Hravé svačinky i pro mlsouny

Připravte vašim předškolákům lehké svačinky, které ale na výsost zasytí. Zkuste šunkové závitky s tvarohem, brambory na loupačku, rajskou polévku a nebo třeba melounový sorbet.
Hravé svačinky i pro mlsouny
Šunkové závitky s tvarohem
 
Potřebujete:
4 plátky šunky vhodné pro děti (nejlépe čtvercového tvaru)
1 vanička měkkého tvarohu
3 ředkvičky
sůl
lžička zastudena lisovaného oleje
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Tvaroh rozmícháme s očištěnými a na sirky nakrájenými ředkvičkami, lehce osolíme. Rozdělíme na plátky šunky a zabalíme do ruliček. Podáváme s mlékem.
 
Brambory na loupačku
 
Potřebujete:
3 brambory, očištěné, neloupané
2 lžičky másla (rostlinné máslo)
Měkký tvaroh nebo tvrdý tvaroh
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Brambory uvaříme ve slané vodě doměkka. Na talíři rozkrájíme, případně oloupeme slupku. Poklademe máslem, které se na horkých bramborách rozpustí, navršíme měkký tvaroh rozmíchaný s trochou mléka nebo nastrouhaný tvrdý tvaroh. Podáváme podle chuti s mlékem, podmáslím, kefírem nebo kyškou a mističkou čerstvé nakrájené zeleniny (např. ředkvičky).
 
Rajská polévka
 
Potřebujete:
Malý kousek řapíkatého celeru
2 karotky
1 petržel
lžíce rajského protlaku nebo passaty
4 masitá rajčata (nejlépe na větvičce)
lžíce olivového oleje
lžička bio bujonu (např. Wuerzl, prodejny bio)
1 bobkový list
špetka soli
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Nakrájenou karotku, petržel a řapíkatý celer lehce osmahneme na oleji, zalijeme troškou vody a pět minut dusíme. Této základní směsi říkají Italové soffrito. Po pěti minutách přidáme lžíci protlaku a na čtvrtky nakrájená rajčata i se slupkou a bobkový list. Zalijeme do roviny vodou a vaříme na mírném ohni asi dvacet minut doměkka, přidáme bujon. Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka. Podáváme s kukuřičným chlebíčkem.
 
Melounový sorbet
 
Potřebujete:
1 kg melounu – váženo i se slupkou
10 dkg sezonního ovoce (nemusí být)
agávový sirup (bio potraviny) nebo javorový sirup (dtto)
šťáva z jedné limetky
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Meloun zbavíme slupky a semínek, nakrájíme na kostičky a společně se šťávou z limetky, sirupem a případně sezonním ovocem rozmixujeme. Nalijeme do tvořítek na led a necháme ztuhnout. Jakmile směs začne tuhnout, zapíchneme do jednotlivých porcí špejle nebo ustřižená brčka.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články