Němečtí vědci prý potvrdili to, co milovníci čokolády už věděli dlouho: tahle pochoutka je pro lidské tělo přínosem. Obsahuje víc antioxidantů než červené víno a umí vyvolat stejné pocity štěstí, jaké prožívají zamilovaní. Má protistresové účinky, pomáhá proti kašli a bolestem hlavy, dokonce prý posiluje cévní stěny.
Nepatřím k těm, kteří si občasných pár kousků čokolády musí ospravedlňovat vědeckým alibi nebo je vyrovnávat zvýšeným výdejem kalorií v posilovně. Ale i kdybych si čokoládu sebevíc odpírala, jakmile se – jak jinak než omylem, že? – ocitnu v jakékoli čokoládové speciálce, všechna má předsevzetí se vytratí kamsi zpátky na ulici. Mám ráda obchůdky plné vzorně vyskládaných čokoládových pralinek, kde se bonbony vyrábějí ručně, podle starých receptur a z kvalitních surovin. Především ale z velmi dobré čokolády, protože právě na ní výsledek závisí.
Až si budete chtít na čokoládě pochutnat vy sami, vyberte si takovou, která má zhruba 70 % kakaové hmoty (zapátrejte mezi informacemi na obalu) a neobsahuje žádné přidané rostlinné tuky (viz tamtéž). Taková čokoláda vám dá možnost poznat ji blíž. Co plantáž a rok sklizně, to jiná kombinace.
Zdá se vám, že to zní podobně, jako když vás vinař chce zasvětit do tajů degustace vína? Máte úplnou pravdu. I v čokoládě můžete najít tóny hořké, sladké i kyselé, ovocné nebo třeba oříškové. Potřebujete k tomu jen kvalitní čokoládu a chvilku klidu. Nepříjemně hořkými, příliš kyselými, přeslazenými a uměle dotučněnými vzorky se už nenechte nikdy nachytat.
Když se pak v ochutnávání čokolády stanete mistry a strhnete s sebou celé své okolí, uvařte si malý šálek opravdové horké čokolády, tmavé a husté jak bezměsíčná noc a hebké jako samet. Následující recept jsem získala od pana Hlavy, který provozuje svoji čokoládovnu v Jihlavě. Zjistíte, že čokoláda má ještě další dimenze, které přivozují závrať a zjednodušují pohled na všechny problémy světa.
150 g čokolády s obsahem kakaa
60 % a více
250 ml mléka
1 zarovnaná lžička solamylu
Postup
V nádobě s dvojitým dnem rozehřejte čokoládu na teplotu přibližně 50 °C. Ve druhé nádobě přiveďte k varu mléko a za stálého míchání jím zalijte rozehřátou čokoládu.
V malé trošce vody rozpusťte solamyl, přidejte k čokoládě na zahuštění a neustále přitom promíchávejte, dokud se čokoláda a mléko nespojí do husté směsi.
Jakmile vás tato základní verze začne trochu nudit, zkuste jí dodat švih pálivými papričkami. Nejprve do mléka přidejte jednu malou sušenou chilli papričku, přiveďte k varu a odstavte. Až mléko zchladne na teplotu kolem 50 stupňů, přes cedník ho přilijte k rozehřáté čokoládě, jak je uvedeno v předchozím postupu. Jindy zase můžete zkusit drcenou vanilku nebo kousek skořice.
Přinášíme ochutnávku z Vánoční kuchařky pro dceru od Jany Zatloukalové (vydal Smart Press). Je naším vážným dárkovým tipem. Více na: www.kucharka-prodceru.cz