obvykle doplněné řemínky pro jejich upevnění. Nevýhodou je, že se dítě v této sedačce často nudí a delší cestu nemusí zvládnout. Na našem trhu je sedaček velký výběr. Při volbě se zaměřte na snadnou montáž, rychlé a bezproblémové přendavání z jednoho kola na druhé, vybavení tříbodovými pásy, polstrování. Vždy mudí odpovídat váze potomka!

Kolo – samostatná jízda
Zakladní dovednosti Optimální věk pro učení jízdy na kole je velmi individuální. Ale než k němu vůbec přistoupíme, mělo by si dítě osvojit základní dovednosti, které bude pro jízdu na kole potřebovat. Především zvládnutí řízení, šlapání a rovnováhy. Koordinace všech těchto tří dovedností je pro malé děti velmi obtížná, měly by se ji učit postupně.
Ideální pro výuku řízení jsou plastová odrážedla, ať už ve tvaru autíčka nebo motorky, důležitá je jejich stabilita a snadné ovládání.
Dalším krokem je šlapání na tříkolkách, na kterých ještě nemusí udržovat rovnováhu, ale naučí se skloubit šlapání a řízení.

Ach, ta rovnováha
Posledním a asi nejtěžším krokem je naučit dítě stabilitě a rovnováze. „ Nejvhodnějším pomocníkem jsou dětská jednostopá odrážedla, např. Trotter. Na nich má dítě stále kontakt se zemí, cítí se bezpečně, a zároveň stálým prodlužováním kroků při odrážení získá postupně tak žádanou rovnováhu. Tato odrážedla se pohybují v cenové relaci kolem 1500 Kč,“ radí Lukáš Princ ze Ski a Bike Centra Radotín. „Je však možné z nejmenšího 12“ kola odmontovat pedály, snížit sedlo a výsledek je podobný. Odrážedlo je pro začátečníky mnohem vhodnější, zejména díky malým rozměrům a nízké váze, to dítěti vyhovuje.“

Vybíráme první kolo – jaké?
„Rozhodně by mělo být co nejmenší a co nejlehčí. Taková kola jsou označována jako 12“ (jde o údaj o průměru ráfků kol),“ vysvětluje Lukáš Princ. Mají balanční kolečka a jsou zpravidla opatřena protisměrnou brzdou (torpédem) na zadním kole. Na těchto kolech by si dítě mělo osvojit kombinaci všech tří základních dovedností popsaných výše. Jsou reprezentována např. modelem Ravo Svišť. Dražší modely jsou navíc opatřeny přední čelisťovou brzdou a mají propracovanější a lehčí hliníkový rám s promyšlenou dětskou geometrií, která usnadňuje dětem šlapání. Zde stojí za zmínku model Specialized Hotrock 12“. Jeho cena je 3590 Kč. Všechna tato kola umožňují změnu úhlu naklonění kola posuvnými bilančními kolečky. Malý úhel je vhodný pro děti, které ještě nemají zkušenosti se záludnostmi zemské přitažlivosti. Při nastaveném větším úhlu je kolo méně stabilní, ale dítě může na malé okamžiky vyzkoušet jízdu po dvou kolech, aniž by upadlo. “ Další informace získáte na internetových stránkách www.kola-radotin.cz.

Pro starší děti
Pro větší děti ve věku zhruba 3 až 6 let jsou určena 16“ kola. Stále jsou ještě opatřena balančními kolečky, protiběžnou zadní brzdou a čelisťovou brzdou na kole předním. Jejich cena se pohybuje podle kvality v rozmezí 2700 až 4000 Kč. Dalším stupněm vhodným pro děti ve věku 7– 9 let jsou kola 20“. Jsou určena dětem, které již bezpečně zvládnou jízdu bez balančních koleček a zásadní rozdíl proti předchodzím kolům je absence torpédové brzdy a naopak existence volnoběžného náboje (cvrčka). Tato kola mají na obou kolech čelisťové brzdy a jsou opatřena přehazovačkou se 6 převody. Kvalitnější kola v této kategorii bývají vybavena odpruženou vidlicí, která tlumí nárazy a zvyšuje komfort dítěte na dlouhých vyjížďkách v terénu. Ceny těchto kol se pohybují v rozmezí 5 až 7 tisíc Kč. Poslední kategorii tvoří 24“ kola, tedy kola o průměru 24“ pro děti ve věku 9–12 let. Jsou zpravidla vybaveny i přesmykačem se 3 převody a spolu s přehazovačkou tak mají většinou 21 rychlostí. Cena těchto kol se pohybuje okolo 7 tisíc korun.

Vychytávky na cesty
Tažná tyč nebo kolo za kolo
Chcete vyrazit na delší výlet, ale váš potomek ještě není zdatný, aby zvládl celou trasu? Existují dvě řešení. Prvním z nich je tažná tyč, která se upevní mezi jízdní kolo dospělého a dítěte. Když má dítě dostatek sil, šlape samo, a když se unaví, jednoduše jej zapřáhnete za kolo a jedete dál. Na našem trhu je např. tažná tyč Trail Gator za cenu 2790 Kč. Druhým způsobem je kolo, které se upne za jízdní kolo dospělého a vznikne tak tandem. Vlečné kolo je vybaveno pouze zadním kolem a bytelným upínacím mechanizmem, toto kolo vyrábí např. firma Trek a jeho cena je 6090 Kč.
Vybavení na kolo
Nejdůležitější je helma. U dětí do 15 let je její používání nařízeno ze zákona, měla by být samozřejmostí i při jízdě na dětské sedačce nebo při jízdě na odrážedle. Nezapomínejte na rukavice či brýle.


TIPY NA VÝLETY
Na kole okolo Třeboně
Okolí města je protkáno dobře značenými cykloturistickými cestami. Ideální pro rodiče s dětmi je cyklistická naučná stezka, která vede lehkým rovinatým terénem. Na trase o délce 37 km je 22 zastávek s informačními tabulemi a nejméně tři místa s jistou možností občerstvení.

Lednicko-valtický areál

Nabízí velké množství historických památek a přírodních pozoruhodností. Trasu je možné začít v Lednici. Do Valtic vede po dobře sjízdných pevných lesních cestách jedna z nejhezčích tras v ČR. Odtud do Mikulova, na břeh Mlýnských nádrží do Dolních Věstonic a podél Dyje zpět do Lednice.

Český ráj

Středem Českého ráje prochází mezi Turnovem a Jičínem nadregionální trasa č. 14. Pokračuje zajímavým úsekem z Jičína do Libáně a Dětenic. Atraktivní je i cyklotrasa č. 4172 z Turnova do Lomnice n. Popelkou.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články