Dětem při nachlazení pomůže klid, tekutiny a bylinky

Kašel, rýma a bolest v krku jsou typické příznaky nachlazení. Zatímco dospělý člověk si s nimi obvykle rychle poradí, malé dítě dokážou pořádně potrápit. Jak tedy svým potomkům pomoci, aby se s nemocí co nejlépe vypořádali?
Dětem při nachlazení pomůže klid, tekutiny a bylinky

Nachlazení je způsobeno viry, s nimiž se musí organismus vypořádat sám, a  jeho léčba proto spočívá pouze v tlumení příznaků. Při nachlazení dítěti nejvíce prospěje klid, dostatek tekutin a podávání lehce stravitelných jídel. Pomoci malému pacientovi můžete také podáním vhodných přípravků, které jsou určeny přímo dětem. „Pro tyto případy navrhuji rodičům přípravky na přírodní bázi Mucoplant. U častých onemocnění z nachlazení ho doporučuji užívat preventivně. Jako favorita doporučuji dětem od tří let šalvějové bonbony. Éterický olej obsažený v šalvěji Klepněte pro větší obrázekpřináší úlevu a pomoc při zánětlivých stavech sliznice dutiny ústní a je vhodným doplněním léčby. Lze jej cucat také preventivně," říká dětský lékař MUDr. Norbert Semenďák.

„Při rýmě, která je pro děti zvlášť nepříjemnou součástí nachlazení, můžete použít nosní kapky nebo spreje se solným roztokem. Dítěti uleví také odsávání rýmy z nosu, zvláště před jídlem a spánkem, a zvlhčování vzduchu," dodává MUDr. Semenďák. Nachlazení má většinou u dětí mírný průběh a příznaky onemocnění postupně vymizí zhruba za 7 až 10 dní. Přesto je důležité vědět, kdy přestat s domácí léčbou a obrátit se na dětského lékaře. S návštěvou ordinace rozhodně neváhejte, pokud má dítě potíže s dýcháním, jídlem nebo spaním, horečku trvající déle než tři dny nebo příznaky infekce ucha či oka. Stejně tak se na lékaře nebojte obrátit, pokud si něčím nejste jistí.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články