Dopis čtenářky: Nemohla jsem kojit

Následující dopis čtenářky Petry bude určitě mluvit z duše všem maminkám, které měly potíže s kojením a měl by uklidnit všechny budoucí maminky, které se už teď bojí, co se stane, když kojit nezačnou. Svět se nezboří a Petra už to ví.
Dopis čtenářky: Nemohla jsem kojit

Jsem pyšnou maminkou půlroční holčičky a tudíž i Vaši věrnou čtenářkou. Ráda se s Vámi podělím o svou zkušenost s kojením.

Když jsem otěhotněla (jako zázrakem po mimoděložním těhotenství, na doporučení lékaře týden po operaci), tvrdila jsem, že svou dceru chci určitě co nejdéle kojit. Zastávala jsem názor většiny žen, že kojení je pro miminko nejlepší. Když mi během devíti měsíců neukápla ani kapka mleziva, říkala jsem si, že je to normální, že to přijde... Ale nepřišlo! Mlezivo mi začalo trochu téct až čtvrtý den po porodu a řeknu vám, bylo to opravdu psychicky zdrcující, vidět ostatní maminky, ke kterým se miminka hned přisály a mně dceru dokrmovaly umělou výživou. Když se konečně objevily první kapky a moje dcera se přisála, bylo to hrozné. V životě jsem nezažila horší bolest. U každého kojení jsem brečela, držela se stolu, abych tu bolest vydržela a nechápala jsem, proč zrovna já, když ostatním kojení nic nedělá. Ale přes to všechno jsem bojovala, protože ze všech stran na mě naléhala důležitost kojení.

Když jsme byly s dcerkou konečně doma, trápení se zhoršovalo, kloboučky nepomáhaly, bradavky byly neustále krvavé, malá plakala hlady. Když mi pediatrička doporučila dokrmování, málem se mi zhroutil svět. Jakýkoli časopis o mateřství jsem otevřela, všude psali jen o tom, jak je kojení nenahraditelné. Říkala jsem si, jestli autoři těchto článků myslí také na nešťastné maminky, kterým to nejde? Po měsíci ve stresech jsem onemocněla zánětem prsu a to už byl úplný konec. Když byly malé čtyři měsíce, řekla jsem si dost a přešla na umělou výživu. Můj život se zcela obrátil. Já i má dcera jsme byly šťastné, spokojené, užívaly jsme si pohody a já už na kojení přestala myslet.

Tímto dopisem jsem jen chtěla říct, že kojení je sice fajn a zdravé, ale znám miminka, která jsou na umělém mléce a nejsou o nic víc nemocná než děti kojené. Takže zastávám názor, že raději dávat umělou výživu a být spokojená a šťastná maminka, než kojit ve stresu a s pocitem, že jsme krkavčí matky, protože jak se budeme cítit my, bude se cítit i miminko :-).

Vaše čtenářka Petra

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články