Falešná zpráva o kontaminovaných plechovkách znovu řádí

Opět se po světě šíří poplašná zpráva o kontaminovaných nápojových plechovkách. Pokud doběhla (a to doslova) i vás, pak byste měli vědět, že se jedná o tzv. hoax, tedy zprávu vymyšlenou, falešnou, nezakládající se na pravdě.
Falešná zpráva o kontaminovaných plechovkách znovu řádí

V mailu, který koluje světem už od roku 2002 a v různých časových vlnách se vždy vynoří, se píše, že nápojové plechovky jsou vinou špatného skladování, kde mezi zbožím pobíhají hlodavci, na víčku kontaminovány krysími výkaly. Zpráva dále barvitě hovoří o konkrétním případu, kdy se rodina na pikniku (v jiných verzích to byl starší pár při výletu na lodi, jinde zase skupinka mladých lidí...) z takovýchto plechovek napila, ještě týž den byli dva její členové odvezeni do nemocnice, umístěni na jednotku intenzivní péče a zanedlouho zemřeli. Diagnóza zněla leptospiróza, tedy onemocnění z moči hlodavců. Je to zpráva uvěřitelná o to víc, že leptospiróza skutečně existuje a instituce, které zpráva cituje, jsou také skutečné. Málokoho tedy napadne, že se celá věc nezakládá na pravdě. Vždyť kdo vidí do obrovských skladů, neposkakují tam skutečně po plechovkách potkani?

Naštěstí v dnešní době internetu si každý může informaci ověřit a díky tomu rychle objeví mnohá vyjádření zahraničních odborníků, která tuto zprávu vyvracejí a to hned několikrát podle toho, jak se zpráva znovu a znovu valila světem. „Naše šetření žádnou takovou kontaminaci nepotrvdilo, zpráva se nezakládá na pravdě," uvedl americký Hygienický ústav v New Yorku už v roce 2002. Po dalším šíření zprávy v roce 2012 vydala informKlepněte pro větší obrázekaci o leptospiróze i Světová zdravotnická organizace. Také nemocnice, kde údajně měli otrávení zemřít, vždy vydaly prohlášení, že nic takového se u nich nestalo a stejně tak výzkumné ústavy, na něž se zpráva odvolává, informovaly, že žádná podobná šetření neprovedly. I tak vždy zpráva vyvolá paniku a to zvláště v Americe, která si snad život bez plechovek ani neumí představit. Sami výrobci tedy pravidelně zveřejňují odborné posudky na uchovávání nápojů ve svých skladech. Pokles prodeje, jaký byl zaznamenán po prvním výskytu zprávy, si totiž nikdo nepřeje zopakovat. I u nás už tento hoax před lety běžel a tehdy se k němu vyjádřil zástupce Prazdroje, kde se pivo také stáčí do plechovek. „Plechovky hned na konci výrobní linky balíme v určitém počtu do igelitu a takto jsou pak přepravovány," vyjádřil se tehdejší tiskový mluvčí.

Co dodat. Pokud si plechovku před pitím omyjete nebo alespoň otřete, rozhodně uděláte dobře a mělo by to patřit k základním hygienickým návykům, protože na ni přece jen při vybalování někdo sahal, ležela někde v ledničce apod. Nicméně zanevřít na plechovkové nápoje není třeba. A pokud si kladete otázku proč se vůbec takové zprávy šíří, pak je odpovědí hned několik. Možná pisatele baví sledovat, jak jeho mail letí světem, jak o tom všichni mluví. Možné je i využití této hojně sdílené zprávy k šíření počítačových virů nebo zjišťování adres a nebo za tím stojí snaha poškodit výrobce nápojů v plechovkách (že by třeba výrobci Pet lahví?). Kdo ví, každopádně tahle zpráva je skutečný a nefalšovaný hoax, takž pokud jste ji také dostali, s klidným srdcem ji smažte. Další informace o šíření této zprávy najdete mimo jiné zde.


Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články