Devět rad, jak kojit v pohodě

Proč tak přirozená věc dělá maminkám tolik starostí? Protože úspěch není samozřejmý, ani když dobrá vůle nechybí. Chce to jen znát a praktikovat pár důležitých zásad.
Devět rad, jak kojit v pohodě

Aby prsy nebolely, bradavky nepraskaly a miminko vypilo dostatek, obvykle stačí opravit techniku kojení. Zkontrolujte, jak při krmení držíte prsy, v jaké jste s miminkem vzájemné poloze, zda se děťátko správně přisálo a jestli vaše prsa nepotřebují masáž a odstříkání.

1. Prsy nenechte viset
Abyste mohla správně nabídnout miminku „dlabanec“, uchopte svůj prs tak, aby prsty kromě palce podpíraly prs zespod a palec se dotýkal prsu vysoko nad dvorcem. Prsty by se neměly dotýkat dvorce, jinak se děťátko nebude moci efektivně přisát.

2. Když kojíte vleže
Vy i miminko ležíte proti sobě na boku. Polštářem si podložte hlavu tak, abyste vyplnila mezeru mezi rameny a hlavou. Hlavu neopírejte o loket. Mimi leží v ohbí vaší paže, kterou jej přidržujete za ramínka a zádíčka u sebe. Jeho pusinka musí směřovat přímo proti bradavce spodního prsu. Ucho, rameno a kyčle dítěte jsou v jedné linii a osy vašeho i jeho těla jsou rovnoběžné. Bradička, tvář i nosík se dotýkají prsu. 

3. Vsedě pohodlně
Na židli nebo do křesla se posaďte tak, abyste se opřela, uvolnila ramena a chodidla mohla podložit stoličkou. Do klína si dejte pevný polštář, na něž položíte miminko tak, aby pusinkou dosáhlo k vašemu prsu. Nedržte miminko v náruči, brzy by vám ruce klesaly, záda by se ohýbala a začala by vás bolet. Na výběr máte tyto osvědčené polohy:

4. Poloha „tanečník“
Připomíná držení paží při tanci a je vhodná i pro nedonošené děti nebo ty, které se těžko přisávají. Dítě leží na předloktí jedné vaší ruky, která prsty drží hlavičku. Druhá ohnutá paže prsty podpírá bližší prs a nabízí jej miminku.

5. „Fotbalové“ boční držení
Jako byste měla pod rukou místo míče miminko. To samozřejmě leží na polštáři, který máte u svého boku. Předloktím bližší paže přidržujete tělo miminka – ruka podpírá ramínka, prsty hlavičku. Prsty druhé ruky držte prs bližší miminku. Poloha se hodí pro maminky s velkým poprsím nebo po císařském řezu.

6. Jako madona
V této „sedící“ poloze hlavička dítěte leží v ohbí vaší ruky (jako při běžném pochování miminka), předloktím podpíráte jeho záda. Druhá ruka drží kojící prs.

7. V polosedě v posteli
Podložte si nohy pod koleny. Polštářem na bříšku chraňte jizvu po císařském řezu před tlakem položeného dítěte.

8. Vzpřímené mimi
V této vertikální poloze miminko naléhá bříškem na váš trup pusinkou proti bradavce prsu, přičemž jeho hlavičku a ramínka držíte jednou rukou a druhou nabízíte prs.

9. Bolest není přípustná
Pro pohodové kojení je důležité, aby vás nic nebolelo – záda ani bradavky. Proto si před začátkem krmení udělejte pohodlí. Bradavku před poraněním ochráníte správným přisátím miminka. 

BROUČKU, PŘISAJ SE!
Bez správného přisátí se miminko nenapije dostatečně, a navíc vám může poškodit bradavku. Proto prs miminku nabídněte tak, aby mohlo pusinkou uchopit bradavku i většinu dvorce. Při přisátí se jeho brada a nos musí dotýkat prsu, ústa miminka musí být otevřená jako při zívání, většina dvorce by měla být v jeho pusince, dolní ret ohnutý ven. Bradavka i s dvorcem musí ležet na jazyku mimča. Při sání se pohybují spánky a uši dítěte. Pokud miminko křičí, má jazyk v poloze, v níž nemůže uchopit bradavku. Proto je nutné je nejprve uklidnit. Když se nemůžete s miminkem sladit, kojení hned nevzdávejte, ale poraďte se s odborníkem, například z Laktační ligy. Národní linka kojení: 261 082 424 (ve všední dny od 8 do 13 h).

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články