Hlavička jako kulička

Na jakou stranu pokládá váš nedávno narozený poklad hlavičku? Není to stále na stejnou stranu? Pokud ano, pak zasáhněte!
Hlavička jako kulička

Novopečené maminky toho mají na práci tolik, že takové zdánlivé banality, jakou je pokládání hlavičky miminka, si jednoduše nevšimnou. Pediatři by na to měli upozornit, ale ne vždy se tak děje. Zkrátka a dobře, pokud vaše miminko pokládá hlavičku jen na jednu stranu, může se jeho zatím měkká lebka nesouměrně zformovat. Inteligenci dítěte to sice nijak neohrozí, ale v pozdějším věku to může být estetický handicap. Jistě, hustá kštice leccos schová, ale přece jen... Pokud můžeme zasáhnout a deformaci hlavičky zabránit, rozhodně bychom to měli udělat.

Polohovací triky

Novorozená miminka hlavičku ještě sama neotočí, proto je na nás, abychom mu ji ukládali střídavě na jednu a druhou stranu tak, aby poměr obou stran byl co nejvyrovnanější. V případě, že už k lehké deformaci došlo, pak samozřejmě preferujKlepněte pro větší obrázekte opačnou stranu. K polohování je možné využít speciální válcovité polštářky, které jsou k dostání v obchodech, nebo si vypomoci srolovaným ručníkem. Měli bychom také přesunoutbody zájmu', tzn. pokud máme postýlku u naší postele, větší miminko bude hlavičku otáčet za námi. V tom případě je třeba udělat přesuny tak, aby bylo nuceno ji otočit na druhou stranu. Můžete mu také na místo, kam chcete, aby hlavičku otočilo, připevnit hračky, kterého ho alespoň na chvíli zaujmou. Snažte se spací polohu na zádech měnit při hře za polohu na bříšku nebo miminko válejte, lechtejte, chovejte, noste v šátku apod. I tak hlavičce ulehčíte a donutíte miminko, aby ji pokládalo jinak. Dobu na bříšku samozřejmě uzpůsobte stáří dítěte. Když si s ním povídáte nebo hrajete, mluvte na něj nebo chrastěte chrastítky z té strany, kterou nemá tolik oblíbenou, aby bylo nuceno se za zvukem nebo světlem otáčet.

O všech krocích, které s miminkem chcete podnikat, samozřejmě informujte pediatra. Poradí vám další fígle, případně vám doporučí speciální rehabilitace. Známá Vojtova metoda zabírá i v tomto případě. Navíc, děti mají cvičení rády, protože se jich při nich dotýkáte a to je pro ně ta nejpříjemnější věc na světě.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články