Maminka.czBatole

Viróza u dětí: 13 osvědčených domácích rad a triků, jak zatočit s rýmou, kašlem a nachlazením

Období podzimních viróz, rým a nachlazení je tady s plnou parádou. Počasí je nevyzpytatelné, viry a bakterie řádí, zejména v dětských kolektivech se šíří velmi rychle. Jak na virózu, bolest v krku nebo kašel vyzrajete vlastními silami doma? Máme léty prověřené a mnoha maminkami vyzkoušené tipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Následující rady a doporučení jsou generacemi maminek dobře odzkoušené, malému marodovi pomohou a nejsou na lékařský předpis. Vyzkoušejte je. Přírodní metody a "babské" rady jsou mnohdy účinnější, než byste si mysleli.

VIDEO: Zákeřný RS virus: Nebezpečný je především pro děti. Proč kvůli němu končí na JIP?

1. Servírujte jídla, která "nebolí"

Bolí vaše dítě v krku? Nabídněte mu taková jídla, která při polykání nebolí – bramborová kaše, puding, vývar a další. Rozhodně se po čas bolení v krku vyhněte kůrkám chleba, starým rohlíkům a vynechte i ořechy.

2. Hlídejte dostatečný přísun tekutin 

Dostatek tekutin – to je záruka úspěchu. Hydratace totiž může příznivě ovlivnit boj s dalšími příznaky nemoci a pomáhá je mírnit. Takže se zásobte dostatkem vody, čajů, mléka a také polévek. Takový čistý kuřecí či slepičí vývar se do příjmu tekutin počítá také. 

3. Dopřejte marodovi pauzu

Jakmile je dítě unavené, dejte mu pauzu. Pokud se necítí dobře a je vidět, že na něj "něco leze", nepouštějte ho do školky, zrušte kroužky a nechte ho v klidu odpočívat. Odpočinek a spánek mají velmi léčivé účinky. 

4. Zvlhčujte místnost i nos

Jestliže má marůdek ucpaný nos, zvlhčete vzduch v místnosti, dbejte na čištění ústní dutiny a použijte eukalyptové silice. Často a krátce větrejte, a pokud nemáte zvlhčovač vzduchu, dejte mokrou plenu či ručník na topení. 

Co je viróza?

Viróza je obecný název pro infekci v těle způsobenou virem. Příznaků virózy může být celá řada, obvykle se projevuje jako chřipkové onemocnění, ale oproti chřipce má mírnější průběh.

5. Při horečce vsaďte na vlažné obklady

Při horečce pomáhají vlažné obklady na čelo a zátylek, celkové zábaly, a pokud teplota neklesá, konzultujte to s lékařem a nasaďte dětský Nurofen nebo Paralen (výborné je oba přípravky v časovém intervalu kombinovat) a další prostředky pro snížení vysoké teploty a horečky.

Víte, jak správně na Priessnitzův zábal? Pomáhá nejen při kašli a bolesti v krku

6. Uspávací elixír: Teplý jablečný džus

Ohřátý jablíčkový džus se lžičkou medu je výborným uspávacím prostředkem, který uvolňuje organismus. Nevěříte? Prostě to vyzkoušejte. 

7. Nachlazení, nebo chřipka?

Pozor, to už asi víte, že mezi oběma nemocemi je velký rozdíl. Nachlazení je záležitost na tři dny, s chřipkou to tak jednoduché není, po třech dnech bude dítěti ještě hůře. Pak na nic nečekejte a vydejte se k lékaři.

8. Některé děti nemoci "prozvrací": první pomoc

Bolest bříška i zvracení patří mezi chřipkové symptomy. Některé děti jsou totiž velice citlivé a prožívají nemoci tak, že je „prozvrací“. Pak nasaďte ledové kousky ovoce, elektrolytický nápoj. Dítě musí i během střevních nevolností jíst a pít. Po lžičkách, ale je nezbytné, aby energii přijímalo. Někdo nedá dopustit na ledovou coca-colu po lžičkách. Pozor ale – nikdy nesmí být light! Umělá sladidla dětskému organismu škodí!

Chřipku je třeba léčit jinak než virózu! Víte jak?

9. Nemá hlad? Nevadí! Tělo ví, co dělá

Dítě vždy něco sní, když má hlad. Na chřipku funguje také dieta – odlehčená jídla, pyré a kašičky. Vraťte se do batolecích let. Na den či dva dítěti jídlo jednoduše pomixujte. Změna ho třeba i pobaví. 

10. Pozor na léky pro dospělé

Léky z lékárny dávejte jen po konzultaci s lékařem, například "dospělý" lék Coldrex v poloviční dávce je pro dítě nevhodný a zatěžující. Vždy dítěti podávejte jen takové léky, které schválil pediatr.

11. Cibulový sirup: zázrak našich babiček

Znáte ho? Věřte, že je zázračným lékem prakticky na každou dětskou virózu. Do mísy nakrájejte 2–3 cibule a vrstvěte: vrstvu cibule prosypte cukrem a pokračujte, dokud není sklenice plná (navrch přijde cukr). Nechte jeden den odstát a pak dávejte marodovi během dne po lžičkách. Funguje i s medem, jen cibule pustí méně šťávy. Zabírá na kašel, rýmu a další sezonní neduhy. 

 

Med je výborný pomocník. Dávejte ho ale do čaje, který má cca 40 stupňů, jinak ztratí své účinné látky.

 

12. Zázvor na rýmu

Zázvorový čaj s citronem by měl mít pokojovou teplotu. Dobře ho oslaďte medem. A ještě než se dítě napije, ať si k čaji přičichne. Štiplavá vůně skvěle pročistí dutiny a spustí rýmu.

Rýmovník pomáhá při rýmě, nachlazení, angíně i kožních problémech. Co všechno s ním můžete podniknout?

13. Bylinky mějte po ruce

Na kašel je výborný čaj z mateřídoušky, heřmánku nebo jitrocele. Vždy ale odhadněte vazkost hlenu. Pokud má dítě suchý a dráždivý kašel, sáhněte po jitroceli, mateřídouška pak usnadňuje následnou rekonvalescenci.

 

 
Témata: Mateřídouška, Zdraví, Děti, Batole, Miminko, Praktické rady, Naše tipy, jídlo, Dětské nemoci, Bolest, Kašel, rýma, nachlazení, Vincent, Ověřeno rodiči, bramborová kaše, Neduh, Posílení, Maminka, Dom, Dostatečný přísun, Rada, Jitrocel, RS vir, Nurofen, Zdraví na Heureka.cz

Video