Hledám práci... zn. Mám malé děti

Ne že by doma nebylo co dělat, ale rodinný rozpočet potřebuje injekci. Ověšena kojenci, batolaty ani předškoláky však na dveře personálního neklepejte.
Hledám práci... zn. Mám malé děti
Postarat se plnohodnotně o děti, přitom profesně nezakrnět a přivydělat na rodinné výdaje – úkol hodný kvalit top manažerů – je odhodlána na sebe vzít spousta maminek. Ale ještě těžší než zvládnout tuto náročnou trojkombinaci je najít zaměstnavatele, který poskytne vyhovující podmínky: zkrácený pracovní úvazek, možnost pracovat z domova, případně částečně pracovat ve firmě a částečně z domova. Firmy nemají povinnost taková pracovní místa vytvářet. Matky tedy nemají automaticky nárok takové podmínky získat. O to větší je po nich poptávka.
 
„Největší zájem je o úvazky se zkrácenou pracovní dobou, ale pro řadu zaměstnavatelů je zřejmě stále finančně i organizačně jednodušší zaměstnat člověka na plný úvazek,“ říká Josef Rajtr, ředitel personální agentury Majora (www.majora.cz), a dodává: „Záleží samozřejmě na typu společnosti a druhu služeb nebo zboží, které nabízí. Nejčastěji bývají na zkrácený úvazek obsazovány pozice telefonních operátorek, pracovnic helpdesku čili telefonické technické pomoci, prodavaček apod. Ještě větší nedostatek je práce z domova. Inzeráty v novinách nebo na internetu se sice objevují poměrně často, ale tady je třeba značná ostražitost, protože se může jednat o neseriózní projekt. Jestliže je podmínkou k získání této práce jakýkoli finanční vklad nebo předání osobních a kontaktních údajů za jiným účelem než sepsání pracovní smlouvy, je nebezpečné tuto nabídku akceptovat.“
 
Angličtina je základ
Ale zdaleka ne všechny matky s malými dětmi musejí vzít zavděk místem telefonistky nebo „kosmetičky podlahových krytin“. Záleží na tom, kde žije a hledá práci a jaké kvality může nabídnout. Znalost alespoň jednoho cizího jazyka a práce s počítačem je dnes holý základ i u firem a pozic, u nichž bychom to nepředpokládali.
 
Správná volba předem
Největší šanci na získání vyhovujících podmínek má žena, která už před otěhotněním měla zaměstnání ve firmě, jež je vstřícná k matkám navrátivším se z mateřské či rodičovské dovolené. Tak se zatím jeví především větší zahraniční firmy a nadnárodní společnosti. Jednak mají více zkušeností s organizací alternativních pracovních úvazků než tuzemské nebo malé podniky a jednak proto, že z jejich pohledu je na českém trhu nedostatek kvalitních a zkušených pracovních sil.
 
Podle výkonné ředitelky České společnosti pro rozvoj lidských zdrojů Zity Lara si společnosti s dobře propracovaným programem slaďování osobního a pracovního života uvědomují, že se jim více vyplatí udržet si osvědčené odborníky i odbornice než hledat a nákladně školit nové. V takových firmách pak nejsou výjimkou průběžná setkání se zaměstnanci na MD a RD, zkrácená nebo flexibilní pracovní doba či jiný alternativní úvazek, ani zřizování dětských koutků, příspěvky na provoz blízké mateřské školy nebo na hlídání dětí. Kdo by nechtěl v takové firmě zakotvit? Propracovat se k takovým výhodám je ale nutné ještě před otěhotněním.
 
Klepněte pro větší obrázekPohádkový příběh?
Důkazem je příběh Kláry (39), která dva roky před odchodem na mateřskou pracovala na plný úvazek v nadnárodní společnosti zaměřené na cestovní ruch (dnes BCD Travel). „Na konci roku 2000 jsem odešla na mateřskou dovolenou a do roku 2004 jsem měla postupně tři děti. V roce 2007 mi končila tříletá rodičovská dovolená s posledním dítětem. Rozhodla jsem se, že požádám ještě o roční neplacené volno z důvodu péče o dítě do čtyř let věku. V tom mi můj zaměstnavatel vyhověl. Letos v srpnu však již nebylo zbytí a musela jsem se hlásit v práci. Po zkušenostech známých a kamarádek jsem počítala s tím, že zaměstnavatel mi v mých požadavcích nevyhoví. Je jasné, že vzhledem k počtu a věku dětí (7, 6 a 4) bych si nemohla dovolit jiný než částečný úvazek na čtyři hodiny. Na schůzku do práce jsem šla začátkem srpna s tím, že samozřejmě budu nucena podat výpověď. Byla jsem však příjemně překvapena. Firma mi dokonce tento čtyřhodinový zkrácený úvazek nabídla. Ovšem nejedná se o nástup na původní pozici. Budu vykonávat rutinní referentskou práci, ale i za to jsem ráda. Mám však stále obavy z toho, zda se mi podaří skloubit i tuto práci s péčí o děti.“
 
