Dítě a pes v bytě

Češi vlastní nejvíce psů v Evropě. A tak počet novopečených rodičů, kteří řeší, jak skloubit péči o kojence a zvíře tak, aby všichni byli spokojení, roste. Patříte k nim i vy?
Dítě a pes v bytě
V zákonech je pes kvalifikován jako „věc“, kdo se ale někdy rozhodl vpustit si tuto „věc“ do života, bere „ji“ jako dalšího právoplatného člena rodiny s city, emocemi a potřebami. Přístup „teď, když čekáme přírůstek, už tě nepotřebujeme a půjdeš z domu“ mají snad pouze asociálové. Pokud podobné věty pronáší tchyně nebo jiní chytráci z příbuzenstva a argumentují bezpečností a hygienou, zavřete jim pusy statistikou, kdy v domácnostech se psem trpí děti o 34 % méně alergiemi než v domácnostech bez zvířat. Má to logiku: příliš sterilní prostředí je spíš na škodu než k užitku, ostatně lidé bazírující na dokonalém pořádku si potřebu živého tvora odreagovávají spíše rybičkami.

Armina učitelka
Děti, které vyrůstají od začátku se zvířaty, bývají nebojácnější a zároveň soucitnější, píše se ve výchovných příručkách. Co je tím myšleno, přesně vyjádřila jedna naše čtenářka. Na dotaz po negativech soužití mimina se psem chvíli přemýšlela.
 
„Jediné, co na tom vadilo, že se Tomášek, zvyklý na naši dogu Arminu, nebál ani cizích psů. Když začal ťapat, musela jsem ho hrozně hlídat, protože se hnal za každým psem, kterého viděl, a chtěl „Amí“, jak jí říkal, dělat „malá“, vzpomíná na nevýhodu domácnosti se psem a dítětem Tereza Helebrantová z pražských Modřan. Armina prý byla naprosto spolehlivým hlídačem kočárku. „Jakmile se k němu chtěl někdo cizí přiblížit, výhružně vrčela. Když pak začal Tomík lézt, museli jsme před ním spíš chránit ji než jeho. K incidentu došlo u Helebrantových jen jednou. Armina žrala v kuchyni ze své misky, paní Tereza se otočila a… Tomáš k feně bleskově dolezl a hrábnul jí do granulí rukou. Pes po něm výstražně chňapnul, samozřejmě se nic nestalo, jen se Tomík hrozně vyděsil. Dnes jsou mu tři a ví, že se pes nesmí u jídla a spánku rušit. Měla jsem sice s těmi dvěma více práce, než kdybych byla bez Arminy, ale výchovný přínos to vynahradil. Kluk ví, že není střed vesmíru, že jeho svoboda končí tam, kde začíná svoboda psa. Že vždycky nemůže být jen jenom ,po jeho‘. A snad si to odnese do života i vůči lidem.“
 
Klepněte pro větší obrázek 

Nikdy mimino a štěně zároveň
Někteří mladí rodiče přijdou s nápadem, že budou svého potomka vychovávat moderně, s novou citlivostí pro vše živé. Nápad štěněte-vrstevníka je skvělý v pohádkových příbězích, jenže bohužel svědčí i o silné kynologické neznalosti. Než si v rodině s novým přírůstkem všechno „sedne“, vyžaduje to nějaký ten týden. Jenže se štěnětem je to co do pozornosti to samé. Do jednoho roku a u některých plemen do dvou je nutná velmi kvalitní péče, aby se štěně socializovalo, získalo různorodé podněty a kontakty a naučilo se základním dovednostem.

Kam s pejskem, když…
Někdy se rodinná konstelace po narození potomka změní. Partneři se rozejdou, žena se v nejkratší době vrací do zaměstnání nebo se už po pár měsících ukáže, že dítě trpí astmatickými potížemi a alergií na psí srst. Co teď? Pro nepejskaře žádné dilema neexistuje, pro pejskaře naopak často bolestná „Sofiina volba“. „Jde o velmi citlivou a individuální záležitost,“ odpovídá na náš dotaz dětská lékařka Alena Krákorová. „Lehčí formy těchto onemocnění mohou samy po čase odeznít. Na celkovém zdraví a kvalitě imunitního systému se totiž výrazně podílí psychický stav dítěte. Pokud je rodina se psy opravdu hodně sžitá, jedná se třeba o chovatele, snažila bych se nejprve vytvořit co nejpohodovější prostředí dítěti a zvýšila hygienu. Pokud se ale situace nemění, ba naopak zhoršuje, dítě má pochopitelně přednost.“ Proto si preventivně ještě v těhotenství dohodněte třeba s babičkou a dědou nebo kamarády potenciální azyl pro pejska, kdyby došlo k nejhoršímu...
 
