Do Nového roku s čistou hlavou

I dobrovolní abstinenti si na Silvestra sem tam skleničku alkoholu neodepřou. O to horší má však alkohol pro sváteční pijany důsledky.
Do Nového roku s čistou hlavou

Kolik alkoholu tělo vydrží, než se začne viditelně projevovat opilost, nelze předem říci. Můžeme se však zmínit například o tom, za jak zhruba dlouho po požití alkoholu se z nás stanou opět střízlivé bytosti. Pro příklad můžeme uvést, že 1 sklenku vína nebo klasického panáka destilátu tělo ženy o váze 60 kilogramů úplně vstřebá asi za 3 hodiny.

Připravme naše játra na nebývalou "jedovou" zátěž, kterou jim plánujeme dopřát. Pijme den předem odvar z ostropestřce a i celý první den nového roku mějme tuto zázračnou bylinku po ruce.

Když už, vyberte si pro poslední letošní noc jeden druh alkoholu a tomu zůstaňte věrní. Příliš nezáleží, zda se vzhlédneme ve víně či pivu, nebo dáme přednost ředěným alkoholickým nápojům s nealkem, například cole s rumem, vodce s džusem, apod. Před plánovaným večírkem se též pořádně najezme a i během oslav stále něco uždibujme. Vyhněme se kofeinovým nápojům, které organismus odvodňují a též nápojům syceným oxidem uhličitým, ty totiž alkohol jen rozproudí a jeho účinky umocňují. Cítíme-li se opilí, dejme přednost čisté vodě, která alkohol v našem těle rozředí.

Asi většina z nás již zažila ten pocit, probudit se po bujaré oslavě s hlavou bolavou jako střep a s neklidným žaludkem. Také únava, která je způsobená tím, že tělo vydává mnoho energie na vypořádání se s alkoholem, je zřejmá. Uvařme si již zmíněný čaj z ostropestřce, dobrá je ale i máta, kopřiva nebo řebříček. Pijme hodně vody, může být ochucená i rozpuštěným celaskonem. Někomu prý pomáhá i mléko. Na vyproštění je výtečný silný hovězí vývar nebo česnečka.

Na závěr nezbývá než dodat, že alkohol sice může rozproudit zábavu, ale rozhodnutí učiněná pod jeho vlivem nebývají ta nejšťastnější. Proto nejen na Silvestra pijme s rozmyslem!

A co žaludeční nevolnost?

Zkažený žaludek po novoročních hodech uklidněte odlehčenou dietou založenou na lehkých vývarech, ovoci a zelenině. Trávení usnadní zázvorový čaj. Stačí svařit nakrájený zázvorový kořen s hřebíčkem, skořicí a případně novým kořením a dostaneme štiplavý čaj, který výborně chutná oslazený medem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články