Děti potřebují mléko

Nejlepší mléko pro mrně je samozřejmě mateřské. Ale když kojení skončí, přijde na řadu kravské. Ať už se o něm vypráví cokoli, děti je potřebují. A to nejen ty nejmenší.
Děti potřebují mléko

Navzdory všem více či méně opodstatněným výhradám je mléko nejvýznamnějším zdrojem živin. Jeho bílkoviny obsahují esenciální aminokyseliny a jsou důležité pro růst svalů a tkání, mají obrannou funkci, protože vytvářejí protilátky, a také řídí enzymy. Mléčný tuk zase plní významnou energetickou funkci – pomáhá udržovat tělesnou teplotu, a protože jeho 1/3 tvoří nenasycené mastné kyseliny, blahodárně působí i na cévní systém. Mléčný cukr stejně jako další sacharidy je ve výživě dětí významný proto, že jim dodává energii a napomáhá i procesu trávení. Na rozdíl od sacharózy, tedy řepného nebo třtinového cukru, ten mléčný nekazí zuby. Vápník obsažený v mléce je klíčovým prvkem pro stavbu páteře, kostního skeletu i zubů a zásadně se podílí na udržování normálního stavu kostí. Protože se lidská kostra vyvíjí a upevňuje až do 23 let, je jeho dostatečný přísun nezbytný po celé dětství i dospívání. Důležitý je ale i pro některé životní funkce, například pro přenos nervového signálu, srážlivost krve atd. Navíc vápník v mléce, které je nosičem vitaminu D, dokáže náš organismus využít lépe než z jiných zdrojů.

Máslo neškodí

Přináší hlavně mléčný tuk a ten je v dětské výživě nezbytný. V másle je lehce stravitelný, přírodní, neupravovaný chemickými postupy. Navíc obsahuje vitaminy A, D, E, K a také ensenciální nenasycené mastné kyseliny. Konzumaci másla by měly omezit jen děti s vysokou hladinou cholesterolu.

Co pro alergiky?

Asi 8 % dětí u nás trápí „laktózová intolerance“, protože mají nedostatek enzymu laktáza, který laktózu – mléčný cukru – pomáhá zpracovat a vstřebat. Nestrávená laktóza kvasí a způsobuje nadýmání i průjmy. Pomoc je relativně snadná: místo mléka dejte dítěti zakysané mléčné výrobky (zákysy, jogurty apod.) nebo tzv. delaktózované výrobky. Zkuste i tabletky, které nahradí chybějící enzym.

Při alergii na bílkovinu kravského mléka je jedinou pomocí kravské mléko a výrobky z něj ze stravy vyloučit. Pro miminka, která se bez mléka neobejdou, je k mání speciální kojenecká výživa. Některým alergikům může kravské mléko částečně nahradit mléko kozí, které jim potíže, jako je zvracení, průjem, kopřivka, atopický ekzém, astma aj., nevyvolá. Neplatí to však pro všechny.

Pozor na ovčí mléko i sóju

Ovčí mléko nepomůže žádnému z alergiků na bílkovinu kravského mléka. Obsahuje totiž ještě více bílkovin. Optimální není ani sójový nápoj (nesprávně mléko), protože minimálně polovina těch, kteří nesnášejí kravské mléko, je alergická i na sóju.

650 mg vápníku

Aby děti vůbec mohly vyrůst, potřebují dostatek vápníku a také vitaminu D, který tělu pomáhá minerál využít. Batolatům a předškolákům stačí přibližně 650 mg vápníku denně a běžný pobyt na sluníčku, protože vitamin D se tvoří v kůži působením slunečního záření.

Jak obojí do dítěte dostat? Například čtvrtlitrová sklenice mléka dodá 400 mg vápníku, menší (100 ml) jogurt asi 150 mg a dva tři plátky (50 g) tvrdého sýra také zhruba 400 mg. Přitom platí, čím tvrdší sýr, tím více vápníku.

A když slunce nesvítí? Pak je třeba „déčko“ sníst. Naservírujte dítěti kousek tučné ryby, játrovou paštiku nebo pomazánku s vaječným žloutkem. Kdysi docela nechutný rybí tuk je i dnes v lékárně k mání v mnohem snesitelnější podobě.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články