Dětské vlásky mohou být předmětem sváru

Dětské vlásky jsou v mnoha rodinách tématem číslo jedna. A to zejména, pokud se svým názorem na věc zapojí celé příbuzenstvo. Existují totiž desítky „zaručených rad“, jak o vlásky pečovat a zkrotit řvoucí dítě, co se prostě odmítá česat. Vy se ale nedejte, máte svou hlavu a když už rádkyni, tak Betynku…
Dětské vlásky mohou být předmětem sváru
Kudrnatý andílek aneb ďábelská past na rodiče
Už jak jste se vrátili z porodnice, bylo jasné, že máte doma kudrnáče. A co teprve teď, když novorozenecké vlásky jsou ty tam a hlavu vašeho dítěte zdobí nádherné kudrny. Všichni se rozplývají, ale vy víte, jaké je to peklo, že?! Mytí a česání je zkouškou trpělivosti a občas i odvahy obou zúčastněných stran. Takže jak na to?
 
„Mytí vlasů do tří let je všeobecně trochu problém. Pokud není dítě „vodomil“, bez slziček se to bohužel většinou neobejde. Takže rodičům radím, aby bylo mytí vlasů rituálem. Dejte dětem do vany oblíbené hračky třeba autíčko nebo panenku, které mohou umýt také. Zpívejte nebo mu vyprávějte básničky. I když je to někdy těžké, rodiče by se rozhodně neměli rozčilovat, malého kluka nebo holčičku to bude ještě víc stresovat a mytí a hlavy si ještě spojí se mizerným zážitkem, kterému se bude o to víc bránit,“ radí pediatrička MUDr. Alena Bohdanecká.
 
A přichází na řadu zkouška ohněm neboli rozčesávání, které jen málokterý „kudrnáč“ nese statečně, protože česání prstýnků opravdu tahá. Takže zkuste dítěti – pro tentokrát lehce účelově – pustit oblíbenou pohádku, která povede jeho pozornost jiným směrem a pusťte se do díla. Prameny držte pěkně u hlavy, aby to netahalo a připravte si dobrý kartáč, žádný hřeben s hustými zuby. Po celou dobu česání nezapomeňte svou ratolest chválit, jak je statečná, že se tak vzorně nechá učesat. Jestli ale máte doma opravdového ďábla, který jen co vidí hřeben, bere do zaječích, pokuste se pojmout česání jako hru. Učesejte nejdříve jeho medvídka nebo panenku nebo nechte dítě, aby své mazlíky učesalo samo. Bude se cítit důležitě a trochu ztratí zájem, cože vy to vlastně s tím mučidlem „tam vzadu“ děláte.
 
Náš tip: Při rozčesávání kudrnatých vlásků skvěle pomáhají i vlasové oleje. Stačí malou trošku vetřít do loken a půjde to jako po másle. A pokud nemáte speciální olej, skvěle poslouží i olivový nebo prostě dětský tělový olej…
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Princezna z tebe nebude, na to nemáš vlásky…
Tak to je věta, která může hluboce ranit sebevědomí i docela malé holčičky. I kdyby nakrásně nerozuměla přesnému významu oné poznámky, instinktivně vycítí, že jde o nepříliš lichotivé posuzování jejího vzhledu. Snažte se tudíž vyvarovat všech podobných rčení, i kdybyste je mysleli stokrát dobře a měli pravdu.
 
„Jestli chce mít vaše holčička dlouhé vlasy, ačkoli jich má málo nebo jsou jemné a řídké, tak jí je prostě dopřejte. Lepší než jí nervovat s nůžkami v ruce. A až bude starší, tak sama pochopí, že hezká může být i s krátkým mikádem s beruškou na straně a nebo se jí kvalita vlasů prostě změní k lepšímu. A když ne, nevadí, hlavně, že nebude mít podlomení sebevědomí,“ míní psycholožka Marta Boučková.
 
Náš tip: Zhruba do dvou let jste pánem nad účesem malé slečny vy, takže stříhání určitě nebude problém. Snažte se ale podpořit „holčičí“ ego hezkými ozdobami do vlasů. Sponečky, čelenky může určitě nosit i holčička s vlasy „na kluka“.

Prarodiče jsou prima, ale
…nejsou to rodiče. Takže je dobré sice respektovat jejich dobře míněné rady, ale pokud s nimi nesouhlasíte, tak se jimi rozhodně nenechte ovlivnit. A že jich i kolem účesů a to zejména, pokud jste vyznavači delších vlasů u chlapečka, bude požehnaně. „Každý rodič by si měl uvědomit, že za dítě nese zodpovědnost a do určitého věku za něj i rozhoduje. Takže pokud chce mít doma kluka s vlasy jako rocková ikona a samotnému dítěti to nevadí, nevidím žádný rozumný důvod, proč by to tak nemělo být. Rozhodně to neublíží a když mu to bude vadit, tak si o ostříhání řekne samo. Ať si okolí i příbuzní říkají, co chtějí, “ míní psycholožka Boučková. Takže pevné nervy a slušně, ale s vervou si prosazujte svou. A až začnou zase o tom, že „dlouhé vlasy, krátký rozum“ prostě vypusťte a neposlouchejte.
 
Náš tip: Podle psychologů dobře zabírá věta typu: Milá babičko, dědečku, vím, že to myslíš určitě dobře, ale my to děláme jinak. Delší vlasy nejsou vada a našmue Kájovi se líbí a moc sluší, nemyslíš?A až se bude chtít ostříhat sám, tak Tě určitě poprosím. Trochu manipulace, ale lepší než scéna…

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články