Endometrióza: Komplikace v cestě za miminkem

Endometrióza je jedním z ne příliš známých gynekologických onemocnění, přesto jím trpí velký počet žen.
Endometrióza: Komplikace v cestě za miminkem

Jde o stav, kdy se ostrůvky děložní sliznice nalézají mimo oblast, kde mají správně být. Mohou se pak dostat do děložní svaloviny a způsobit zvětšení dělohy, což se projevuje velkou bolestí při menstruaci nebo se mohou dostat úplně ven z děložní dutiny a usídlit se například na vaječnících, vejcovodech, pochvě. Vzácné je postižení tlustého a tenkého střeva, močového měchýře a plic.

Zatím se přesně neví, proč tato nemoc vzniká. Existuje ale teorie tzv. zavlečení. Jde o to, že se části děložní sliznice dostávají přes vejcovody do dutiny břišní, kde se usídlí. Toto onemocnění vzniká pouze v období pohlavní zralosti a je závislé na ženských pohlavních hormonech. Estrogeny stav zhoršují, gesta geny tlumí, takže například v těhotenství se stav zlepšuje, protože produkce gesta genů je zvýšená.

Endometrióza se zjišťuje vyšetřením - laparoskopií a pelviskopií. Díky tomuto vyšetření můžeme zjistit počet a velikost ložisek a také přesné místo, kde se nacházejí.

Některé ženy nemusí mít vůbec žádné příznaky, jiné trpí těžkými bolestmi v podbřišku, v kříži a těžkými menstruačními bolestmi. Také menstruační krvácení může být silnější a delší. Někdy endometrióza způsobuje bolesti při pohlavním styku. Endometrióza může být také příčinou sterility. Neplodnost je způsobena srůsty a látkami, které v ložiscích endometriózy vznikají.

Léčba může probíhat podáváním léků, které zablokují vliv přirozených hormonů na ložiska, ve kterých pak neprobíhají popisované změny a ložiska se zmenší nebo vymizí. Používá se také chirurgická cesta, převážně endoskopickými metodami,  k destrukci nebo odstranění ložisek. Při těžším postižení je nutný i velký operační zákrok.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články