Grapefruit: Hořká cesta za štíhlostí

Sice lehce nahořklé ovoce, zato však zásobárna vitaminu C a dalších prvků, které skvěle nahodí náš organismus hlavně po ránu.
Grapefruit: Hořká cesta za štíhlostí

Toto oblíbené jižní ovoce pochází ze subtropů Střední Ameriky, má různé odrůdy. Existují žlutomasé, červené nebo růžové a ze všech se lisuje šťáva plná vitaminů a účinných látek. Jde zejména o vitamin C, který posiluje imunitní systém, hořký glykosid naringin podporující trávení a enzymy povzbuzující látkovou výměnu. Grapefruit je také bohatý na bioflavonoidy, což jsou rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost vitaminu C. Cenný je i obsah vitaminů skupiny B a kyseliny listové.

Účinky na organismus
- podporuje produkci hormonů

- posiluje obranyschopnost a imunitu

- je prevencí nachlazení a infekcí

- čistí střeva

- posiluje střevní flóru

- aktivuje látkovou přeměnu v buňkách

- pomáhá při snižování váhy

- podporuje růst buněk

Grapefruity mají velký obsah vody, proto se velmi hodí k odšťavňování. Tím se sice ztratí část bioflavonoidů, ale vitaminy zůstávají. Kromě šťávy k přímé spotřebě mají další využití, hodí se do ovocných salátů, kompotů, dezertů, k dochucení masa.

Požití velkého množství této šťávy však může u alergiků vyvolat pálení žáhy. Tak jako u dalších citrusovým plodů je jeho nevýhoda v chemickém ošetření. Do velkoobchodů se dodávají nezralé a v dozrávárnách je za pomoci etylenu urychleno jejich dozrávání, proto jim pak chybí přirozená sladkost a chemické insekticidy mohou pronikat slupkou až do dužniny.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články