Dětské autosedačky

Vybrat tu správnou dětskou autosedačku není vůbec jednoduché. Nejde jen o to, aby splňovala všechny nároky na bezpečnost a cena odpovídala vašim možnostem.
Dětské autosedačky
Měla by být především pohodlná, odpovídat velikosti a hmotnosti vašeho dítěte, způsob uchycení musí vyhovovat vašemu vozu a designové zpracování nárokům vašeho potomka...
 
Kdybych měla o autosedačkách takový přehled, jako teď po napsání tohoto článku, nemohlo by se mi stát, že koupím sedačku, která sice vyhovuje normám, je za přijatelnou cenu a při vyzkoušení v obchodě odsouhlasena jak tatínkem, tak synem, ale... To ale se projevilo až po jejím namontování do auta. Sama sedačka nemá žádný zřejmý nedostatek, jen její určení pro děti o hmotnosti 9 až 36 kilogramů, není nejpřesnější. Problém totiž nastává, pokud ji chcete používat pro menší dítě. Vzhledem k tomu, že je k uchycení dítěte využíván tříbodový pás automobilu, musíte dávat velký pozor při vedení pásu, má totiž tendenci neustále sklouzávat dítěti pod krk, což je samozřejmě velmi nebezpečné. Takže teď už vím, že je vhodnější zakoupit mezistupeň, tedy sedačku ve váhové kategorii 9–18 kg, která je opatřena vlastními pásy, anebo zvolit sedačku 9–36 kg, ale s vlastními pásy, které lze u větších dětí odejmout a nahradit pásem auta.
 
Proto je lepší nakupovat autosedačky ve specializovaném obchodě, kde vám s výběrem odborně poradí, umožní vyzkoušet uchycení ve vašem voze a nebude jim dělat problém, když si ji vyzkouší i váš potomek. Před tím, než se pustíte do výběru, je nutné promyslet, pro jak velké dítě je sedačka určena a v jakém automobilu ji budete používat.

ZÁKLADNÍ PARAMETRY SPRÁVNÉHO VÝBĚRU
 
Hmotnost dítěte

0-13 kg
Dětské sedačky, které umožňují transport dítěte v pololeže, zároveň slouží pro přenášení a transport dítěte, možnost upevnění na kočárek. Ideální z hlediska bezpečnosti je uchycení v protisměru jízdy. Vhodné je uchycení pomocí systému Isofix. Pokud sedačku dáváte na přední sedadlo, nezapomeňte, že na tomto místě nesmí být aktivní airbag. Často se stává, že dítě sice nedosahuje hmotnosti 13 kg, ale je-li vrchol hlavičky vyšší než vrchol skořepiny, je nutné koupit sedačku novou.

9–18 kg
Tyto děti už zvládnou samostatně sedět, ale měly by mít zajištěnou oporu ze všech stran. Tato kategorie je rodiči často opomíjena a nahrazována sedačkami pro děti o hmotnosti 9–36 kg, ty jsou však často konstruovány pro děti větší. Důležitá je boční konstrukce, která zajišťuje lepší ochranu proti bočnímu nárazu.

9–36 kg
U této kategorie je nutný pečlivější výběr, sedačka by měla být konstruována tak, aby vyhovovala i menším dětem. Navíc vzhledem k délce používání je nutný kvalitní potah, nemělo by docházet k tzv. „prosezení“. Některé z nich je možné později upravit na sedák.

15–36 kg
Pro děti do 25 kg je z hlediska bezpečnosti vhodnější využívat sedačku a tzv. podsedák až u dětí nad 25 kg. Sedák se používá spolu s tříbodovým bezpečnostním pásem vozidla. Dítě je usazeno ve správné výšce a nehrozí mu žádná poranění při špatném použití pásu. Sedák by měl při nárazu zabránit možnému podklouznutí pod popruhem.
 
Všechny tyto kategorie má ve své nabídce společnost Libfin, jejíž spolehlivé a kvalitní výrobky zaručují maximální bezpečnost pro vaše děti: www.libfin.cz.


Způsob uchycení v autě

Systém ISOFIX

Nové automobily jsou ve většině případů vybaveny systémem ISOFIX. Pokud zakoupíte autosedačku vhodnou pro tento systém, máte zajištěné rychlé a bezchybné uchycení. Pokud vaše vozidlo tuto možnost nabízí, určitě ji využijte.

UNIVERSAL

Takto označená autosedačka by měla být vhodná pro všechny typy automobilů. Přesto byste měli systém uchycení ve vašem voze vyzkoušet.
Vozy vyšší třídy mohou být opatřeny speciálními zádržnými systémy, ke kterým dodávají vlastní typy autosedaček. Je dobré se informovat přímo u prodejce automobilu.
 
Firma NITEX Tábor zastupuje na našem trhu značku RECARO, která přišla na trh s kvalitními autosedačkami pro všechny váhové kategorie. K uchycení využívá u svých sedaček systému ISOFIX a její nabídku naleznete na stránkách www.nitextabor.cz.
Držíme palce, abyste při výběru autosedačky došli kýženého výsledku!

DOPORUČENÍ
U vybrané sedačky zkontrolujte, zda je opatřena homologačním štítkem (schvalovací značkou podle předpisu EHK OSN: ECE-R 44/03) a českým návodem k obsluze a užívání.
 
Sedačku nevybírejte bez svého dítěte, ale pokud je to vzhledem k jeho věku možné, zapojte je do nákupu. Bude-li s vaši volbou spokojené, nebude při jejím používání protestovat.
 
Posaďte dítě do sedačky už v obchodě, jen tak zjistíte, jestli je dostatečně pohodlná, správně tvarovaná,
není-li pro dítě úzká nebo příliš tvrdá. Důležité je, aby hlava dítěte nepřesahovala opěrku, správné vedení pásů, ale také systém zapínání a rozepínání pásů, by neměl být příliš složitý.
 
Snadno snímatelný a pratelný potah je také velkou výhodou.

PODROBNÉ INFORMACE A ŠIROKOU NABÍDKU KVALITNÍCH AUTOSEDAČEK ZA PŘÍZNIVÉ CENY NALEZNETE TAKÉ
V INTERNETOVÉM OBCHODĚ: www.autosedacky-web.cz.

Autorka článku: Lucie Kučerová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články