Dobrá imunita je základ

Imunitní systém se začíná tvořit už během těhotenství.
Dobrá imunita je základ
Když se vám narodí malý človíček, prožíváte ty nejkrásnější pocity, jaké kdy můžete prožít. Pak ale nastane normální běh života a vy se musíte vyrovnávat nejdříve s tím, že už nejste sami dva, ale tři, že si vás váš malý nebo vaše malá začíná omotávat kolem prstu a vy tak nějak zapomínáte na svého muže. Ničí vás to věčné vstávání a už jste na pokraji sil a nikdo, ani vaše tchyně, to nevidí. Zkrátka běh na dlouhou trať byl narozením vašeho miminka odstartován.
A jak je to s vaším miminkem? Obdobně. Začíná žít svůj vlastní život, už není schovaný v bříšku u mámy, kde mu bylo asi nejlépe. A začíná se seznamovat se světem, s tím, co kolem sebe vidí, ale i s tím, co vůbec nevidí a v čem tak trochu potřebuje pomoci i od vás, a sice v imunitě.

Co je to imunita?
Jednoduše řečeno, jedná se o schopnost organizmu rozeznat cizorodé látky (např. choroboplodné) a zárodky a zneškodnit je. A podle toho, jak se imunita vyvine v dětském věku, je pak člověk více či méně odolný i v dospělosti.

Kdy imunita vzniká?
Imunitní systém se začíná tvořit a vyzrávat už během těhotenství v těle matky, jde o tzv. primární imunitní systém, který dává do vínku budoucímu miminku matka i otec. Určitým způsobem je zdraví dítěte ovlivněné genetickou výbavou obou rodičů. Velice důležitá je druhá třetina těhotenství, takže je velmi důležité, aby budoucí maminka v rodině, kde se vyskytují alergie a poruchy imunity, přizpůsobila svou stravu a způsob života tak, aby omezila možnost vzniku alergizace dítěte i riziko jeho infekce. V případě alergie to znamená, že pokud má např. některý člen rodiny prokázanou alergii na potraviny, měla by se matka poradit se svým lékařem, zda provést úpravu svého jídelníčku. Nebo pokud je matka alergická na roztoče domácího prachu či zvířecí srst, měla by ze svého okolí odstranit vše, co prach udržuje (např. koberce) a také domácí zvířata.

Porod
Samotný porod může ovlivnit stav imunitního systému. Přirozený porod je tou nejlepší cestou, jak připravit dítě na nápor infekčních složek zevního prostředí. Okamžitě se imunitní systém nastartuje k nutné akci. Nicméně díky vysoké kvalitě medicínské péče se ani rodiče nedonošených dětí nebo dětí narozených císařským řezem nemusí obávat závažných komplikací (pokud se ovšem u jejich dětí nejedná o vrozenou poruchu imunitního systému).

Novorozenci
Jde o poměrně krátkou, ale velmi důležitou periodu věku dítěte od porodu do konce 4.týdne věku. Pokud do jednoho měsíce dítě onemocní, musíte neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. Poruchy imunity, které se projevily tak brzy, bývají závažnějšího charakteru a vyžadují velmi důsledné vyšetření a následnou léčbu na specializovaných pracovištích oboru alergologie a klinická imunologie.

Nezralé děti
Předčasný porod zkracuje přirozené období vyzrávání vlastního imunitního systému a přenosu mateřských ochranných protilátek přes placentu do těla dítěte. Stupeň snížení imunitních funkcí se liší podle míry nedonošenosti. Děti narozené po 36. týdnu by neměly mít závažnější problémy. Nejlepší prevencí u těchto miminek je důraz na režimová opatření a omezení styku těchto dětí s jakýmikoli zdroji infekce. Pokud přece jen vzniknou nějaké zdravotní problémy, je zapotřebí neprodleně vyhledat lékaře, který zváží a určí léčbu.

