Do Zlína nejen za exotickými zvířaty a obuvnickou tradicí

Možná to občas vypadá, že vás lákáme především na akce a výlety do Prahy. Proto se teď pokusíme napravit reputaci a pozveme vás pro změnu do Zlína. Vezměte děti a nudit se v tomhle krásném městě rozhodně nebudete.
Do Zlína nejen za exotickými zvířaty a obuvnickou tradicí

Zlín je známý hlavně jako město obuvi a podnikání. Město, ležící v údolí řeky Dřevnice na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů, má ale daleko více lákadel, která může svým návštěvníkům nabídnout. Zlín je totiž městem s ojedinělou architekturou, mrakodrapem s kanceláří ve výtahu (vážně), renesančním zámkem a navíc ještě i skvělou zoologickou zahradou, která ročně přiláká na půl milionu lidí. Pro tatínky jsou tu lákadla v podobě známé likérky Rudolfa Jelínka nebo Baťova kanálu.

V duchu poupraveného rčení, že trocha historie, nikoho nezabije, si dovolíme připomenout, že Zlín je od konce 19. století spojován hlavně s obuvnickou firmou Tomáše Bati. Jeho prosperující a rychle rostoucí podnik z města udělal aglomeraci plnou funkcionalistické architektury. Za návštěvu rozhodně stojí kolonie typických „baťovských" rodinných domků, ale Klepněte pro větší obrázektaké řada výškových domů. Snad nejznámější z nich je mrakodrap „Jednadvacítka" neboli 21. správní budova. Tato sedmnáctipodlažní budova je vysoká 77,5 metrů a ve své době patřila k nejvyšším v Evropě. Raritou je kancelář ve výtahu.

Z novodobé architektury stojí za povšimnutí Univerzitní centrum a Kongresové centrum zlínské rodačky a světově uznávané architektky Evy Jiřičné, milovníci historie by zase neměli vynechat čtyřkřídlý zámek s vnitřním nádvořím uprostřed sadu Svobody v centru města.

Takřka povinností je při cestě Zlína i návštěva Muzea jihovýchodní Moravy. Expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost návštěvníky provede historií a rozmachem legendární firmy Baťa. Její součástí jsou kuriozity, jako například miniaturní střevíčky z feudální Číny, kolekce atamanských bot i opánky z peří pštrosa emu a lidských vlasů. Návštěvníky čeká průřez produkcí firmy Baťa, obuvnické stroje, část výrobní linky i model typické prodejny firmy.

Klepněte pro větší obrázekNávštěva Zlína je ale zážitkem nejen pro milovníky architektury a bot. Oblíbeným výletním cílem zejména rodin s dětmi je zoologická zahrada, která je nejnavštěvovanějším turistickým místem celé Moravy. Každoročně do ní zavítá téměř půl milionu návštěvníků. Zoo je členěná podle jednotlivých kontinentů, během jediného dne tak procestujete Afriku, Asii, Austrálii i Ameriku. V areálu se navíc nachází pohádkový zámek Lešná, který má rozsáhlou sbírku porcelánu a nábytku. V suterénu jsou k vidění mořská akvária a terária s rozmanitými živočichy od bezobratlých až po zástupce plazů.

Spoustu zajímavostí lze najít i v okolí Zlína. Ve čtrnáct kilometrů vzdálených Vizovicích láká k prohlídce v tuzemsku proslavená likérka Rudolfa Jelínka. Exkurzní trasa závodem zahrnuje návštěvnické centrum s podnikovou prodejnou, kinosál, pěstitelskou pálenici, stáčírnu či degustační místnost. Součástí prohlídek je samozřejmě ochutnávka výrobků.

Na řece Moravě protékající Otrokovicemi nedaleko Zlína zase leží turisty hojně navštěvovaný Klepněte pro větší obrázekBaťův kanál. Lidé zde tráví dovolenou, víkendové pobyty, nebo přijíždějí ve svém volném čase, aby se svezli na lodi a poznali tak další zajímavosti naší přírody z její paluby. Tu si mohou vypůjčit v některé z půjčoven lodí, které na této vodní cestě fungují. Ceny jsou v přístavištích přibližně stejné a liší se především v jednotlivých měsících sezóny nebo dnech v týdnu. Za víkendovou projížďku v hausbótu zaplatíte kolem šesti tisíc korun za loď, za vyjížďku na raftu asi tři sta korun za osobu, za motorový člun na půl dne necelých tisíc korun. Velmi oblíbené jsou také pravidelné plavby na velkých výletních lodích.

Kdo má rád klidné procházky po prosluněných lázeňských kolonádách, železitou chuť blahodárné minerálky a lahodné horké oplatky, neměl by ve svém programu zapomenout na lázně Luhačovice. Jedinečné prostředí Luhačovic bylo vždy výzvou pro tvorbu uměleckých a architektonických děl. Skutečným skvostem místní architektury je soubor staveb architekta Dušana Jurkoviče, který jimi na počátku 20. století vtiskl tomuto lázeňskému městečku neodolatelné kouzlo.

S cestou do Zlína si starosti dělat rozhodně nemusíte. Ať už se na výlet vypravíte s rodinou, partnerem či sami, pohodlně se tam dostanete nejen žlutými autobusy Student Agency, ale i vlaky RegioJet, kdy stačí přestoupit v Olomouci a do centra Zlína vás žluté autobusy dopraví.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články