Dvojčata: Deset měsíců

Zvykli jste si na velké pokroky každý měsíc, a najednou se nic nového neděje? To je normální. Nastalo totiž období zdokonalování. 
Dvojčata: Deset měsíců

Dopilovat dosud získané dovednosti je hlavní úkol kojenců v tomto věku. Souvisí to s přípravou na samostatnou chůzi. Agátka a Beátka trénují hlavně přelézáním vysokého prahu z pokoje na balkon, jehož podlahu mají změkčenou kobercem. Jde jim to báječně, a tak si na oslavu zdolané překážky vždy zatleskají a své paci paci prý předvádějí s radostí třeba i ve tři hodiny v noci, když se vzbudí na noční dávku mléka. Odborníci se shodují, že děti, které mají možnost lézt po schodech, získávají v motorických dovednostech větší náskok. Zpočátku zvládají směr vzhůru, protože je to jednodušší, ale mnozí rodiče se kvůli bezpečnosti snaží brzo naučit své šikovné kojence i slézat ze schodů.

Bacily zdržují
Dočasnou brzdou ve vývoji malých dětí bývají i běžná onemocnění. Dětský organismus má co dělat s vlastní obranou, a na novinky nezbývají síly. Když Beátka, jindy spíš dračice, dostala horečky a šestou dětskou nemoc, změnila se v unaveného beránka bez chuti do jakýchkoli aktivit. O elán přišla na pár dní i Agátka, protože i jí později naskákaly vodnaté pupínky, z nichž se naštěstí obávané plané neštovice nevyklubaly. Samotné podezření však inspirovalo maminku Veroniku, aby dala holky proti této nemoci naočkovat.

Botičky pro dvojčata
Už první kroky si žádají botky. Veronika chtěla původně koupit pro svá dvojčátka stejné, ale pak zvolila odlišnou barvu. „Aspoň lépe poznám, čí jsou. A to je důležité, protože každá z holek si své boty vyšlápne jinak.“

V partičce
Zvědavost kojenců je nekonečná, a tak se, dostanou-li možnost, snadno sami zabaví. Společná hra s dospěláky má však mnohem větší úspěch.

Schodolezci
Nejsou to opičky, a přesto se kojenci nejlépe učí nápodobou. A to nejen tehdy, když jim ukazujeme, jak si hrát s hračkami. Okoukají od nás i složitější činnosti. To platí i pro lezení po schodech. Ideální je, když se k nim spustíme na všechny čtyři a schod po schodu zdoláme s nimi. Když dojde na slézání, měli bychom ukázat, že v poloze s hlavou vzhůru a čelem ke schodům nejprve spouštíme nohy, pak se klouže břicho a nakonec přichází ručkování. I když v dítku objevíte extrémního šikulu, nenechte ho na schodech samotné. Jakmile zvládne lézt nahoru, vyplatí se nastavit zábranu jak nad schody, tak pod ně a odstranit ji jen tehdy, když můžete na schodolezce nepřetržitě dohlížet.

Dej a vezmi
I společenská komunikace se v tomto věku zdokonaluje, a tak zatímco ještě před měsícem si dítko od vás vzalo hračku, ale vrátit ji se mu moc nechtělo, teď k předávání předmětů samo vybízí. Chápe totiž, že o věc nepřijde, a má z toho velikou radost. Není divu, že dobrou zkušenost rádo opakuje... donekonečna.

Betynka 09/11

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články