Dobrá zpráva o myomech – operace není nezbytná!

Stát se to může každé z nás: v děloze ultrazvuk objeví útvar. Někdy je to jen malá kulička, jindy dosahuje velikosti tenisového míčku. Obvykle se jedná o nezhoubný myom, který život neohrozí, ale může ho hodně znepříjemnit.
Dobrá zpráva o myomech – operace není nezbytná! | istockphoto.com

Děložní myom je nejčastější nezhoubný nádor ženských pohlavních orgánů. Podle statistik s ním má zkušenost 40 % žen ve věku 25 – 45 let a až 60 % žen starších 45 let. V klidu mohou být až ženy po přechodu, protože myomy jsou hormonálně závislé a rostou jen do té doby, dokud vaječníky vytvářejí ženské pohlavní hormony.

 V plodném věku je ale dobré neváhat, a když se potíže signalizující myom objeví, vyrazit co nejdříve na gynekologii.

Kdy byste na myom měla pomyslet? Třeba tehdy, když vás trápí neobvyklé menstruační krvácení, které bývá silné či nepravidelné. Příznakem může být také tlak nebo bolest v oblasti podbřišku, časté močení a zácpa, bolest při stolici, nepříjemný až bolestivý pohlavní styk a bohužel i neplodnost či komplikace během těhotenství.

„Některé ženy nepříjemné příznaky myomů neřeší ani při preventivních gynekologických prohlídkách. Berou to jako normální věc spojenou s věkem,“ říká pražský soukromý gynekolog MUDr. Lubomír Mikulášek z Centra pro léčbu myomatosy.

Mohou myomy zabránit početí dalšího dítěte?

Mohou myomy zabránit početí dalšího dítěte?

Myom versus miminko

Jana se s myomy potýkala už pár let, ale operaci odkládala až do doby, kdy jí gynekolog připomenul, že jí je přes třicet a pokud by někdy chtěla miminko, měla by svůj zdravotní stav co nejdřív řešit. 

Předpokládá se, že myom do velikosti tří centimetrů, zvláště je-li pouze jeden, by na plodnost ženy nemusel mít vliv. Větší myomy už ale mohou ženě v mateřství bránit.  Ovšem pozor - důležité je také umístění myomu. Pokud je třeba i menší, dvoucentimetrový, ale vytlačuje se do dutiny děložní, může vadit.

A naopak ani pěticentimetrový myom, rostoucí nikoliv dovnitř dělohy, ale volně na jejím povrchu, nemusí způsobovat v tomto ohledu žádné problémy a možná znáte ze svého okolí ženu, která se vzdor myomu stala matkou.

I když se povede s myomem otěhotnět, ještě nelze hovořit o vítězství. Někdy totiž může myom těhotenství vážným způsobem komplikovat, například přivodí opakované potraty, předčasný porod, případně kvůli myomu není možný spontánní porod a maminka musí rodit císařským řezem.

Nechceme nijak zvlášť strašit, ale je ještě jedno riziko, a to v bezprostřední době po porodu – do několika minut až hodin po něm může myom způsobit silné, obtížně zastavitelné krvácení.

Myomy dokážou pěkně potrápit... zvláště ženy, které nemají děti

Myomy dokážou pěkně potrápit... zvláště ženy, které nemají děti

Operace na ústupu

Když slyšíte o operaci, dělá se vám úzko? Není divu, kdo by si rád nechal zasahovat do těla. Léčba děložních myomů opravdu spočívala donedávna především v chirurgických zákrocích – ať už se jednalo o operační odstranění samotných myomů, nebo rovnou celé dělohy.

Paní Alice vzpomíná, že už měla dvě děti, když jí myom začal dělat velké potíže. Měla ale štěstí, protože se silného, zdánlivě nekonečného a taky nepravidelného menstruačního krvácení, zbavila díky zavedení nitroděložního tělíska, obsahujícího hormon progesteron. Ví ale o ženách, kterým ani toto nepomohlo.

Ale nebojte se. Dnes už myom nemusí být automatickou vstupenkou na operační sál. Pokud tuto diagnózu od gynekologa vyslechnete, pravděpodobně vám nabídne jak konzervativní léčbu, tak operaci. Tu podle stavu myomů, tedy buď jejich laparoskopické vyjmutí, nebo odstranění celé dělohy.

U mladých žen, které chtějí být maminkami, odstranění dělohy nepřipadá v úvahu a rovněž laparoskopická operace je rizikem pro budoucí těhotenství. I starší pacientky ale raději volí raději konzervativní léčbu.

„Je pochopitelné, že se ženy chtějí vyhnout operaci. Ačkoliv jsou dnes operační zákroky minimálně invazivní, s co nejmenším zatížením pacientky, jde stále o operaci. A s tou je vždy spojeno větší riziko, bolest i nějaké následné dočasné omezení,“ říká doktor Mikulášek.

Nepodceňujte myomy

Nepodceňujte myomy

Nová léčba hned uleví

Naopak konzervativní léčba znamená nejmenší možnou zátěž i riziko a největší možnou kvalitu života. V posledních letech se u nás naštěstí šíří možnost užívání nového hormonálního lékU. Dobrou zprávou je, že tento lék dokáže u většiny žen velikost myomů úspěšně zmenšit a někdy dokonce myomy téměř zmizí.

„Troufám si tvrdit, že v blízké budoucnosti se díky podávání tohoto léku u nás sníží počty operačních odstranění dělohy, takzvaných hysterektomií, o 70 až 80 procent,“ říká doktor Mikulášek. Skvělé je i to, že nový lék u všech pacientek záhy odstraní nepříjemné příznaky, jako jsou silné menstruační krvácení, špinění či bolesti a tlaky v podbřišku.

Video: Kdy mají páry začít řešit problémy s početím?

Myomy v děloze: Překážka při otěhotnění i sexu. Jak je vyléčit?

Myomy v děloze: Překážka při otěhotnění i sexu. Jak je vyléčit?

Nevědomé příčiny neplodnosti aneb když je problém v hlavě. Co s tím?

Nevědomé příčiny neplodnosti aneb když je problém v hlavě. Co s tím?

Tvoří se mi myomy a cysty

Tvoří se mi myomy a cysty

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články