Děťátko jako v bavlnce

Děťátko je konečně mezi námi. Ze svého dosavadního příbytku se však narodilo do světa hluku a nepříjemné zimy. Novorozenec nemá ještě schopnost regulace tělesné teploty jako my dospělí. Proto je výběr oblečení jednou z nejdůležitějších součástí v péči o „to malé“.
Děťátko jako v bavlnce
Dětské tělíčko je jedno velké smyslové čidlo – první dny a měsíce načítá svět pouze pomocí hmatu a doteků. Kůže dítěte je obzvláště citlivá. Cítí-li se dítě ve svém oděvu bezpečně, dobře a příjemně, budou takové i jeho pocity.
 
Svým dětem obstaráváme co možná tu nejlepší stravu, nejlepší kosmetiku, dopřejme jim tedy také to nejlepší i v oblékání. V současné době najdete na českém trhu poměrně velkou nabídku oblečení jak z ovčí vlny, tak z bio-bavlny neboli organické bavlny, ale také z hedvábí, bambusu nebo konopí.
 
Co se skrývá pod názvem bio-bavlna (organická bavlna, organic cotton)? Je to bavlna vypěstovaná bez použití syntetických pesticidů, herbicidů a hnojiv. Během pěstování se používají přírodní metody. Při nošení a používání výrobků z bio-bavlny tedy není lidské tělo vystaveno možnému působení chemických reziduí.
 
Klepněte pro větší obrázekBio-bavlna
A proč je bio-bavlna pro naše nejmenší (a nejen pro ně) tím nejlepším? Je totiž také měkčí než konvenčně pěstovaná bavlna, voní čistěji, je šetrnější k pokožce, pomaleji bledne. Dlouho platila za vhodný materiál pro výrobu lůžkovin pro alergiky. Kde bio-bavlnu nakupovat? Zajděte do jednoho z textilních řetězců u nás. Nakoupíte nejen pro své nejmenší, ale i vy, maminky, si zajisté přijdete na své. Na štítkách oblečení hledejte označení Bio Cotton. Pátrejte v obchodech H & M, C & A, Marks & Spencer, tatínky pošlete do prodejen Levis‘. Anebo se z tepla domova vydejte například na www.ecomamma.cz, www.popolini.cz, www.lotties.cz.
 
Ovčí vlna
Jaké jsou výhody ovčí vlny? Výborně izoluje a reguluje teplotu těla, zabraňuje jak přehřátí, tak prochladnutí. Je tedy ideální i pro ta nejmenší miminka. Vlna má schopnost pojmout vodu o váze větší než je třetina její vlastní váhy, aniž vyvolává dojem vlhkosti. Není zpocené ovečky. Před zpracováním se nejprve vypere, ale není nijak chemicky čištěna, bělena ani barvena, a tím se zachovává obsah lanolinu. Navíc přitahuje mnohem méně nečistot a prachu než jiné tkaniny, není elektrostatická. Je téměř nehořlavá. Pere se minimálně díky své samočistící schopnosti. Na našem trhu je k dostání různorodý sortiment z ovčí vlny. Začněme od plenkových systémů, plenkových kalhotek přes dětská body, spodní prádlo (už žádné záněty močových cest), pyžámka, trička, kalhoty, ponožky či přikrývky pro všechny věkové kategorie. Podívejte se na www.vlneneoblecky.cz.
 
Konopí
Konopí je velmi stará kulturní plodina. Má antiseptické schopnosti, dokáže tlumit kožní plísňová onemocnění, zvládne zadržet 100 % UV záření. Konopné tkaniny v létě chladí a v zimě hřejí. Při správné péči bude konopné oblečení dlouho působit potěšení a dobrý pocit po těle. Více informací o konopí naleznete na www.zelenapumpa.cz.
 
Bambus
Tričko z bambusu? I přesto že jde, jak známo, o dřevinu, dají se z bambusu vyrábět tkaniny, přičemž textilie je mnohem měkčí než z konvenčně pěstované bavlny i savost je o 30 % vyšší než u bavlny. Má antibakteriální a termoregulační schopnosti. Ideální pro citlivé zadečky našich maličkých. Více na www.ecomamma.cz.
 
Tak vzhůru do nakupování, nezaplatíte o moc více než jste zvyklé a k tomu uděláte dobrý skutek pro naši matičku Zemi.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články