Gynekologické vyšetření nemine ani holčičky

Gynekologické vyšetření patří k těm méně příjemným, nicméně v životě ženy nevyhnutelným zkušenostem. Pokud nemá dívenka žádné problémy, poprvé by prohlídku měla absolvovat mezi 10. až 12. rokem, někdy je to nutné mnohem dřív...
Gynekologické vyšetření nemine ani holčičky
Lékař nebo lékařka specializující se na dětskou a dorostovou gynekologii by měli k pacientce přistupovat specifickým způsobem a volit vhodný psychologický přístup. Měla by pomoci i informovaná maminka a vhodnou přípravou své dcery usnadnit průběh vyšetření. Do gynekologie dětí a dospívajících spadá vedle vlastního vyšetření také posouzení celkového vývoje (měření výšky a zvážení) a stavu pohlavního dospívání (zhodnotí se rozvoj druhotných pohlavních znaků: prsy a ochlupení).

JAK TO PROBÍHÁ?
Lékař prohlédne nejprve vnější rodidla. Důležité je vyšetření pohmatem, kdy gynekolog samozřejmě respektuje panenství pacientky a zavádí prst (v rukavici navlhčené gelem) do konečníku. Někdy je nutné vyšetřit i vnitřek pochvy pomocí vaginoskopu a odebrat z něho materiál k bakteriologickému nebo cytologickému rozboru. Maminky a jejich dcery se nemusejí bát ani takového postupu; vyšetření se provádí skrze přirozený otvor v panenské bláně, takže nedojde k jejímu porušení. Ultrazvuk se u malých holčiček a dospívajících slečen provádí pouze přes stěnu břišní. Pacientka musí mít, což bývá nepříjemné, kvůli „dobré viditelnosti“ v bříšku plný močový měchýř. (Není neobvyklé, že se děvčátko v ordinaci počurá.)

Domácí příprava
Každá maminka zná svoji dceru nejlépe, a měla by tudíž nejlépe vycítit, jak ji dostatečně připravit na její první gynekologické vyšetření. Prof. MUDr. Jan Hořejší, DrSc., přednosta Kliniky gynekologie dětí a dospívajících ve FN Motol, ve své knize Gynekologické problémy u děvčátek a dospívajících dívek (Grada, Praha 2003) navrhuje určité postupy. Například: aby holčička lépe pochopila, že se musí při vyšetření pohmatem uvolnit, může zkusit vsunout prst do matčiny zaťaté pěsti. Podruhé maminka pěst uvolní, a dcerka si snáze uvědomí, že teď „to nebolí“. Aby se dcera nebála ultrazvuku, může jí matka vhodnými slovy popsat, že toto vyšetření vůbec nebolí, že paní doktorka bude jezdit po bříšku malinkou studenou žehličkou apod. Hlavně nedělejte kolem vyšetření zbytečný „humbuk“, prezentujte ho jako cosi normálního. Ideální je, když párkrát vezmete dcerku s sebou na vaše gynekologické vyšetření (často se tomu maminka na rodičovské dovolené nevyhne), se zájmem (ale stručně) ji upozorníte na zvláštnosti zařízení v ordinaci a předvedete jí svým přirozeným chováním, že návštěva u gynekologa není nic světoborného.

MLADÝ OBOR
První ambulance dětské a dorostové gynekologie u nás byla založena v září 1940 při České dětské nemocnici Na Karlově v Praze, tudíž se jedná o v našem prostředí poměrně mladý obor. Tomu nasvědčuje i fakt, že gynekologů dětí a dospívajících dívek ordinuje v ČR stále poměrně málo. Váš dětský praktický lékař by vám spolu s doporučením k odbornému vyšetření měl také poskytnout kontakt na konkrétního specialistu. Jediným specializovaným lůžkovým zařízením v České republice je Klinika dětí a dorostu v pražské motolské nemocnici. Dětské gynekologické lázeňské léčebny fungují ve Františkových a Mariánských lázních.

KDY KE GYNEKOLOGOVI
Dívky se mohou s obtížemi potýkat v jakémkoliv věku. Nejčastějším problémem bývá výtok, který je příznakem zánětu pochvy a zevních rodidel. Může mít různý charakter, a zejména když je opakovaný, nestačí při určení pravděpodobné příčiny vyšetření pohledem. Po provedení kultivace pak lékař určí způsob léčby. Někdy stačí jen zlepšit osobní hygienu, někdy se provádí lokální léčba čípky, někdy je nutné léčit i přidružený zánět (například zánět močových cest nebo angína). Druhy výtoku a léčba také závisí na věku pacientky, konkrétně na vlivu pohlavních hormonů. Pokud je dívka zdravá, měla by absolvovat preventivní prohlídku mezi 10. a 12. rokem věku.

3 etapy v životě dívky z hlediska gynekologie (podle vlivu pohlavních hormonů):
I. „novorozenecké období“
prvních 6 až 8 týdnů (organizmus holčičky je pod vlivem těhotenských estrogenů). Lze se setkat např. s infekcí projevující se hnisavým výtokem z rodidel a zarudnutím.
Prevence: časté a správné přebalování, pečlivá hygiena.

II. „klidové období“
přibližně do 8. roku života (tělo je téměř bez pohlavních hormonů). Může se objevit zánět pochvy a zevních rodidel, krvácení z pochvy způsobené zánětem, úrazem, předčasnou pubertou, dále příhody břišní atd.
Prevence: pitný režim, správná intimní hygiena, vhodné oblečení, opatrnost při sportu, na prolézačkách atd.

III. „období pohlavního dospívání“
vlastní ovaria již produkují estrogeny. Při preventivní gynekologické prohlídce před ukončením povinné školní docházky (nejlépe před začátkem menstruace) se mohou odhalit dosud nediagnostikované vrozené vady a poruchy. Pokud je menstruace, posuzuje se pravidelnost cyklu.
Prevence: informovanost a osvěta v oblasti sexuálního života; neodkládat první preventivní prohlídku.

INTIMNÍ HYGIENA
Nejlepší prevence tkví v důkladné intimní hygieně. To znamená:
 
Pravidelné vyprazdňování.
 
Správné otírání (po čurání shora dolů, po stolici od konečníku nahoru).
 
Vhodnější je sprchování – než koupele ve vaně.
 
Genitál nestačí pokropit vodou, je nutné jej rukou mechanicky očistit.
 
Jestliže používáte žínku, po každém použití ji vyperte a nechte vyschnout.
 
Pokud možno nepoužívejte mýdlo (rozhodně ne alkalické a parfémované).
 
Dodržujte pitný režim.
 
Spodní kalhotky volte z přírodních materiálů (dají se prát na více než 40 stupňů).
 
Po praní je vždy vyžehlete.
 
Lepší je volné, „luftovací“ oblečení, úzké a džínové kalhoty dávejte dceři co nejméně.
 
Pokud již dcera menstruuje, naučte ji často měnit vložky, popřípadě nenásilně zavádět minitampon.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články