Zkušenost z praxe
Klepněte pro větší obrázekTřiatřicetiletá Veronika Křivská-Pižlová z Hlinska v Čechách se sportovní kynologii a  výstavám věnuje přes 15 let. K fence kavalír king španěla Tiffany a buldočce Matyldě přibyl 17. března 2008 syn Filip. „Psi jsou moje vášeň mnohem déle, než mne začaly chytat mateřské pudy,“ poznamenává Veronika na úvod. „Bylo jasné, že si nemohu vzít nikoho, kdo ke zvířatům nemá vztah, a tak jsem vyvdala buldočku Matyldu. Časem přibylo ještě několik akvárií a terárium s chameleonem. Před porodem jsem si pochopitelně předsevzala, že se budu pejskům věnovat se stejnou intenzitou jako za bezdětna… Nejprve to bylo hodně náročné, teď už je to lepší, a tak si dovoluji trochu rozdávat rozumy:“

Pes není jen jednoho člena rodiny, ale všech!
S příchodem dítěte se musí podělit o starost s pejskem i ostatní členové rodiny.

Pes se musí s miminkem seznámit
Když jsem přijela z porodnice, byly obě psí holky pochopitelně zvědavé, co jsem si to přivezla. Opatrně jsem jim týdenní miminko ukázala a nechala očichat. Spolu jsou prakticky denně, ale vždycky jsem u toho.

Nikdy nenechávejte psa a mimino spolu samotné
Dokonce ani když je dítě v kočáru. I ten sebehodnější a skvěle vycvičený pes může v rámci projevu náklonnosti ublížit.
 
Klepněte pro větší obrázek 

I pejsci žárlí
O pejscích, co žijí v bytě, to platí dvojnásob. Doteď se všechno točilo kolem nich. Ani u nás to není jiné. Hlavně Tiffany se dožaduje pozornosti. Mám zkušenost, že úplně přehlížený pes si hledá zábavu jinde. Ničí byt, dokonce znám případy, kdy psi najednou čurali doma, aby upoutali pozornost.

Jak stihnout „věnování se“ miminku i psovi?
Je to těžké, ale i v průběhu dne, kdy nevíte, kam dřív skočit, si člověk, který chce, najde chvilku, aby je podrbal na hlavě, hodil jim míček. Já to spojuji hlavně s dlouhými procházkami, kdy vedle kočárku kluše Tiffany i Matylda. Neobejdu náměstí jednou, jako některé jiné matky, ale minimálně dvakrát denně – jen když je opravdu ošklivě, hlídá dítě manžel, dědové, babičky – a také vyrážíme na dlouhé trasy do přírody (tudíž je nutný cross kočárek).

Hygiena s dítětem a psi v bytě
Rozhodně nepatřím mezi fanatické maminky, které dezinfikují každičkou věc, kterou dítě vezme do ruky. Samozřejmě ale s příchodem syna uklízecí režim „přituhl“. Před tím jsem luxovala a utírala prach asi po třech dnech, teď luxuji denně a utírám prach obden. Psy také víc kartáčuji a namístě je i účinný antiparazitní program a častější odčervování.Na to se často zapomíná. Prozatím nesmí Filipovi olizovat obličej a ručičky. Pochopitelně volně pobíhají po celém bytě, přibylo ovšem jedno tabu: mohou všude s výjimkou mé postele (o Filipově ani nemluvím).

Pravidla pro všechny
Aby vztahy dítě–pes klapaly, musí být rodič jak milující osobou, tak autoritou. Důležitá jsou přesná a pevná pravidla. Zkrátka zvíře není hračka...
 
Text: Jana Trnková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články