Dudlík milovaný i zatracovaný

Pořídit dudlíček, nebo se mu obloukem vyhnout? To je otázka, kterou si pokládá mnoho rodičů. Odpověď není jednoduchá.
Dudlík milovaný i zatracovaný

„Dudlíky? Nejsem proti. Rozhodně je to lepší než si cucat palec. Dudlík dítěti můžete vzít, ale paleček ne," říká dětská lékařka MUDr. Věra Ševčíková. Pokud se z jakýchkoli důvodů rozhodnete, že vaše dítě bude ‚dudlíkové', pak byste měli vědět, jak zvolit ‚ten pravý'. Totéž platí i o savičkách k lahvičkám. S dudlíky totiž mají mnoho společného.

Přírodní, nebo umělý

Představte si, že v obchodě stojíte u stojanu s velkým množstvím dudlíčků a saviček. Na první pohled vypadají téměř stejně, ale už na druhý pohled najdete rozdíly. Tím nejmarkantnějším je barva saviček. Hnědé jsou z latexu/kaučuku a čiré ze silikonu. „Vzala jsem dudlík s čirou savičkou, protože se mi zdá hygieničtější," říká nám maminka, když se jí v obchodě ptáme, proč volila právě silikon. Obdobně pocitově prý postupuje více maminek, aniž by si uvědomily, že latex, který na první pohled nevypadá tak čistě a sterilně jako silikon, je přírodní látka, a tudíž je tento dudlíček vlastně ekologický. Na druhou stranu může kaučuk, stejně jako každá jiná přírodní látka, způsobit alergii. Pokud tedy víte, že vaše dítě je alergické, sáhněte raději po silikonové variantě. Latexová varianta se oproti silikonové vyznačuje větší odolností proti prokousnutí a je i celkově pružnější. Silikon se zase lépe udržuje, drží tvar a stále vypadá čistě a sterilně. Ať už zvolíte silikonový, nebo latexový materiál, nezapomeňte kontrolovat, zda není savička prokousnutá nebo natržená, pokud ano, pak celý dudlíček nebo savičku vyměňte. I nepoškozený dudlík je doporučeno vyměnit za nový po dvou měsících používání. Před prvním použitím dudlíček sterilizujte vyvařením nebo ve sterilizátoru. Při dalším užívání ho pravidelně myjte vodou nebo opět sterilizujte. Obdobná pravidla platí i pro údržbu saviček k lahvičkám.

Důležitý tvar

Zatímco v případě materiálu je latex srovnatelný se silikonem, a je tedy téměř jedno, po kterém materiálu sáhnete, pak v případě tvaru je důkladný výběr namístě. Pokud zvolíte špatně, můžete poškodit vývoj ústní dutiny vašeho dítěte. Každému dítku vyhovuje jiný tvar a možná vyzkoušíte několik druhů, než najdete ten, který vašemu potomkovi padne do pusinky jako ulitý. V každém případě však dbejte, aby savička měla ortodontický tvar. Jen tak můžete být klidní, že chrup, čelisti a patro dítěte nebudou intenzivním ‚dudáním' či pitím z lahvičky poškozeny. Některé savičky kopírují tvar prsní bradavky a mají i tzv. air systém, díky němuž miminko nepolyká vzduch, který způsobuje bolení bříška. Rozhodně není na škodu si při nákupu dudlíčku nebo savičky k lahvičce dobře prostudovat obal, kde by měly být uvedeny všechny detaily a také věk, pro který je dudlíček určen.

Podstatné detaily

V případě dudlíčků jsou rozdíly nejen v savičce, ale také v plastovém ‚těle'. K mání jsou roztodivné tvary od kytiček přes kulaté až po tzv. motýlky. Dudlíček by neměl být příliš těžký ani příliš velký, neměl by tlačit dítě do tváří ani do nosu. Dírky v těle některých dudlíčků nejsou jen na ozdobu, mají svůj účel. Umožňují totiž dítěti dýchat, pokud by si celý dudlík strčilo do úst. Některé dudlíčky pak mají dokonce otvorů ještě víc, což umožňuje lepší odtok slin a redukuje podráždění kůže. A když už jsme u detailů, zaměřte se také na držátka. Některé dudlíčky mají držátka zacvakávací, některá jsou volná a některé dudlíčky držátka vůbec nemají. Miminka držátka nepotřebují, dokonce by je mohla rušit ve spánku, naopak větší děti držátko u dudlíčku určitě ocení. Na držátka, nebo přímo na střed dudlíčku, se pak upevňují šňůrky, aby dítěti dudlík nespadl na zem. Jedna strana šňůrky se upevní na oděv dítěte a druhá na dudlík.

Kdy a jak skončit

Odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. Dá se říci, že co dítě, to jiná metoda. Každá maminka vám poradí něco jiného. „Schovali jsme dudlíček pod polštář a v noci vyměnili za dáreček. Synovi jsme pak řekli, že si ho vzaly myšky a nechaly mu místo toho hračku," říká maminka Jana. „My jsme ho dali Mikulášovi," prozrazuje svou zaručenou metodu maminka Lenka. Stejně tak jako se různí názory na to, jak dítěti dudlíček vzít, tak se různí i názory lékařů na to, kdy je ta správná doba s dudáním přestat. Někteří odborníci doporučují do jednoho roku věku dítěte, jiní schvalují jeho užívání až do tří let.

Proč dudlíky ano?

Protože...

... je lepší cumlat dudlík než paleček. Cucání prstu má špatný vliv na vývoj ústní dutiny, je to nehygienické a těžko se to odnaučuje.

... sáním se dítě uklidní.

... dudlík podporuje pohyb svalů a čelistí a příznivě ovlivňuje i vývoj zubů.

... u dětí, které používají dudlík, se v menší míře objevil kaz z kojenecké lahve, který se tvoří při používání lahve místo dudlíku.

... dudlíky podporují tvorbu slin a ty jsou díky svému složení důležité pro tvorbu zubní skloviny.

Proč dudlíky ne?

Protože...

... používání dudlíku prý potlačuje potřebu sání a dítě může ztratit motivaci pít z prsu.

... dítě s dudlíkem si nedává do úst jiné věci, což je podle odborníků špatně, protože právě ústa v raném věku používá k poznávání věcí.

... je pak těžké dítěti dudlíček vzít.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články