Dětské botičky: Šetřit a dědit se nevyplácí!

Kvalitní dětská obuv je jedna z věcí, kterou by rodiče rozhodně neměli podcenit a při nákupu botiček vždy upřednostnit kvalitu před cenou. Nesprávně vybraná obuv nebo obuv zděděná po starších sourozencích totiž může vážně ohrozit zdravý vývoj dětské nožičky.
Dětské botičky: Šetřit a dědit se nevyplácí!

I přesto, že jste vybrali pro své dítě kvalitní obuv označenou známou Žirafou, nezapomínejte respektovat základní pravidla pro výběr obuvi. Faktorů pro správný výběr je hned několik:

1. Péče odborníků
Při každém nakupování obuvi žádejte kvalifikované přeměření velikosti nohou dítěte. Velikost nohy se měří v zatížení ve stoje včetně ponožky či punčochy. Nechte dítě (vždy v celém páru obuvi) projít po prodejně, sednout si, dřepnout si...

2. Správná délka
Vždy zkontrolujte vzdálenost mezi nejzazším bodem oblouku paty a koncem nejdelšího prstu. Obuv musí být vpředu před prsty o 10 až 15 mm delší, než noha (tzv. nadměrek). Jedna polovina tohoto prostoru slouží jako rezerva pro pohyb prstů při chůzi, druhá pro jejich růst.

3. Správná šířka
Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů. Příliš široká bota nohu nedostatečně fixuje, noha v ní klouže při chůzi a poškozuje prsty tlakem na obuv. Úzká bota zase omezuje krevní oběh a deformuje přední část nohy.

4. Zkoušení obuvi
Uváděné označení velikosti obuvi je pouze orientační. Vnitřní prostor boty se může lišit od uvedené velikosti. Proto je nutné při nákupu obuv vyzkoušet. Určitě dítěti vyzkoušejte levou i pravou botu a velikost obuvi volte podle delší a širší nohy. Je běžné, že mezi levou a pravou nohou je určitý rozdíl.

5. Materiál svršku
Vybírejte obuv, která je vyrobena z přírodních materiálů. Useň a textil jsou měkké, prodyšné, absorbují vlhkost a přizpůsobí se tvaru nohy.

6. Váha a střih obuvi
Čím lehčí, tím lepší! V nejmenších velikostních skupinách kupujte obuv výhradně kotníčkovou. Doporučujeme obuv šněrovací nebo uzavíratelnou páskem na sponu nebo suchý zip.

7. Stélka obuvi
Dětské nohy se poměrně hodně potí, přičemž největším zdrojem vlhkosti je ploska nohy (chodidlo). Proto musí být každá obuv, zvláště pak obuv uzavřených střihů, ve vnitřní nášlapné části vybavena vlepovací nebo vkládací stélkou ze savého materiálu.

8. Ohebnost a tlumící vlastnosti
V místě, kde se noha při chůzi ohýbá (tj. v oblasti prstních kloubů), musí být obuv dostatečně ohebná. Tuhá a nepoddajná bota zvyšuje únavu a narušuje pohodlí chůze a zdravý vývoj nohou.

9. Opatek
Je to vnitřní dílec v patní části obuvi, který udržuje nohu ve správné pozici. Měl by být dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý. Noha v obuvi musí být dokonale fixována a nesmí docházet k nežádoucím bočním pohybům patní části nohy.

10. Podpatek
Podpatky u dětské obuvi musí být co nejnižší s velkou plochou pro udržení stability dítěte. Obuv s vysokými štíhlými podpatky není pro děti vhodná.

Projekt „Žirafa“ je v souvislosti s dětskou obuví dnes už poměrně rozšířený termín. Symbol Žirafy je symbolem zdravotně nezávadné obuvi zavedený Českou obuvnickou a kožedělnou asociací ve spolupráci s Českou ortopedickou společností. Kritéria pro zdravou a bezpečnou dětskou obuv jsou průběžně doplňována v návaznosti na vývoj poznatků o zdravotně nezávadném obouvání dětí. Baťa úspěšně prošel certifikačním programem a splnil kritéria pro získání osvědčení „ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÁ OBUV – BOTA PRO VAŠE DÍTĚ.“ V prodejně tuto obuv poznáte snadno podle obrázku žirafy.

 „Reagujeme na požadavky svých zákazníků. Kvalitní dívčí a chlapecké obuvi, jež splňuje zároveň i ortopedická kritéria zdravotní nezávadnosti pro vyvíjející se nohu, je na našem trhu nedostatek,“ říká marketingový ředitel Baťa Lukáš Ohanka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články