Mateřské mléko
Kojením získává dítě nejenom potravu v ideálním složení, ale mateřské mléko obsahuje i další složky, které zlepšují funkci imunitního systému a zabezpečují mohutnou ochrannou bariéru převážně na sliznicích zažívacího traktu. A také v mateřském mléku jsou živé bílé krvinky, které jsou schopné vykonávat obranné funkce a které bohužel jako živé buňky nemohou být součástí jakéhokoli přípravku mléčné výživy pro děti.
Pokud nemůžete vaše dítě kojit, nezoufejte, protože kvalita přípravků mléčné výživy se neustále zvyšuje, takže například kojenecké mléko Nutrilon už obsahuje takové součásti, které se opravdu velmi podobají mateřskému mléku. A i když patří k těm dražším výrobkům, v počátcích života vašeho miminka byste se měli opravdu zaměřit na jeho výživu, protože ta mu dá do vínku jeho budoucí obranyschopnost.

Kojenecké období
Je významně delší než novorozenecké období, dítě v něm velmi vyspívá a mění svůj režim i svoje pohybové dovednosti. V tomto období je pod dohledem dětského lékaře, který opakovaně provádí preventivní prohlídky a pravidelné očkování. Jestliže v raném kojeneckém věku dojde k onemocnění, opět platí stejné pravidlo jako u novorozence – musí se okamžitě vyhledat lékařská pomoc, protože takové dítě má nabouraný imunitní systém a je třeba mu pomoci.
V době kojení je dítě chráněné, a tak se může lehce stát, že i děti, které nemají zcela v pořádku svůj imunitní systém, mohou relativně dobře prospívat. Náchylní k nemocem mohou začít být až mezi 4. až 6. měsícem. Také ony by měly určitě projít odborným imunologickým vyšetřením.
Velmi důležité je v tomto období celkové uspořádání dne, spánkový režim, omezení styku se zdroji masivní infekce, je nutné dodržovat správné intervaly zavádění nových potravin do jídelníčku.

Batole
V tomto věku (od 1 do 3 let) už byly v případě jejich přítomnosti u dítěte rozpoznány a léčeny nejzávažnější poruchy imunitního systému. Dítě je očkované a setkalo se už s řadou podnětů, které je naučily reagovat na některá infekční onemocnění. Pokud je dítě v domácím prostředí, nebývá téměř vůbec nemocné.

Předškolák
Problém nastává v době, kdy nastoupí do kolektivního zařízení, tedy do mateřské školky. Tento zlom v životním stylu dítěte vede u některých dětí k opakované nemocnosti. Infekce nebývají vážnějšího charakteru, téměř nikdy se nerozvinou do zápalu plic či zánětu průdušek.
Ale velmi důležité je, pokud vaše dítě stůně, ho plně vyléčit, aby do školky šlo naprosto zdravé. Protože jen tak bude schopné odolat dalším infektům, které se ve školce stále jen množí. Pokud i přesto vaše dítě neustále stůně, je dobré nechat ho vyšetřit na speciálním alergo-imunologickém pracovišti. S tím vám samozřejmě poradí váš dětský lékař.

Co je pro imunitu důležité?
Prokazatelně škodlivé v době těhotenství je samozřejmě kouření, pití alkoholu a požívání drog, a to nejen pro imunitní systém budoucího človíčka.

Nezbytné je, aby se kojenec vyhnul všem alergizujícím potravinám, protože možné alergie v tomto období mohou velmi ovlivnit imunologickou reaktivitu v pozdějších stadiích vývoje. Základem prevence vzniku alergie je plné kojení dítěte do věku 4.-6.měsíce a po tu dobu úplné vyloučení stravy obsahující kravské mléko, vajíčka a mouku!

Veškerá léčba a diagnostika poruch imunity u vašeho dítěte patří do rukou pediatrů na specializovaných pracovištích oboru alergologie a klinická imunologie.

Čajová lžička mateřídoušky se přelije šálkem horké vody a nechá se pod pokličkou 10 minut louhovat. Pak se nálev scedí. Čaj se podává teplý (ale ne horký!) a mírně oslazený, nejlépe medem nebo hroznovým cukrem. Tenhle čajíček se může dávat batolatům proti nachlazení.

Výborným prostředkem, posilujícím obranyschopnost organizmu, je kysané zelí a šťáva z něj. Obsahuje hodně vitaminu C a bakterií kyseliny mléčné, které přispívají k tvorbě zdravé střevní mikoflóry a podporují tak imunitní systém. Samozřejmě je to určené starším dětem nad tři roky.

Jak se správně otužovat?
Otužování je správné Existují školičky plavání pro batolata. Ty jsou asi nejlepším prostředkem k otužování. Pokud nemáte tuhle možnost, poraďte se s pediatrem, jak v otužování postupovat.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články