Dvojčata: Jedna mateřská, dvojí náklady

Kde se vzal mýtus o tom, že maminky dvojčat berou dva rodičovské příspěvky, skutečně netuším.
Dvojčata: Jedna mateřská, dvojí náklady

„Tak to máte dvakrát tolik práce a dvakrát tolik starostí, že…,“ kývaly soustrastně sousedky u výtahu a lidé v obchodě, když jsem před čtyřmi lety touhle dobou vyrazila do světa s dvojčecím kočárkem. Kupodivu mě nikdy nikdo nepolitoval, že mám také dvojí náklady. Asi je to přece jen moc osobní téma, myslela jsem si hloupě. Až jednou se na mě povzbudivě usmála jakási paní: „No jo, starostí dvakrát tolik, ale zase máte dvakrát tak velkou mateřskou.“ A já – jen tiše zalapala po dechu.

Kde se vzal mýtus o dvojí mateřské?
Kde se vzal mýtus o tom, že maminky dvojčat berou dva rodičovské příspěvky, dodnes netuším. Možná se to prostě zdá z podstaty věci logické. Možná si lidé zaměňují rodičovský příspěvek s vyšším porodným. Ať tak, či tak – rodičovský příspěvek se nevztahuje k počtu dětí, zajišťuje mamince příjem po dobu, kdy kvůli péči o děti nemůže chodit do zaměstnání – a je tedy pro maminky dvojčat (odjakživa) stejný jako pro maminky samostatně narozených dětí. A pouze jeden.

Když jsem se na problém jedné mateřské s dvěma stejně starými dětmi zeptala ve facebookové skupině dvojčecích maminek, byla to trefa do černého. „Myslím, že je to absolutně nespravedlivé. Mnoho lidí navíc žije v domnění, že na dvojčátka automaticky pobírám dvojitou dávku. Takže si paradoxně myslí, jak strašně jsem na těch dvojčatech nevydělala,“ napsala Markéta, a shrnula tak mnoho dalších obdobných reakcí.

Nepotřebujeme dvakrát tolik
I když je takové téma v současné době evropské dluhové krize a úsporných opatření asi tabu, maminky dvojčat považují svou stávající situaci za nefér. Vše, co za své děti zaplatí, musí násobit dvěma, od plínek, oblečení, vybavení, jídla, včetně případného hlídání nebo jeslí. Dvojnásobná rodičovská většině z nich sice připadá jako přemrštěný požadavek – ale 1,3 –1,5násobek standardního rodičovského příspěvku by se jim podle miniankety zdál přiměřený.

Nejen maminky dvojčat mají dvě děti
Samozřejmě je tu základní protiargument: také maminky sourozenců narozených s ročním nebo dvouletým odstupem berou pouze jeden rodičovský příspěvek. „Kdybych měla dvě děti s nějakým rozestupem, tak ten druhý většinu věcí podědí, ale takhle člověk musí sehnat opravdu vše dvakrát, a tudíž má rodina větší výdaje,“ připomíná Veronika fakt, že oproti maminkám malých sourozenců jsou maminky dvojčátek přece jen v trochu jiné situaci a snadněji se dostanou do finančních problémů.

Také pokud by si maminka chtěla přivydělat a svůj rodičovský příspěvek použít na zaplacení hlídání svých dětí, což současná úprava zákona umožňuje, asi by v rámci této logiky narazila: dostává jednu dávku, ale komukoliv dalšímu by musela zaplatit za hlídání dvou dětí. Agentury na hlídání dětí nabízejí v takovém případě za druhé dítě maximálně slevu, ale za cenu jednoho vám dvě děti nepohlídá v tržním prostředí nikdo.

Vyšší porodné a delší peněžitá pomoc v mateřství
Abychom byli spravedliví: stát přiznává maminkám dvojčat vyšší porodné a zvýhodňuje je i tím, že pobírají o deset týdnů delší peněžitou podporu v mateřství, která je pro většinu zaměstnaných žen přece jen vyšší než následný rodičovský příspěvek. Jenže počítejte: „Jen koupit kočár pro dvojčata. Autosedačky. Pokud je v rodině už starší sourozenec, pak to mnohdy znamená přeorganizovat celé zařízení bytu nebo koupit větší auto.

Také vize návratu do práce bude pro maminku s dvojčaty krušnější než pro maminku s jedním dítětem,“ líčí své zkušenosti Ivana, maminka tří dětí, dvojčat a jejich staršího sourozence. Maminky dvojčat většinou stojí nohama na zemi a je jim jasné, že změny k lepšímu nelze v současné době očekávat a vysoké náklady bude muset utáhnout rodina z vlastních zdrojů.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články