Holka, nebo kluk?

Nejčastější otázka, kterou těhotná žena slyší, zní: „A přejete si spíš kluka, nebo holku?“ A nejčastější odpověď: „Je mi to jedno, hlavně aby bylo miminko zdravé.“
Holka, nebo kluk?
Možná budete překvapeni, ale doby, kdy matka za syna dostala vděčné políbení, šperk, případně zámek s kusem panství a za holčičku zklamané povzdechy a někdy i facku, jsou už za námi. V roce 2000 uskutečnila německá univerzita v Rostocku na dané téma rozsáhlý výzkum. Vyplynulo z něj, že v západních společnostech dnes rodiče preferují holčičky! V bohatých zemích už totiž definitivně padl úzus minulosti, kdy syn znamenal ochranu, pokračování rodu a prosperitu. Se synovým sňatkem přicházela do rodiny ekonomická injekce v podobě ženina věna. Zatímco dcera naopak prostředky odčerpávala.

Tradice vzhůru nohama
Dnes se na věno nehraje, holky se umí zabezpečit samy stejně dobře (a občas i mnohem lépe) než kluci. Především se ale dívky ve stáří starají o své rodiče lépe než hoši. A to jak finančně, tak prakticky. „Od kluka se pořád tak nějak bere, že dělá kariéru a nemá čas. Zatímco holčička si to na mytí pomočeného senilního otce nebo nákup a zabavování matky s ,alzhaimerem‘ vždycky nějak zařídí,“ vysvětluje překvapivé závěry rostockého průzkumu německý psycholog Ulrich Ziebe. Česky kolega psycholog Zdeněk Ševčík dodává: „Přibývá třicátníků a třicátnic vyrůstajících v neúplných rodinách jen s matkami a bez kladných mužských vzorů. Rodičům obou pohlaví pak připadá, že ten ženský svět znají lépe a že se jim holčička bude lépe vychovávat.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Smysl tajemství
Jenže skutečnost je pak poněkud jiná. A „donutit“ těla ke stvoření vytouženého pohlaví je věc záludná... Přání matky v těhotenství může být opravdu hodně úporné, podle psycholožky Tamary Cenkové se kupříkladu kluk, který „měl být holkou“, snaží mamince „zavděčit“: Mívá „jemné“ holčičí rysy a... zadrhává v řeči.
 
Psychologové si ani nijak zvlášť nelibují v prozrazování pohlaví dítěte z ultrazvuku. Jednak to není nikdy stoprocentní, a o to větší nastává zklamání. A jednak k dítěti v břiše, o kterém si jistojistě myslíme, že je Nelinka (a on se pak klidně narodí Adámek), zaujímáme už předem nějaké předpojaté stanovisko. Nedáme mu šanci od první vteřiny vzniku být samo sebou jen tak. Bez očekávání a zásluh.
 
„Snaha mít všechno a za všech okolností pod kontrolou není ani tak projevem zodpovědnosti, jak si dnes řada lidí myslí, ale spíš nezralosti a neurotičnosti. V otázce financí plánování jakžtakž funguje. Život a vztahy se ale do žádných regulí nikdy nezamknou. To, že umíme přijmout věc tak, jak přišla, nejsme hysteričtí, ale vycházíme z nastalé situace, nedupeme jako malé děti vzdorovitě nohou, že jsme si to představovali jinak, že to je nespravedlivé, tak to je dospělost,“ říká psycholog Ševčík. Ostatně v Číně si snahou o regulaci neregulovatelného zadělali na obrovský malér. Celá generace chlapců bude mít problém najít si partnerku. Holčičky (zregulované díky tradičnímu vyššímu oceňování synů a interrupcím na třetinový počet) jaksi nejsou „na skladě“...

Klepněte pro větší obrázekO zklamání ani muk
Stokrát si můžete v duchu říkat, že to není pravda. Můžete ošálit zbytek rodiny, ale sebe ne. Chtěla jste kluka (holku) a ani napotřetí to nevyšlo. „Je běžné, že všechny naše rodičovské pocity nejsou vždycky ušlechtilé. Někdy nás štve, že nemáme syna. Jindy nás napadne, jestli to byl celkově vůbec dobrý nápad mít dítě. Rodiče tyto pocity mívají častěji, než si myslíme, ale měli by je zvládnout a nechat si je pro sebe. Před dítětem obzvlášť,“ poznamenává psycholog Zdeněk Ševčík.
 
„Už batole vnímá, jestli jsme z něj nadšení, anebo nám připomíná, jak kvůli němu maminka nejela na stáž. Měl jsem klientku s dvěma dcerami. A najednou, doposud bezproblémová, starší osmiletá Eliška začala ,z ničeho nic‘ zlobit. Věčně pošťuchovala mladší sestru, množily se stížnosti, že trápí a napadá ostatní spolužačky ve škole. Nakonec jsme se dobrali s její matkou momentu, kdy dcerka vyslechla náhodně telefonát své matky. Volal jí příbuzný, kterému se narodil druhý syn. Matka mu poblahopřála, když ovšem položila sluchátko, ujelo jí zlostné: ,Nojo, Vašíček měl vždycky ve všem kliku. Jen já sem to zase odnesla pitomejma holkama.‘ Problémy osmileté Elišky pochopitelně nevyvěraly jen z tohoto odposlechnutého útržku, ale byly poslední kapkou. Nejdřív se snažila matce zavděčit, ,i když je jenom holka‘. Jenže matka si ničeho nevšimla, protože ten telefonát dávno vypustila z hlavy. Eliška tedy zvolila opačnou metodu: ,Když jsem jako holka na nic, budu naschvál horší než nejhorší kluci od nás ze třídy.‘
 
