Dobré rady pro batolecí mámy

Pečovat o batole není problém. To vám řekne skoro každý. Co vy na to? „Jen ať si to zkusí!“
Dobré rady pro batolecí mámy

„Proč?“ ptá se do omrzení vaše batolátko na to, co už jste mu asi stokrát vysvětlili. Ale ani vy se svým PROČ nezůstáváte pozadu. Nedokážete totiž pochopit, proč si váš mrňous staví hlavu, když vy mu chcete jenom dobře. Při pátrání, co je za věcí, se uchylujete k těm nejnemožnějším vysvětlením, a přitom by možná stačilo vypustit z hlavy nejsložitější teorie nejvěhlasnějších odborníků a uchýlit se k dobrým „selským“ radám našich babiček – nebo třeba kamarádek, které už za sebou nějakou zkušenost se svými dvěma či třemi dětmi mají.

Nechce sedět na nočníku
Už jste vyzkoušeli úplně všechno. Četli, zpívali, zahráli divadlo (pokud jste to stihli během těch pár vteřin, co tam zůstal). I k prošení jste se uchýlili. Ale váš mrňous s kalhotkami na půl žerdi z nočníku vždycky utekl. Proč nočník odmítá? Pohodlnější jsou pro něj samozřejmě plenkové kalhotky, na které je zvyklý. Navíc neztrácí čas – planým sezením, když mezitím může podniknout tolik věcí (jako například vytahat šuplata, vyházet knížky z knihovny nebo roztahat po celém bytě svoje oblečení). Dětem, které nočník odmítají, však mohou vadit i maličkosti. Nočník je příliš velký a moc do něj zapadnou, nebo jsou jeho plastové okraje příliš studené a ony z něj mají nepříjemný pocit. To pochopitelně jejich odpor umocňuje.

Naše rada
Když chcete svému miláčkovi pořídit nočník, vezměte ho s sebou do obchodu a zkuste mu ho. Počítejte s tím, že holčičky jsou menší než kluci, a tak zatímco chlapeček se do nočníku sotva vejde, holčička do něj zapadne. Než doma dítě na nočník posadíte, zkuste ho trošku nahřát. Uvidíte, že mu to bude příjemnější a třeba mu nakonec přijde na chuť. Pokud se nedaří, nenuťte ho tam sedět donekonečna, bude se vztekat a k ničemu to nepovede.

Vanička už je mu malá
Fakticky samozřejmě ne, ale pokud se z ní snaží uniknout, může se v ní cítit stísněně. Jestliže jste to zatím neudělali, je čas přestěhovat se do velké vany. Tam bude mít na svoje hry dost prostoru, může si pořádně ozkoušet, jak plavou lodičky, jak se dá voda krásně přelévat a jak si může konvičkou kropit ruce i hlavu.

Naše rada
Jak jistě sami dobře víte, ve velké vaně to dost klouže. Než si na ni trochu zvykne, pořiďte mu do ní speciální sedátko, nebo protiskluzovou podložku – třeba krokodýla nebo jiné zvířátko, po níž nebude klouzat. A co by mělo být naprostou samozřejmostí? Své dítě neopouštějte ani na minutu! Všechny věci si připravte dopředu, když zapomenete osušku, raději je odneste z koupelny mokré. Stačí pár vteřin – stoupne si, ujedou mu nožky, bouchne se do hlavičky... Může si hodně ublížit, nebo se dokonce v trošce vody utopit.

„Bydlí“ na zemi
To je známá věc. Samozřejmě sbírá každý drobek, který se tam zatoulal. Všechny věci, které tam přistanou seshora, patřičně takový mrňous prozkoumá. Nejnebezpečnější jsou střepy. Když vám z ruky vyklouzne talíř nebo sklenička a spadnou na zem, pochopitelně se rozbijí. Střepy, ať už porcelánové nebo skleněné, jsou pro dítě velmi nebezpečné a je potřeba je uklidit.

Naše rada
Samozřejmě vytáhneme vysavač a podlahu co nejpečlivěji – nejlépe hned – vyluxujeme. Pokud nemáte vysavač po ruce, zamést podlahu nestačí – o drobný kousek skla by si vaše dítě mohlo rozříznout ruku. Máte-li k dispozici širokou lepicí pásku, použijte ji. Kus odmotejte, utrhněte nebo odstřihněte a lehce (lepicí stranou dolů) s ní přejíždějte po zemi. Uvidíte, že se na ní zachytí všechno, co by se do batolecích paciček dostat nemělo.

Nemůže usnout
Drží se vás jako klíště? Samozřejmě že může být špatně naladěné, přecitlivělé, nervóznější nebo má prostě geneticky špatné spaní zakódováno.

Naše rada
Než propadnete depresi z toho, že zase neusíná, zkuste ty nejjednodušší a nejběžnější spací fígle. Jestliže doma normálně „zatemňujete“ do černočerné tmy, zkuste ji tentokrát s dítětem zahnat – rozsviťte mu malou lampičku, nebo nechte pootevřené dveře a v předsíni nezhasínejte. Některým dětem naopak může světlo vadit. Nikdy od něj neodcházejte, aniž byste mu dali dobrou noc. I když je tak malé, potřebuje vědět, že den skončil a právě teď je čas jít spát.

Hraje si „tam dole“
Příjemné pocity. To je to, po čem touží i vaše batolátko. Proto se sápe po sladkém mléku, ale neslané nemastné jídlo nechce. Když na ně chcete navléknout pět vrstev oblečení, staví si hlavu, protože ho to obtěžuje, stejně tak nemiluje oblékání. Časem ale přijde na to, že ještě něco je může „potěšit“. Objeví svoje genitálie.

Naše rada
Zakazovat mu se jich dotýkat, křičet na ně, nebo je dokonce trestat, je špatně. Je to docela normální. Nechte je být, časem je to přejde samo. Doma si toho nevšímejte, ale venku se snažte odvést jeho pozornost něčím zajímavějším. Dělá to totiž, hlavně, když se nudí. Je to pro ně „zábavná“ hra. Jen ve společnosti se je snažte poněkud usměrnit, později ve školce nebo ve škole by se mu mohly děti posmívat.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články