Dýchání při porodu: Krátce či zhluboka?

Bála jsem se předčasného porodu (měla jsem „tvrdnutí“ břicha), ale nakonec jsem přenášela. Porod probíhal dobře, když mi konečně lékaři dovolili tlačit, říkala jsem si, že už mám vyhráno.
Dýchání při porodu: Krátce či zhluboka?
Klepněte pro větší obrázekOd kamarádek jsem věděla, že už to pak jde „ráz na ráz“. Jenže to jsem nevěděla, že náš chlapeček váží 4400 gramů a vytlačit ho nebude hračka (já vážím 58 kg). Ale podařilo se! Maminky, nebojte se, důvěřujte lékařům a porodním asistentkám, dýchejte zhluboka a dlouhými dechy („psí“ dýchání nedodá moc kyslíku). Pomohla mi i kapačka na zesílení stahů, má děloha už byla vysílená. A ta úleva, když malý vylezl ven! Tenkrát mi hlavou proběhla kacířská myšlenka, že tohle už nechci nikdy prožít, ale dnes už se těším, až budu rodit podruhé, a vymýšlím jména pro holčičku... :-)
Markéta Kroulíková, Ústí nad Orlicí
 
 
Lukáš Kroulík se svojí maminkou
 
Odborník: Dýchání je pro nás při zvládání porodu základním a nejdostupnějším pomocníkem. Stahy si s přibývající intenzitou samy říkají o jejich „prodýchávání“. Mezi kontrakcemi nám klidné hlubší dýchání pomáhá se uvolnit a odpočívat. Nejde o to si předem „nacvičovat“ složité vzorce a techniky dýchání. Jde spíše o to si svůj dech uvědomovat, umět se na něj soustředit a prohlubovat kontakt se svým tělem.
 
Pokud toto „nacvičujeme“ již v těhotenství, můžeme se na své tělo spolehnout, že si během porodu samo řekne o „správné“ dýchání. Pokud si tím jisty nejsme, je užitečné mít s sebou při porodu někoho (porodní asistentku, dulu nebo partnera), kdo nám případně připomene klidné dýchání, soustředění na výdech či rychlé povrchní dýchání při silných kontrakcích.
 
V porodnici býváme v druhé době porodní často vybízeny k usilovnému tlačení se zadrženým dechem. WHO však klasifikuje tuto praktiku při normálním porodu jako škodlivou.
 
Klepněte pro větší obrázekIng. Míla Kramná, dula
 
 
 
 
 
 
 
Mámy radí:
 
Dýchání při porodu člověk trénovat nemusí, ono ho to samo přinutí. Nechodila jsem na žádné cvičení, stačilo mi, když mi porodní asistentka nebo doktorka řekla, kdy se mám nadechnout a vydechnout a bylo to. Při prvních dvou porodech jsem toho moc nenadýchala, první syn se narodil během třiceti minut, druhý během dvaceti minut. Než přišla na svět Káťa, moje třetí dítě, trvalo to dvě hodiny. Obdivuju maminky, které rodí několik hodin, mně úplně stačily dvě. :-)
Jana Králová, Kozlovice

Dýchání je při porodu určitě moc důležité, mně bohužel nešlo. Brnělo mě celé tělo od špiček u nohou až po hlavu, myslela jsem, že snad ochrnu. Sestřičky mi pořád ukazovaly, jak mám dýchat, ale mně to vůbec nešlo. Chci všem maminkám doporučit, ať si dýchání před porodem nacvičí, aby je nic nezaskočilo.
Jana Krčmářová, Sokolov

Porod jsem moc neřešila, nijak speciálně jsem se nepřipravovala. Vybrala jsem si dobrou porodnici a s heslem „rodit je přirozená věc“ jsem se ocitla na porodním sále. O fázích porodu a o dýchání jsem jenom cosi mlhavého tušila. Naštěstí porodní asistentky byly skvělé a provedly mě celým (komplikovaným) porodem. Rychlokurz dýchání byl výborný. Jsem ráda, že jsem se nenervovala předem.
Nataša Diatková, Praha

Hodně kamarádek chodilo na předporodní kurzy, aby věděly, jak při kontrakcích správně dýchat. Já jsem na kurz nechodila. Uklidňovala jsem se tím, že mi vše vysvětlí sestry v porodnici. Kontrakce doma začaly po pěti minutách a my vyrazili do porodnice. Tam mi praskla voda a hned jsem šla na sál. Dcerka se vyklubala na svět docela rychle. A nějaké dýchání? Na to nebyl čas ani myslet....
Markéta Tribulová, Znojmo
 
Jestlipak víš, že...
 
- během I. doby porodní rodička pravidelně dýchá, vydechuje ústy. Je-li už branka rozvinutá (ohlásí se pocitem na zvracení nebo tlakem na konečník) a hlavička dokončila vnitřní rotaci, začíná vypuzovací fáze porodu. Během ní se využije tlaku, který přichází s každou kontrakcí.
 
- když ucítíš přicházející kontrakci, je dobré se zhluboka nadechnout. Zavři oči a pusu a zatlač směrem do konečníku. Asi po 15 vteřinách většinou kontrakce končí a ty můžeš vydechnout (porodník ti napoví).
 
- když tě porodník vyzývá, ať vydržíš tlačit, je dobré uposlechnout a využít plně každé kontrakce. Je to nejrychlejší a nejúčinnější cesta k narození děťátka.
 
- psí dýchání je rychlé povrchové dýchání, při kterém tolik nevyužiješ bránici, čímž se celkově nadlehčí oblast dělohy. Hodí se hlavně na konci I. doby porodní, kdy ještě rodičče není „dovoleno“ tlačit.
 
Mámy radí 10/2008
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články