Fotečku, prosím… aneb Jak se vyznat v ultrazvucích

Vyšetření ultrazvukem čeká každou maminku. Není ale třeba se vůbec bát. Patří k těm příjemným procedurám, protože vůbec nebolí. Nastávající maminka navíc může „nakouknout“, jak se má miminko v bříšku. A založit do alba první fotečku…
Fotečku, prosím… aneb Jak se vyznat v ultrazvucích
První ultrazvuk zažijete hned na začátku těhotenství k ověření gravidity, protože je spolehlivější než těhotenské testy. Další vyšetření ultrazvukem se pak následně provádí tzv. trojstupňově v průběhu celého těhotenství.
 
První vyšetření
První stupeň probíhá mezi 11. - 14. týdnem se zaměřením na časný záchyt možných vývojových vad plodu. Při tomto ultrazvukovém vyšetření se stanovuje velikost plodu a provádí tzv. datace gravidity, kdy se určí předpokládaný termín porodu. Ten je přesnější než termín podle poslední menstruace nebo podle prvních pohybů plodu. Určuje se počet plodů a jejich vzájemný vztah (dvojvaječná nebo jednovaječná dvojčata, vícerčata apod.). „Při prvním ultrazvuku se rovněž zaměřujeme na vývojové vady plodu. Některé závažné vývojové vady lze již v tomto termínu odhalit, a to podle některých ultrazvukových známek (lze i stanovit větší míru rizika vývojové vady plodu a doporučit provedení podrobného vyšetření plodu. To zahrnuje odběr plodové vody, odběr vzorků části placenty a to tzv. choriové tkáně ke genetickému vyšetření.,“ vysvětluje gynekoložka Pavla Nováková.
 
Kdy je čas na druhé?
Druhý stupeň ultrazvukového vyšetření se provádí mezi 18. - 23. týdnem se zaměřením na podrobné prohlédnutí plodu k odhalení vývojové vady.
„V tuto dobu je možné u rizikových pacientek doporučit i speciální ultrazvukové vyšetření dětským kardiologem, zkušeným v prenatální kardiologii. Vyšetření je vhodné pro ženy s anamnézou srdeční vady, event. podezřením na vadu plodu, s rodinnou či jinou zátěží. Provádí se jako vyšetření specializované a není doporučováno rutinně všem,“ dodává gynekoložka Pavla Nováková.
 
Třetí ultrazvuk
Třetí vyšetření se provádí mezi 30. - 32. týdnem těhotenství a opět slouží k vyšetření plodu a event. odhalení vývojové vady, změření velikosti plodu a stanovení jeho správného růstu, určení polohy placenty a množství plodové vody.

Jaké známe typy ultrazvuku (UZV)
 
Vaginální UZV
Provádí se jednak v prvních měsících těhotenství, kdy je děloha ještě uložena v pánvi a obraz přes břišní stěnu by nebyl možný. Toto vyšetření dokáže najít velmi drobné miminko už někdy v 5. týdnu těhotenství a je schopno zobrazit poměrně velké detaily. Na druhou stranu „nedohlédne“ tak daleko. Ale v začátku těhotenství to stačí.
 
V posledních týdnech těhotenství se tento způsob vyšetření může provádět k přesnému určení stavu děložního čípku a změn na něm. (Z velkého miminka už by totiž nevidělo skoro nic).
 
Abdominální UZV
Ve chvíli, kdy děloha přesáhne sponu stydkou, a „vyroste“ z pánve, může začít lékař používat zevní ultrazvukové vyšetření, aby zjistil, co se s miminkem děje. Tato sonda dokáže zabrat mnohem větší prostor a udělat „větší“ obrázek vašeho miminka. Nicméně po 5. měsíci se už miminko i tak na celou obrazovku nevleze.
 
3D nebo 4D ultrazvuk
V případě nejasností u klasického ultrazvuku nebo na vlastní žádost můžete absolvovat také tzv. 3D ultrazvuk. Princip je takový, že se na klasickém ultrazvuku zastaví obraz, projdou se všechny vrstvy a spočítá se 3D obraz. V případě 4D ultrazvuku jde o pohyblivý 3D záznam. Toto vyšetření zpravidla není hrazeno pojišťovnou – cena se liší podle pracoviště a pohybuje se od 500 až do 2 000 korun.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Slovníček pro maminky aneb s čím se můžete při ultrazvuku setkat
 
PPH PI - poloha podélná hlavičkou, postavení první (záda plodu vlevo)
 
PPH PII – poloha podélná hlavičkou, postavení druhé (záda plodu vpravo)
 
PPKP - poloha podélná koncem pánevním
 
Situs trasnversus - poloha příčná
 
Situs obliquus - poloha šikmá
 
DS - dolní segment (dolní část dělohy, jejíž hranice je v místě úponu močového měchýře)
 
PV – plodová voda
 
PA - pohybová aktivita plodu
 
ASP - srdeční akce plodu
 
CRL (crown-rump length) - vzdálenost mezi temenem a kostrčí zárodku, která se měří ultrazvukem. Podle naměřené velikosti určujeme délku těhotenství v prvním trimestru (v prvních 12 týdnech těhotenství)
 
BPD (biparietal diameter) - vzdálenost temenních kostí plodu (spolu s dalšími rozměry plodu – FL, AC - můžeme určit předpokládanou váhu miminka)
 
BPP - biparietální průměr (český ekvivalent BPD - viz výše)
 
AC (abdomen circumference) - obvod břicha plodu
 
HC (head circumference) – obvod hlavy plodu
 
FL (femur length) - délka stehenní kosti (spolu s dalšími rozměry plodu – BPD,HC a AC - můžeme určit předpokládanou váhu miminka)
 
Doppler AU - měření průtokové rychlosti krve v pupečníkové cévě (hodnotí se parametry S/D, RI, PI), podle výsledku zjistíme, zda má miminko dostatek kyslíku a živin
 
Doppler ACM – měření průtokové rychlosti v mozku plodu
 
VVV – vrozené vývojové vady plodu
 
VCC (VSV) – vrozená vada srdce
 
NT (nuchal translucence) - šíjové projasnění plodu ve 12. týdnu těhotenství, hodnota víc jak 3mm svědčí pro možnou genetickou vadu plodu
 
NB (nasal bone) – nosní kost, vyšetřuje se ve 12. týdnu těhotenství, její nepřítomnost upozorňuje na možnou genetickou vadu plodu

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články