Dobře je mi po tělíčku...

… protože maminčiny něžné dotyky a hlazení jsou to nejpříjemnější, co může být!
Dobře je mi po tělíčku...
V únorovém vydání Betynky jsme slíbili, že vám ukážeme, jak se provádějí masáže miminka. Jsou příjemné nejen pro děťátko, ale i pro maminku a jsou určitě jednou z nejúžasnějších forem vzájemného kontaktu. Miminko cítí, jak ho maminka má ráda, je v bezpečí, pomocí masáže se uvolní a zklidní. Samozřejmě vám nemůžeme poskytnout přesný návod, jak při masážích postupovat, spíše vás chceme navnadit na to, abyste se jim doma pravidelně věnovala. Určitě se ve svém okolí dopídíte, kde byste si mohla jednotlivé postupy osvojit, případně je lze nastudovat z knihy Jany Hašplové „Masáže dětí a kojenců“.
 
My jsme masáže miminka nafotili v Baby Clubu AquaBella v Poděbradech, kde jsou součástí lekcí „plavání“ miminek ve vaničce, o kterém jsem psali minule. Tady se je snaží naučit maminky tak, aby je mohly provádět doma. Opět se tedy na našich stránkách setkáváte s MUDr. Pavlou Loudovou, jež nás provede jednotlivými masážemi, a s pětiměsíční šikulkou Elly.

Co je důležité?
Děťátko i maminka či jiná masírující osoba musí být na masáž „naladěni“. Jestliže je maminka ve stresu, dítě to zcela jistě vycítí a nebude dotyky přijímat. Masáže lze provádět každý den, vždy však ve stejnou dobu. Nemusí to být po koupání (kdy jsou miminko i maminka po celém dni často unavení), ale kdykoliv během dne, kdy si maminka s děťátkem vyhradí chvilku jen pro sebe, mají klid a nejsou rušeni. Celkově by masáže měly trvat u nejmenších miminek 5 až 10 minut, u větších 15 minut. A kdy masáže raději vynechat? Když je děťátko nemocné, má horečky nebo ho trápí kožní problémy (např. ekzém, otevřená rána atd.).

Než začneme
Je potřeba mít prohřáté ruce, aby naše dotyky byly pro děťátko příjemné.
 
K masážím používáme čisté přírodní oleje (nejlépe v biokvalitě) – mandlový, olivový, pupálkový, slunečnicový, které jsou bohaté na vitaminy a příznivě působí na dětskou pokožku.
 
Používání esenciálních olejů do 6 měsíců věku dítěte není kromě levandulové esence vhodné. Levandule je v aromaterapii velmi ceněná pro svou schopnost dodávat klid, uvolňovat nervové napětí a příznivě ovlivňovat spánkový režim. I tak se může stát, že některé děti, konkrétně i malá Elly, po přidání jediné kapičky levandule masáž odmítly.
 
Promastíme si pořádně ruce a dáme přivonět miminku, přitom mu řekneme, co ho čeká.
 
Po celou dobu masáže je nutno udržovat zrakový i slovní kontakt s miminkem. Miminku vysvětlujeme, co budeme dělat, říkáme mu, jak je šikovné, při
masáži můžeme používat i slovní hříčky či děťátku tichým hlasem zpívat.
 
Není přesně stanoveno (resp. literatura se zde různí), kterou část tělíčka bychom měli děťátku namasírovat jako první. Malé děti, na rozdíl od dospělých, milují masáž bříška. Proto s ní v našem centru obvykle začínáme. Při masáži nožiček a ručiček je nutné dodržovat symetrii, tedy namasírovat vždy jednu a pak i druhou končetinu.
 
Miminko si samo řekne, co chce masírovat. Může se stát, že třeba přechodně nebude přijímat masírování ruček či obličeje a na doteky bude reagovat pláčem. Pak nezbývá než masáž ukončit.

Masáž bříška
Masáž bříška je velmi důležitá, protože s její pomocí lze zmírnit potíže děťátka spojené s plynatostí a předejít tak tolik obávaným a pro miminko i maminku nepříjemným dětským kolikám.

Masáž nožiček a ručiček
Metoda indické masáže doporučuje masírovat končetiny děťátka odstředivým směrem. Švédské masáže přidávají i směr dostředivý – tedy od chodidla směrem ke kyčli. Nejlépe je obě metody spojit a masírovat nejprve odstředivě a pak dostředivě. Při masáži nožiček a ručiček jde o jemné hlazení, kdy v pohybu střídáme obě ruce.

MUDr. Pavla Loudová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články