„Paragraf“– strašák matek
Částečně se Klářiny obavy naplnily už v prvním týdnu, když onemocněl  nejmladší syn. Klára řešila dilema, zda jít na „paragraf“ sotva nastoupila. Nakonec se vše podařilo zvládnout s pomocí babiček. „Okolí včetně příbuzných již uzavřelo sázky, jak dlouho vydržím chodit do práce. Ale já bych chtěla vydržet. Už proto, že jsem dostala tuto šanci. Vím ze svého okolí od ostatních maminek, jak zoufale shánějí zaměstnání na kratší úvazky, které skoro nikdo nenabízí.“
 
Na adrese záleží
Pražačkám je přece jen více hej... Nějaké šance mají ještě matky ve větších městech, ale obyvatelky vesnic jsou na tom docela bídně. Když se na malém městě uvolní místo, je zaplněno dřív, než má vůbec šanci dostat se do nabídky pracovního úřadu. Pak nezbývá než hledat práci i desítky kilometrů daleko a zvážit, zda plat za práci na zkrácený úvazek nedají z velké části za jízdenky. Navíc v leckteré obci není ani školka anebo je její provoz pouze polodenní, což ani při čtyřhodinovém pracovním úvazku nestačí. A tak matky z vesnic obvykle nepracují, dokud děti nejsou samostatnými školáky. Anebo se snaží potřebu peněz řešit rekvalifikací a živnostenským listem v oborech, které lze dělat z domova nebo alespoň v místě bydliště a podle časových možností rodiny.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Kde hledat pomoc?
Na flexibilní pracovní úvazky zejména pro matky na rodičovské dovolené je zaměřen portál www.prace-jinak.cz, fungující v rámci projektu Alternativa. Koordinátorem je Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů. Najdete na něm nabídky volných míst firem přátelských k matkám a můžete vložit i svůj životopis a zaregistrovat se.
 
Na informčních stránkách projektu www.projekt-alternativa.cz je mnoho užitečných informací, jež vám pomohou zorientovat se na pracovním trhu.
 
Co ještě můžete udělat?
Zkusit vyjednat prodloužení provozní doby mateřské školy, oprášit angličtinu, udělat si z koníčka zaměstnání.
 
Jak zvýšit své šance?
Myslet dopředu a „zaháčkovat“ se už před otěhotněním u firmy vstřícné matkám.
 
Během mateřské a rodičovské dovolené neztrácet kontakt s profesí, udržovat si jazykové schopnosti (což jde i po internetu), případně absolvovat rekvalifikační kurz. Některé společnosti, jako například Attavena v Jihočeském kraji, organizují vzdělávací kurzy: práce s počítačem aj. a současně po dobu výuky zajišťují hlídání dětí.
 
Rozhodně se nepodceňovat a začít hledat možnosti uplatnění včas, ne až po skončení rodičovské dovolené.
 
Klepněte pro větší obrázekJana Procházková (31), dcera Bára (7), syn Honzík (5)
Proč a v jakém oboru jste hledala práci z domova?
Chtěla jsem si přivýdělat k mateřské dovolené. Hledala jsem přes internet nějaké nadepisování obálek a později jsem pracovala z domova jako obchodník s reklamou na internetu. Potřebovala jsem pružnou pracovní dobu a více času na děti.
 
Jaké máte zkušenosti?
Při mateřské jsem nic nenašla, někde po mně chtěli akorát nějaké peníze a pak přišly nepotřebné informace. Při práci obchodníka byly mé zkušenosti dobré – vyhovovala, mi práce z domu. Společnost, pro kterou jsem pracovala, neměla v Praze, kde bydlím, pobočku, takže jsem v podstatě pracovat z domova i musela. Ale povinnost docházet do firmy jsem neměla, ani když pražskou pobočku zřídili.
 
Jak jste byla spokojena s platem?
Plat byl adekvátní mým výsledkům práce, takže jsem brala, že je spravedlivý, a pokud bych u té práce vydržela, tak mohl být i velmi zajímavý.
 
Jak dlouho jste vydržela?
Asi půl roku. Byla pro mne hlavním pracovním poměrem po mateřské dovolené, déle jsem ji nedělala, jelikož pro mne není obchodování smysluplnou pracovní náplní. Ale zkušenosti s tou společností a jejich chování ke mně jsou veskrze pozitivní.
 
Maminka Jana Betynce prozradila nejen svou zkušenost s prací z domova, ale i okamžik, kdy o svém těhotenství řekla budoucímu taťkovi. Poznali jste ji?
 
Jak to udělaly jiné mámy?
To si můžete přečíst v brožuře rozhovorů s dvanácti ženami nazvané Na vizitce jméno Matka, kterou připravila společnost Attavena a je k přečtení on-line i ke stažení na adrese www.attavena.cz.
 
Text: Hana Bělohlávková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články