Nejnepříjemnější na celém nedorozumění bylo, že matka Elišky svoji poznámku nemyslela vůbec zle. Naopak, obě své dcery velmi milovala. A jen spontánně pustila ven svůj individuální pocit, že to kluci mají jednodušší a čeká je méně nástrah, které by jim mohly zkazit život. Tudíž i její bratr bude mít s dětmi menší starosti...“
 
Jak udělat chlapečka - úspěšnost: 50:50
Předtím než se pustíte do „výroby“ chlapce, měl by budoucí otec držet minimálně týdenní sexuální půst (a ani nemasturbovat), protože tím se zvýší počet „mužských“ spermií v ejakulátu.
 
K oplodnění by mělo dojít v době ovulace nebo těsně po ní. Mužská spermie je prý rychlejší a k vajíčku se dostane za kratší dobu.
 
Již řecký filozof xxxx doporučoval milovat se, vane-li vítr ze severu...
 
Pravděpodobnost syna podporuje, pokud je v době početí měsíc ve znamení Berana, Blíženců, Lva, Váhy, Střelce a Vodnáře.
 
Čtvrt roku před početím jezte piškotové těsto, vaječné bílky, brambory, čočku, banány, pomeranče, třešně, meruňky a pijte hodně ovocné šťávy.
 
Jak udělat holčičku - úspěšnost: 50:50
Nejideálnější dobou k oplodnění jsou dva až tři dny před termínem ovulace, protože ženské spermie dlouho přežívají.
 
Mějte sex co nejčastěji, protože tím se snižuje počet „mužských spermií“ v ejakulátu.
 
Jezte nekvašený chléb, rýži, vejce, mléčné výrobky, čokoládu, kakao, papriky, mrkev, okurku, cibuli, hrášek, jablka, hrušky, jahody, maliny, grepy, citrony, fíky a madle.
 
Dcerám přejí v době početí tato znamení: Ryby, Býk, Rak, Panna, Štír a Kozoroh.
 
Klepněte pro větší obrázek3 otázky a odpovědi lékaře Romana Chmela
Proč někteří otcové „dělají“ jenom holky? aneb Za pátou dceru v pořadí.
 
Má muž v genech, že bude „vyrábět“ jenom samé holky (např. Ivan Lendl, Karel Gott, Jiří Čunek) nebo kluky (např. Cyril Svoboda)?
Ne. O genetickou dispozici k tomu, jaké potomky, kterého pohlaví bude ten či onen muž mít, se obecně vzato nejedná. U uvedených příkladů je jakákoli spekulace na dané téma zcela neopodstatněná. Nějaká dispozice k tomu, aby měl muž jen potomky jednoho pohlaví, sice existovat může, ale nebude to dispozice genetická.
 
Může se však jednat o čistou náhodu, jelikož se například tvrdí, že pokud se dostanou spermie do vnitřních pohlavních orgánů ženy až po ovulaci, tedy po uvolnění vajíčka z vaječníku, tak vzniká častěji potomek mužského pohlaví. Za možnou příčinu se považuje i to, že tzv. Y spermie, která nese výbavu pro vznik mužského potomka, je lehčí a k vajíčku po ovulaci nacházejícímu se již ve vejcovodu doputuje poněkud rychleji než spermie nesoucí chromozom X určující pohlaví ženské. Na druhé straně X spermie se sice považuje za pomalejší, ale s větší schopností vyčkávat déle (mají delší „životnost“) ve vejcovodu na vajíčko, které se ještě z vaječníku neuvolnilo (ovulace ještě neproběhla), a dát vzniknout zárodku pohlaví ženského.

A co dvojčata (dvakrát u Miloše Formana)?
Je pravdou a statistiky to prokazují, že v rodinách s dvojčaty, které ovšem nevznikly po otěhotnění metodou asistované reprodukce, je výskyt dalších dvojčat v následujících generacích vyšší. Ale tvrzení o tom, že to má „muž v genech“, neodpovídá realitě.

Jak je to s „nesnášenlivostí“ vajíček na konkrétní sperma? Zdravá žena a zdravý muž se pokouší o dítě, a pořád se nevede, ale s jiným partnerem otěhotní bez problémů?
Nesnášenlivost vajíček vůči spermiím neexistuje. Pod tento pojem se laicky řadí případy takzvané imunologické sterility. Co to znamená? Pokud je konkrétní muž vyšetřen a má dostatek spermií schopných oplození, tak může být jednou z příčin neschopnosti oplození imunitní reakce organizmu ženy proti spermiím partnera. To lze naštěstí imunologickými vyšetřovacími metodami potvrdit či vyloučit. Po ejakulaci v pochvě se spermie původního partnera po napadnutí imunitním systémem ženy stanou více méně nefunkční. Spermie nového partnera jsou na tom znatelně lépe, imunitní obranná reakce ženského organizmu proti nim není tak velká, pravděpodobnost otěhotnění je proto vyšší.
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články